Gebonden Tomatensoep

  • 4 personen:

  • 500 gr Romatomaten

  • 1 runderschenkel of bouillonblokjes

  • 2 grote uien

  • 100 gr spekreepjes of spekzwoerd.

  • 150 gr boter of margarine

  • 150 gr bloem

  • 2 kleine blikjes tomatenpuree

  • rijst

  • soepballetjes

  • ¼ ltr room

  • basilicum

  • zout en peper

Bereidingswijze:

Trek een fonds van de schenkel of gebruik kant en klaar fonds en een bouillonblokje.

In een ruime pan de grof gesneden ui en wat spekreepjes in de boter licht aanzetten (myoteren)

Tomaten grof snijden en bij de uien voegen. Alles lekker aanzetten.

Tomatenpuree toevoegen en even mee aanzetten, bloem erbij en dan een roux maken.

Vuur nu laag en de roux laten garen. (roeren, indien roux niet gaar is bindt het niet voldoende en gaat schiften)

Nu de koude fonds toevoegen en onder roeren met garde geheel aan de kook brengen.

Soep op zacht vuur laten koken. (30 min.) Let op voor aanzetten aan de bodem.

Soep zeven door bolzeef en een handje rijst toevoegen, op smaak brengen.

Als garnituur in de tomatensoep gehaktballetjes en gehakte basilicum.

Bij het opdienen de room in het bord of kop toevoegen.

Bij gebruik van slagroom, deze half opkloppen en een flinke eetlepel op de soep.

Serveer ciabatta, uienbrood of stokbrood.

Tip: Meng een pakje tomatensoep en wat tomatenketchup door de soep om de smaak te versterken.


Ariën Beersma