Vraag en antwoord

Camping op de route?


Beste Forum leden,

Ik heb een vraag:

Rond de kerstdagen wil ik met de caravan naar Oostenrijk, omgeving Fieberbrunn.

Waar overnachten jullie tijdens de reis er naar toe en terug?

Gaan jullie op een overnachtingscamping staan, en zo ja hebben jullie voor mij een paar adressen?

Of, staan jullie een nachtje op een parkeerplaats en is dat wel aan te raden i.v.m. veiligheid etc?

Zou het erg waarderen als jullie mij zouden kunnen/ willen adviseren.

Groet,

Jan Held

Geachte heer/mevrouw, Held,


Dank voor uw vraag. Vanwege een vakantie ben ik nu pas in gelegenheid om uw vraag zo goed als mogelijk is te beantwoorden.Het hangt ondermeer af van de route die u neemt. Vanaf Wijckel naar Erwald via Stuttgart is het ongeveer 875 km. Op deze route zijn er echter niet zo veel campings geopend voor zover ik weet. Wij volgen al sinds jaar en dag de route Köln-Frankfurt-Würzbrg-Ingolstadt-München en dan voor u bij Rosenheim Inntal richting Innsbrück afslag Erhwald Lermoos. Overnachten op een parkeerplaats alleen bij zware sneeuwval. Liever bij een Autohof of camping.


(Zie met de caravan naar de sneeuw en zie Campings op de Route). Indien u nog vragen heeft, schroom niet deze aan ons te stellen. Wij wensen u al vast veel voorpret op weg naar de sneeuw.


Ariën Beersma

Wintercamping?


Beste, Wij zoeken een 5-sterrencamping voor de winter - februari-maart - in de streek en omgeving van Obersdorf , voor camper en met directe aansluiting van gas- en elektriciteitsleiding van op de standplaats.Met goede wandelmogelijkheden en de nodige accommodaties op of in de onmiddellijke omgeving van de camping.


Graag uw informatie.


Arnold Sevenoo

Gravin Johannalaan,6

9900 Eeklo - België

Geachte heer Sevenoo, Allereerst dank voor uw vraag.


Voor u heb ik gezien uw wensen in de omgeving van Obertsdorf weinig of géén camping die aan uw verzoek voldoet. Wel heb ik in de navolgende plaatsen een winter camping gevonden, overigens met beperkte winterbediening. Oberstaufen-Waltenhofen-Sulzberg en Haslach.


Wel kan ik u aanbevelen 2 camping in Oostenrijk die wel uw wens kunnen invullen n.l.Wilder Kaisercamping in Kössen en Tirolcamp in Fieberbrunn , deze campings zijn prijzig. Overigens zijn op iedere wintercamping gasflessen te koop.


Afhankelijk van de temperatuur kunt met een 11 kg fles gemiddeld 3 dagen toe, want overdag als het zonnetje schijnt, en dat hopen we allemaal, da hoeft de verwarming niet aan of op een lager pitje.


Voor meer vragen, schroom niet deze aan ons te stellen.


Met vriendelijke groet,


Ariën Beersma.

REIS?


Graag zouden we volgend jaar op wintersport willen gaan met de caravan naar Fieberbrunn.Het enigste waar we een beetje tegenop zien is de reis. Kunt u ons hier meer over vertellen hoe de wegen in Oostenrijk vrij worden gehouden en of het makkelijk Rijden is met een caravan in de sneeuw. Zijn er veel wegen die niet schoon worden gehouden. En heb je veel last van gladheid. Hoe verhoud een auto caravan zich in de sneeuw. Heeft u ook ervaring in vloerverwarming in de vorm van een folie? Heeft u nog andere tips, we staan hier altijd voor open. We zijn een gezin van 4, 2 ouders 2 kinderen van 12 en 9 jaar en staan graag op de skies. Alvast bedankt voor de moeite


Met een vriendelijke groet: Peggy Visser

Geachte mevrouw en meneer Visser;


Vanuit een besneeuwd Altenmarkt [Oostenrijk] dank u voor de vraag.


