2018 Reisverslag Kroatië

Dinsdag 28-8-2018

Uit Velserbroek vertrokken naar Zwanenburg om de caravan aan te koppelen. Via de A1 en A6 rijden we naar St. Jansklooster om morgen op familie bezoek te gaan. Tegen 12.30 arriveren we op camping ’t Heetveld in het dorp met de gelijknamige plaatsnaam. Het is benauwd warm weer, maar de regen blijft uit.

Kampeer en Chaletpark ’t Heetveld.

Heetveld 1. Route: N331 Zwartsluis-Vollenhove.

Mooie camping met verschillende veldjes. Grasbodem met schaduw. Stroom en water op de plaats. Auto’s op parkeerplaats. Nieuw sanitair. Receptie met broodservice. WiFi tegen betaling.


Omgeving: Giethoorn-Vollenhove-Zwartsluis-Weerribben in de kop van Overijssel. Fietsen-Varen-Vissen.

29-08-2018.

Na het familie bezoek op Dwarsgracht vertrekken we donderdag van camping ’t Heetveld nabij Giethoorn. Via Zwolle-Apeldoorn naar de grens bij Gronau. Het weer is prima, licht bewolkt en zon. Op de autobaan naar Dortmund is er file van vrachtauto’s, maar na kruispunt Una kunnen we goed doorrijden. Voort gaat het richting Kassel. Bij afslag 83 gaat de route naar Rotenburg a/d Fulda waar we voor de overnachting camping Alte Mühle in Alheim-Licherode hebben gekozen.

Camping Alte Mühle.

Zur Alte Mühle 4 D-36211 Alheim-Licherode . A 27 Afslag 83-Malsfeld- richting Rotenburg-Morschen-Wichte-Licherode. 004956648141. www.camping-altemuehle.de

Deze tamelijk ver gelegen camping van de A27, ligt midden in het Fuldadal. Grasbodem . Stroom aansluitingen. Sanitair van goede kwaliteit. Receptie met brood service. WiFi gratis.

31-08-2018.

Om 9.00 uur vertrokken uit de omgeving van Bad Hersfeld. Door een “Umleitung” is de autobaan lastig te bereiken. We rijden zeker 20km door landelijk gebied. Het is zwaar bewolkt en de regen blijft niet lang weg. Tijdens de rit maken de ruitenwissers overuren. Zagen we gisteren nog op TV de cijfers over de prachtige mooie zomer van de afgelopen periode met langdurige droogte, wordt dit nu door hevige regen ruimschoots gecompenseerd.


De navigatie geeft aan dat we Schweinfurt naderen om via Bamberg-Nürnberg-Regensburg door naar Passau te reizen. Een compleet nieuwe route voor ons. Opvallend veel minder vracht- verkeer dan op de A3.

Tegen 16.30 uur komen we aan op camping Eging am See. 505 km gereden vandaag.

Camping Bavaria Kur und Sport. Eging am See. Grafenauerstrasse 31.Route Regensburg-Passau afslag 113.


info@bavaria-camping.de Grote camping met veel schaduw. Grasbodem-elektra en water op punten op het terrein.


1 groot toiletgebouw, wat voor afgelegen plaatsen een grote loopafstand is. Net sanitair. Vriendelijke receptie met winkel en Restaurant. WiFi tegen betaling. Omgeving: Meertje op loopafstand. Fietsen-zwemmen-Vissen

01-09-2018.

Regen, veel regen als we de camping afrijden in Eging am See bij Passau. Vandaag willen we niet lang en ver reizen. Graz is het doel, maar toch nog 308km ver.


Onderweg over mooie autobanen met veel parkeerplaatsen en tunnels die “maut” kosten, bereiken we tegen 15.30 Graz. Inmiddels is het droog geworden maar de zon laat zich niet zien. Ten zuid-westen van deze stad in de Steiermarkt bereiken de stads camping bij een groot zwembad.


Camping Central Graz-Stassgang. Martinhofstrasse 3 .


Camping ligt ten westen van Graz.Grote camping bij een mooi zwembad, waar kampeerders gratis gebruik van kunnen maken. Er is en apart FKK gedeelte. 2 Sanitair gebouwen in uitstekende staat. Camping is vooral een camperplaats , met plaatsen voor caravan combinaties. Grasbodem en schaduw van hoge bomen. WiFi tegen betaling. Vrij dure camping.

02-09-2018.

Rond 09.00uur uit een regenachtig Graz vertrokken. Zonder enige moeite bereiken we de autoweg naar Maribor in Slovenië, waar we bij de grens een tol vignet á €15.- moeten aanschaffen, om door te reizen naar Kroatië.


Bij de grens worden paspoorten gecontroleerd, wat een lange file tot gevolg heeft. De regen is onophoudelijk en zorgt soms voor een matig zicht. Vanuit het zuiden is er veel verkeer met ongelukken en lange files. Voor velen is de vakantie ten einde. Na 485km naderen we Zadar aan de kust en dan nog 12km naar de camping die we hebben uitgezocht.

Camping Ninska Laguna NIn 23232/Zadar. Puta Blata 10.

Route: A1 Karlova-Split. Richting Vir-Privlaka.

contact@ninskalaguna.hr


Zeer eenvoudige camping gras/grindbodem en met schaduw op plaatsen. Uitzicht op de lagune en bergen. Sterk verouderd sanitair. Wel schoon. Douchen met kuna’s. Receptie vriendelijk met gratis WiFi. 3 Supermarkten in de buurt.

Laguna met zandstrand, parasols en ligbedden verhuur, Vrije toegang. Omgeving: Nin-Zadar-Paklenica.

Fietsen-zwemmen-surfen-varen-parapenten-kitesurfen-kanoën

04-09-2018.

We staan nu twee nachten op camping Ninska Laguna. Overdag is het stralend blauw, maar de eerste nacht hebben we een stevige onweersbui gehad. We kijken uit over de lagune met zandstrand en parasols. Dagelijks zijn er zon aanbidders, watersporters, kit surfers en lui op waterscooters.


Gistermiddag voor de eerste keer een bezoek gebracht aan het stadje Zadar op een kleine 10km van de camping. Op een goede doorgaande weg komen we in de stad en volgen de borden “Centar”. In een brede straat onder bomen parkeren we de auto in de schaduw en het is nog gratis ook. Na een stukje lopen over de brug bij de prachtige haven met grote driemasters en luxe jachten, geschikt voor vakantie reizen door de archipel van Kroatië en verder, komen we door de oude stadspoort het stadje binnen. Op het plaveisel van marmer, wat in de loop der jaren enigszins is afgesleten en daardoor glad , uitkijken dus. Door en langs smalle straatjes, die door de dicht op elkaar bebouwing veel schaduw bieden, verkennen we de stad, die gericht is op toerisme. Het is hier goed toeven!

Bron: Wikipedia

Geschiedenis

Zadar heeft een lange en gevarieerde geschiedenis, waarin het behalve Kroatisch ook Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans is geweest. Lange tijd is de stad bekend geweest onder haar Italiaanse naam Zara. Na de Vrede van Campo Formio (1797) kwam de stad onder het bestuur van het Keizerrijk Oostenrijk, net als de rest van Kroatië. Vanaf 1806 kwam het onder bestuur van het Koninkrijk Italië en later van de Illyrische Provincies die weer bestuurd werden door Napoleon Bonaparte. Na 1813 kwam de stad weer onder Oostenrijks bestuur en werd het de hoofdstad van het afhankelijke Koninkrijk Dalmatië.


De stad had echter een grote Italiaanse bevolking en in de loop van de 19e eeuw zou de roep om aansluiting bij Italië dan ook steeds sterker worden wat tot spanningen in de stad leidde. In 1920 was het zover. In het Verdrag van Rapallo werd bepaald dat de stad, samen met enkele eilanden aan Italië zou worden toegekend. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad werd gebombardeerd, vluchtten de Italiaanse inwoners naar Italië en in 1947 werd Zadar toegevoegd aan de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.


In 1991 braken er anti-Servische rellen uit in de stad en tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog werd Zadar meermalen onder vuur genomen. Sinds 2002 heeft de stad een universiteit.


Bezienswaardigheden

De stad is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašić: de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en 's avonds gekleurd licht geeft, en het Zeeorgel dat geluid maakt op het ritme van de branding. In het centrum is de Sint-Anastasiakathedraal te vinden, een Romeins forum en de centrale winkelstraat Široka ulica. Deze wordt in de volksmond Kalelarga (Lange straat) genoemd. De Sint-Donatuskerk is een ronde kerk uit de 9e eeuw in preromaanse architectuur. Bij de kerk wordt elke zomer een muziekfestival gehouden.