U hoeft niet op te zien tegen de reis. Realiseer wel dat u met de caravan dat niet in een dag kunt doen. U zult moeten overnachten. Dit kunt u doen op een camping onder weg of bij een Rastätte wat echter minder veilig is. [In de bijlage zal ik u enige tips geven over route en campings]. De autobanen op weg naar de sneeuw worden doorgaans zeer snel schoon gehouden. Zware sneeuwval daargelaten. Binnenwegen worden ook geruimd maar men kan niet overal gelijk zijn. Daarom zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk en ook voor uw doorreis in Duitsland. De caravan behoeft geen winterbanden. Bij normaal rijgedrag volgt de caravan vriendelijk. Sneeuwkettingen altijd meenemen. (lees op site Met de caravan naar de wintersport”) Nu wil het toeval dat wij met ons gezin 8 jaar op Tirol Camp in Fieberbrunn op wintersport zijn geweest met het kleine skigebied Streuboden. Tot Kufstein autobaan en dan eerste afslag richting Sankt Johann in Tirol naar Fieberbrunn. Afstand ongeveer 40 km? Bij de camping opstellen om vervolgens met de jeep of tractor op uw plaats te komen. Vrij omslachtig. Persoonlijk kiezen wij tegenwoordig een camping niet ver van de autobaan.

Vloerverwarming. Zelf heb ik hier geen ervaring mee maar ben wel goed op de hoogte, omdat wij zelf dit ook hebben overwogen. Het is vrij gemakkelijk te installeren voor iemand die handig is. Er zijn wel verschillende soorten, met en zonder trafo.(www,heatek.nl ). Tips vindt u op onze site, u kunt daar alles vinden over wintercamping. Als u nog vragen heeft dan weet u waar u terecht kunt.


Camping-Platz Kratzmuhle Duitsland 2000.Route: A 3-Neurenberg-Ingolstadt . Afslag 58 Altmuhltal Kinding-Praundorf richting Beilngries 700 km van Utrecht. Deze camping is het gehele jaar open en ligt op de route naar de wintersportgebieden in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. A 3.Ongeveer 5 km van autobahn. Deze in de Altmuhltal gelegen camping bevindt zich aan de rivier de Altmuhl bij de waterkrachtcentrale aldaar. Omdat wij deze camping alleen gebruiken als overnachtingsplaats in de winter kunnen wij geen bijzonderheden geven. Voordeel: Er kan aangekoppeld worden overnacht. Restaurant aanwezig.


Camping Main-Spessart-Park Triefenstein/Main. Route: Frankfurt-Wurzburg. Mooie camping gelegen aan de Main. Afslag Wertheim/Marktheidenfeld. Geschikt voor langer verblijf of als doortrek camping. Als stop voor de wintersport op 500 km van Utrecht uitermate geschikt, speciaal gedeelte om aangekoppeld te overnachten. Er is een prima restaurant. Het sanitair is werkelijk subliem. (verwarmde vloer) Vriendelijk voor gehandicapten.


info@camping-main-spessart.de www.camping-main-spessart.de

Camper?


Hallo Experts, ik ben bezig informatie in te winnen betreffende de aankoop van een camper. Ik zal deze gebruiken om in te slapen tijdens mijn werk in Duitsland . Elke avond ergens anders. Kunt u mij misschien wat campermerken geven die winterhard zijn ? En waar moet ik op letten bij de aankoop ?


dank alvast en vr. groet, Hans Veldhuyzen


Emmen. Nov. 2009

Geachte heer Veldhuyzen,


Dank voor uw vraag. Waar u op moet letten bij de aankoop van een camper het volgende.

  • Hoe groot wilt u de camper, eventueel ook voor het gezin met vakantie?

  • Tegenwoordig zijn nagenoeg alle campers van een bouwjaar na 2000 winterhard.

  • Ga na of de kachel is voorzien van een z.g airmix die de warme lucht tussen spouw en wand voert, en dat er voldoende uitstroompunten zijn.

  • Gasflessen ruimte. Ga na of er tenminste 2, 11kg flessen in passen die u kunt aansluiten op een z.g duomatic. (schakelt automatisch om wanneer de fles leeg is).

  • Ook belangrijk is de isolatie van de waterhuishouding. Ga na hoe deze loopt. Bv. Langs de warme luchtleidingen of op de vloer {dan isoleren} of langs koudebruggen.

  • Belangrijk hoe isoleer {en donker maken} van de voorruit van de camper. Isolatie aan buitenzijde is effectiever.


Indien u nog vragen heeft, schroom niet deze te stellen,

Succes met uw aankoop.


A Beersma.

Gasinstallatie?


Onderwerp: Mijn vraag aan het Sneeuwcamping Expertforum:


Op dit moment heb ik problemen met mijn gas installatie in de camper .


Ondanks het feit dat ik propaan gebruik krijgt het gas onvoldoende druk. Voor deze koude dagen deed alles het prima. Nu krijg ik de kachel niet meer aan. Is het ook belangrijk dat de gasleidingen niet aan de kou zijn blootgesteld? Bestaat er een systeem om de gasflessen op een redelijk temperatuur te houden?


Vriendelijke groet,

Ernest Stoeckel Dronten

Geachte heer Stoeckel,


Dank voor uw vraag.


Omdat wij zelf in al die jaren naar de sneeuw met soms wel -20gr, gelukkig nooit geen last hebben gehad met onze gas installatie.


U schrijft al dat u propaan gebruikt, dus daar kan het niet aan liggen.


Een mogelijkheid is dat uw Gasdrukregelaar vervangen moet worden.Hierin zit een membraan die voor een constante gasdruk moet zorgen, van 3 Bar. Deze membranen zijn aan slijtage onderhevig. Ook zou u de zuurstoftoevoer van de kachel onder de bodem eens moeten nakijken. Het zou kunnen zijn dat deze verstopt is.(Truma kachels).


Een andere mogelijkheid kan zijn dat het branderbed of de ontsteking met luchtdruk schoongemaakt moet worden.


Bij zeer lage temperaturen is het mogelijk dat de drukregelaar bevriest. ( Verdamping van een vloeistof [gas] onttrekt warmte). In de handel zijn van Truma de z.g Eis-Ex te koop. Zelf dek ik de drukregelaar bij flinke kou af met een stuk schuimrubber, een krant erom vervolgens een plastic tasje afgesloten met een elastiek. Gasflessen inpakken heeft geen zin, en is niet nodig.


Bij geen verbetering adviseer ik u toch even een dealer te bezoeken, want met gas kun je niet voorzichtig genoeg zijn.


In de verwachting dat uw probleem spoedig is opgelost;


Met vriendelijke groet, A Beersma.

Duo Matic Truma?


Enkele vragen omtrent winterkamperen:


- schoonmaken van de caravan na een winter rit naar de wintercamping, is de caravan dan niet compleet bevroren met ijs?


- is het verstandig om bv een duocomfort van truma aan te schaffen of iets voordeligers.


Bij voorbaat dank,


Met vriendelijke groet louis.

Geachte heer Beeke,


Dank voor uw goede vraag. Wat betreft het vuil of ijsvorming op de caravan, hangt af van de weersomstandigheden.


Wat belangrijker is voor de caravan (aluminium) is afzetting van wegenzout op chassis en wanden. Het is daarom noodzakelijk en verstandig om de caravan en auto zo snel als mogelijk af te spuiten.


Omdat wij al vele jaren op dezelfde bestemming komen weten we waar een autowasplaats is, en maken daar ook gebruik van bij extreme omstandigheden. Soms wel even lastig is het manoeuvreren.


Bij goede omstandigheden maken we de caravan op de camping schoon. D.w.z eerst de zijde waar de wintertent komt. Deze zetten dan op, en de rest volgt daarna of de volgende dag. Met een borstel op steel en een gieter is dit goed te doen.


Truma Duomatic. Een uit twee drukregelaars met metertje bestaand apparaat , dat automatisch overschakeld van een lege naar een volle gasfles. Wel zo prettig dat in niet midden in de nacht je bed uit moet. Ervaring leert dat gasflessen bijna altijd nachts leeg gaan.


Mocht u nog meer vragen hebben, dan kunt u deze altijd aan ons voorleggen. We wensen u veel plezier bij het voorbereiden van uw wintersportvakantie.


Met vriendelijke groet, A Beersma

Koelkast op gas?


Geachte forumleden,


De koelkast in de winter, op stroom of op gas ???


Het meest wat je als antwoord krijgt " Die staat gewoon op de stroom, dat is wel zo makkelijk " Maar hoe zit het nou eigenlijk, op de meeste wintercampings moet je de stroom apart betalen tegen een behoorlijk tarief. Het lijkt mij dat het gasverbruik van de koelkast nagenoeg geen invloed heeft op je totale gasverbruik tijdens de wintervakantie, de stroomrekening daarentegen komt apart en kan best hoog uitvallen. Kunnen jullie, als experts, mij aan de hand van verbruiksgegevens van een doorsnee koelkast een voorbeeld berekenen wat de koelkast in bijvoorbeeld 3 weken aan stroom of gas verbruikt ? Ik zie jullie antwoord met belangstelling tegemoet,


Met vriendelijke groet, Frans Pellicaan

Geachte heer Frans Pellicaan,


Hartelijk dank voor uw interessante vraag.


Het is inderdaad van belang te weten welke wijze van koelen en vriezen in de wintersport het voordeligst is.


Uw vraag is niet een van de makkelijkste om te beantwoorden, maar ik ben voor u in de technische gegevens van Dometic (Electrolux) gaan kijken om uw vraag naar behoren te beantwoorden.


Uitgaande van een gemiddelde koel/vriescombi van 90 liter is het stroomverbruik 2,4 Kwh. Voor hetzelfde formaat koel/vriescombi op butaan/propaan 270 gram per 24 uur. Dit zijn waarden onder normale omstandigheden.


Uiteraard is naarmate de koel/vriescombinatie groter is het verbruik navenant. Bv. een koel/vriescombi van 180 liter is het verbruik per dag 3,2Kwh of 380 gr per 24 uur.


Bij een kostprijs van € 0.70 per Kw op een gemiddelde wintercamping zijn de kosten 2,4 Kwh x € 0.70 {op stroom} = € 1.68 per 24 uur.


Bij een gasprijs van € 28.00 per 11 kg zijn de kosten; € 0.026 per gram gas x 270= € 0.70 per 24 uur.


Er van uitgaande dat deze gegevens juist zijn, is het werken van de koel/vriescombi op gas aanzienlijk voordeliger.


In de verwachting dat uw vraag hiermee beantwoord is verblijf ik,


Ariën Beersma.

Slapen in Winter Tent ?


Wij hebben een caravan gekocht Munsterland luxus en daaraan een wintervoortent van het merk Ben Eilders..


Wij willen het liefst in de voortent slapen maar is dat niet te koud en wat moeten we doen aan goede isolatie ??


is een voorwand plaatsen een idee ? Heeft iemand dit "probleem" ook en wat is daaraan te doen


Alvast bedankt voor Uw antwoord.


Marianne Rijnders

Geachte mevrouw Rijnders,


Dank voor uw vraag, maar mijn antwoord is, Nee! U moet bedenken dat de buitentemperatuur afhankelijk van de periode dat u op wintersport gaat ver onder de min 20 gr kan zakken. Zeker als u op een vrij hoge bestemming bent b.v. boven 800 meter. De wintertent dient als sluis en bergruimte voor kleding en andere spullen. Alleen als u materiaal heeft zoals poolreizigers of bergbeklimmers zou het kunnen proberen, maar dan nog lijkt het mij geen pretje. Zelf gaan wij al bijna 30 jaar met de caravan naar de sneeuw en hebben koude nachten van min 22-25 gr gehad. Daarbij is de kachel aan op een lage stand met de luchtcirculatie langs de spouw en wanden. Ook dan nog hadden we soms een bevroren waterleiding en afvoer. Ook ijsafzetting op de z.g. koudebruggen. Maar als dan de zon boven de bergen uitkomt is dat euvel meestal tegen het middaguur weer voorbij.


Bovendien lijkt mij uw nieuwe caravan uitstekend geschikt om naar de sneeuw te gaan en eens op een ander manier van de wintersport te genieten. Indien u nog vragen heeft, schroom niet deze te stellen en al vast veel plezier in en met de voorbereiding


Ariën Beersma

Eriba?

Geachte Remco,


Allereerst dank voor je vraag. Excuses voor het late beantwoorden, dit komt door afwezigheid mijnerzijds.


De vraag, of jullie aangekochte Eriba Nova van 1999 voldoet aan de isolatiewaarde, kan ik u zeggen dat dit voldoende in orde is.


In de ruim 30 jaar dat wij met ons gezin naar de wintersport gaan, met inmiddels de 4e Eriba Nova hebben


wij nooit problemen gehad bij flinke koude.(weleens -20gr). Natuurlijk moet de kachel met daarbij de ventilator (airmix) goed functioneren.


Zorg ervoor dat deze voor vertrek nagekeken en schoon zijn. Tevens dienen de spouwwanden achter de kussens open en stofvrij te zijn.


Ook zijn er voor de nachten raamisolatie te koop in de handel. Deze kunnen als extra isolatie aan de buitenzijde voor de ramen worden geschoven.


Voorts kunt op onze site in de rubriek “Met de caravan op wintersport” nog meer info en tips vinden.


Mocht u nog vragen hebben, schroom niet deze te stellen. Tevens wensen wij u veel plezier bij de voorbereiding van uw vakantie.


Met vriendelijke groet,


A Beersma

Gas aansluiting op camping?


Goedendag,

Wij zijn van plan met onze caravan de komende winter te gaan kamperen. Aan welke eisen moet de caravan voldoen om gas van een camping te betrekken?

Hoe wordt die verbinding tot stand gebracht, voor of na de gasdrukregelaar? Alvast dank voor uw reactie.


Met vr.gr. André van den Berg

Beste André,


Vanaf de wintercamping in Altenmarkt het antwoord op uw vraag.


Er zijn geen speciale eisen nodig aan de gasaansluiting van een caravan of camper.


Op een camping met vaste gasaansluiting wordt een, met metaal gewapende gasslang rechtstreeks aangesloten op uw gasleiding zonder tussenkomst van een drukregelaar. Voor de slang moet meestal huur worden betaald.


In het centrale aansluitkastje per kampeerplaats, wordt tevens stroom, gas, TV, en soms telefoon aangesloten waarvoor meestal eenmalige aansluitkosten worden berekend. Vergeet niet voordat het kastje gesloten wordt de meterstanden op te nemen.


Indien u nog meer vragen heeft? Schroom niet deze deze te stellen of kijk op onze website.


Met vriendelijke groet,


Ariën Beersma. Altenmarkt 28-02-2010

Isoleren waterleiding?

Hartelijk dank voor uw vraag.


Om de waterleiding tegen vorst te behoeden als deze niet in de camper is aangebracht lijkt mij een moeilijke opgave.


De mogelijkheid die nog voor u open staat is als de leiding omsloten kan worden, dus niet plat tegen de bodem ligt, deze met Centrale verwarming buis isolatie te ommantelen. {verkrijgbaar in verschillende buisdiktes in de bouwmarkten} en deze vast te zetten met z.g. tie-ribs.


Of dit afdoende zal zijn is de vraag. Een andere oplossing, niet zo fraai is Purschuim, Zorg er wel voor dat deze goed hecht aan de bodem.


Wat betreft het laten branden van de kachel is, als het een Truma kachel is geen probleem want bij storing of anderszins sluit de gasklep door de Thermokoppel.


Wij laten altijd nachts de kachel op stand 1 met de ventilator aan zo dat de warme lucht zich verplaatst.


Een elektrische kachel kan natuurlijk ook.( Op wintercamping is de prijs van stroom doorgaans boven de € 0,70 per Kw.


Indien u nog meer vragen heeft,schroom niet en stuur ons een mail. Veel plezier met de voorbereiding en in de sneeuw.


Met vriendelijke groet, A Beersma

Dak bescherming?

Geachte Bart,


Vanuit een dik besneeuwd Altenmarkt, Oostenrijk dank ik u voor de goede vraag.


Voor de periode van twee weken lijkt het mij niet nodig een tentdoek dak aan te brengen. A. veel werk en b ,duur. Bij verwachte hevige sneeuwval, en dat kan, want het heeft hier dinsdag de gehele dag gesneeuwd en bijna 1 meter nieuwe sneeuw aangebracht.


Wat wel een optie is, is om de dakluiken te beschermen met een soort bekisting (zelf maken) van hout of kunststof. Dit op twee dragende latten op de zijwanden om de druk op de luiken te verminderen. Ook een optie is om z.g stempels binnen te plaatsen. Lat tegen binnenkant dak stutten met een of twee balkjes. Kopen bij de plaatselijke houtzagerij.


Voor de wintertent zou ik wel extra stokken onder het dak plaatsen met daarop enkele planken of platen en gestut met extra staande stokken om de daklast te dragen. Tentdak zo ver mogelijk aflopend plaatsen opdat bij de meest geringe zonneschijn de sneeuw kan afglijden.


Ook kan u iemand die lang verblijft vragen een oogje in het zeil te houden, dit geeft echter bij eventuele ontstane schade altijd problemen.


Mocht u nog meer vragen hebben, stel ze gerust .


Met vriendelijke groet, A Beersma

Goedendag heer Beersma,


Hopelijk vindt u het niet erg dat we tijdens uw vakantie een mailtje sturen. Voor ons is het winterkamperen nog helemaal nieuw, dus we zitten nog vol met vragen.


Is uw camping Aufenfeld in Aschau bekend. Is dit een goede camping? Hij ligt wat dichter bij de autoweg is en niet zo duur als de camping in Fieberbrunn en heeft toch privé sanitair en ligt in een geloof ik groter skigebied.


Alvast alweer bedankt voor alle moeite. Met een vriendelijke groet vanuit regenachtig Nederland van


Peggy Visser

Geachte familie Visser;


Fijn dat u mijn antwoord op prijs stelt. Camping Aufenfeld in Aschau is mij niet bekend, maar op camping Tirol Camp hebben wij 8 jaar gestaan in de winter, maar het is prijzig en wordt ieder jaar duurder en luxer.


Omdat u pas volgend winterseizoen gaat, is er nog ruim voldoende tijd om u goed te laten informeren.


Tirol Camp in Fieberbrunn is een hele luxe camping liggend in het skigebied aan de Streubodenlift.


(de prijs die u daarvoor moet betalen kunt u ook met uw twee kinderen in een pension of appartement.


Onderweg naar de wintersport sprak ik mensen die op de terug weg waren, op camping Kratzmühle, dat ze voor de hond al € 10,- per nacht moesten betalen. Uiteraard is het uw keuze.


Neemt u van mij aan dat alle wintercampings uitstekende droogruimte hebben voor uw ski kleding of was goed. Ik ken campings die naast wasmachines en drogers ook een sauna en sportruimtes hebben. De gemiddelde prijs voor wintercamping is doorgaans € 8,- per volwassene en € 8,- voor kampeermiddel en auto (vaak op parkeerplaats).


€ 0.70 kurtaxe pp, Stroom € 0.70 stroom, 11kg gas € 28.- tot € 35,-


Camping tips:

Itter Hopfgarten

Seecamping Eben

Pichl Reiteralm Steiermark

Passrucker Altenmarkt

Glonerbauer Altenmarkt

Forellencamp Radstadt

Camping Radstadt

Aktiv Camping Prutz

Lermoos Zugspitze

Schwarzsee Kitzbuhel

Sebastian Reit im Winkl

Kaprun

enz.


p.s. Ik ben nog vergeten te vermelden dat vloerverwarming matjes relatief prijzig zijn in aanschaf.


Een goede isolator op de vloer is ook ondertapijt, en dan de vloerbedekking.


Met vriendelijke groet uit Altenmarkt im Pongau.


Ariën Beersma

Beste route naar de skigebieden:

Beste José en Marco,

Ook namens mij de allerbeste wensen voor 2008.


Op jullie vraag terug te komen via welke route je het beste naar Oostenrijk kunt reizen het volgende:


De meeste ervaring die ik heb in al die jaren is via de A3. Utrecht-Arnhem-Oberhausen-Köln-Frankfurt-Würzburg-Nürnburg-Ingolstadt-München.


Vanuit Eindhoven is het ook aan te bevelen via Venlo de A 61 tot Frankfurt te volgen en dan Würzburg enz.


Beide routes tot aan Itter (vermoedelijk camping Schlossberg Itter in het Wilder Kaiser gebied) is ongeveer 1000 km.


Aangezien het winter is, en jullie reizen met de drie kids is die afstand op een dag met een camper of caravan niet haalbaar. Boven wie wil er nu in het stikdonker aankomen?


Campings onder weg.


Marktheidenfeld-Lengfurt 500 km van Eindhoven

Kratzmühle 700 km

Ingolstadt 800 km

Enige stijgingen Via A 3 zijn:

Siebengebirge

Spessart

Omgeving Würzburg

Irschenberg


Allemaal goed te doen. Na München bij Rosenheim rechts Autobahn Inntal tot Kufstein. Dan naar Hopfgarten-Itter


Indien er meer vragen zijn, schroom niet om ze te vragen. Verder wens ik jullie veel succes bij de voorbereiding en een hele fijne vakantie in de sneeuw.


Met vriendelijke groeten, Ariën Beersma

Houten aanbouw;


Geachte forum leden,


Wij hebben al jaren een seizoen plaats in de sneeuw. We hebben afgelopen seizoen wederom problemen gehad met de voortent. Deze was na zware sneeuwval (we waren niet aanwezig) ingestort. Ik zie op de camping steeds meer houten aanbouwen, niet alleen bij de vaste plaatsen maar ook bij de seizoenplaatsen. Heeft iemand ervaring en misschien wel een tekening voor een aanbouw welke makkelijk is op te bouwen en weer af te breken. Ik wil niet weer de ellende met een voortent.


groeten, Joris

Geachte heer J van Schayk,


Dank voor uw vraag aan het forum, omtrent uw winter tent.


Helaas kan ik u niet helpen aan een bouwtekening van een aanbouw. Maar wel kan ik u enkele tips geven om de wintertent steviger te maken tijdens uw afwezigheid.


Wat ik jaarlijks ervaar van wintersporters met een jaar of seizoenplaats is het volgende:


Zij dragen zorgen van een goede afschot van het dak. Tevens hebben ze extra stempels aangebracht die het dak steunen, al of niet met stroken plaatmateriaal tegen de binnenkant van het tentdak, zodat het dak goed strak blijft en er geen “zakken” ontstaan. In plaats van tentstokken kun je hiervoor ook lichte balkjes en plaatmateriaal (5x5 bij de plaatselijke houtzagerij) gebruiken. Tevens de staande hoekstokken extra steunen met dwars aangebrachte stokken die tussen de staanders worden bevestigd.


Een andere tip is andere wintersporters of de camping leiding te vragen om na hevige sneeuwval deze van het dak te verwijderen met een zachte bezem. De sneeuw mag niet inklinken, het wordt een ijsplaat. Bijkomstigheid is, indien er schade ontstaat aan caravan of tent. Wie is er dan aansprakelijk?


Dit is mijn antwoord. Wij wensen u succes en sneeuw in het seizoen 2011/12.


Ariën Beersma 11-08-2011