In de stadsmuur is een Venetiaanse stadspoort te vinden uit 1543 waarin de Leeuw van Sint-Marcus afgebeeld staat. Buiten de stad is een 15e-eeuwse citadel te vinden.


In Zadar zijn eveneens een archeologisch en een maritiem museum gevestigd.

07-09-2018.

Al één week op camping Ninska Laguna, met elke dag prachtig weer (28gr).


We vermaken ons onder de luifel met lezen en naar Radio 5 luisteren. In de middag boodschappen doen in Zadar en wandelen langs de boulevard en strand. Af en toe dreigt het te gaan onweren, maar het trekt steeds weer weg en schijnt de zon aan een staal blauwe hemel.


Kenmerk: de Dalmatische kust is mediterraan en uniek. Niet vergelijkbaar met b.v. Spanje of Italië. Voorlopig blijven we hier nog een aantal dagen om van hieruit tochtjes te maken naar b.v. Sibenik en Split.

10-09-2018.

Maandag. Het is al warm als we opstaan en gaan douchen. De zon staat aan een strak blauwe hemel. Na het ontbijt onder de luifel, besluiten we na de koffie richting Sibenik te rijden langs de kustweg. (190km v.v.)


Bij Zadar, waar het wemelt van activiteit, omdat er iedere morgen groentemarkt is. We rijden langs prachtige inhammen met eilanden met helder blauw water. De diverse plaatsen en plaatsjes liggen relatief ver uit elkaar en hebben allen hun reclameborden bij het naderen van hun dorp. Ook zijn er op de route vele campings te kust en te keur. Ook is er geen tekort aan supermarkten en evenzovele benzinepompen. Steeds is het landschap glooiend met mooie vergezichten. Wat opvalt zijn de bergen rotsstenen die her en der verspreid liggen. De vele landtongen zijn verbonden met bruggen en overal zie je boten en jachthavens. Sibenik is een vrij grote stad tegen een berg geplakt. Het oude centrum heeft zeer smalle straatjes die door trappen met elkaar verbonden zijn. Het plaveisel is dermate afgesleten zodat het glad is. Een rondgang door dit oude stadsdeel is interessant maar ook vermoeiend voor oudere mensen. Wel zijn de vele oude gebouwen en kerken een bezoek waard.

Bron: Wikipedia


Šibenik is een stad aan de Adriatische kust van Kroatië, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Zagreb. De stad is de hoofdstad van de provincie Šibenik-Knin.


In tegenstelling tot andere steden aan de kust die zijn gesticht door Illyriërs, Grieken en Romeinen, is Šibenik een van de oudste steden gesticht door de lokale Kroaten.

Vanuit de baai van Šibenik, die 10 kilometer lang en 300 tot 1200 meter breed is, komt men op de open zee en in het eilandengebied via een smal en kronkelig kanaal.


In de stad staat de St. Jacobuskathedraal, die deel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op de werelderfgoedlijst staat ook het fort van St. Nicholas, als een van de Venetiaanse verdedigingswerken van de 15e tot 17e eeuw.

Šibenik werd voor het eerst vermeld in 1066 op een kaart van Koning Petar Krešimir IV. Šibenik verkreeg stadsrechten en een eigen diocees in 1298.

Al sinds de stichting van de stad heeft het een belangrijke militaire en strategische functie gehad.

7-09-2018.

We zijn nu drie weken onderweg en staan nog op camping Ninska Laguna bij Nin.


Vanaf de camping maken we tochtjes per fiets of met de auto. Om u deelgenoot te maken van de omgeving het volgende: Vanaf de camping kijken we op de Lagune waar landtongen zijn van zandstranden met parasols en kiosken voor drinken en versnapering. De Lagunes zijn hier onderhevig aan eb en vloed, waarbij een gedeelte moddergrond, die een geneeskrachtige werking heeft door het aanwezige zwavel. Men smeert zich geheel of gedeeltelijk in en laat dit opdrogen. Het is een vreemd en onwaarschijnlijk gezicht als je pikzwarte mensen ziet flaneren over het strand om zich later in zee af te spoelen. Volgens de artsen en doktoren is het geneeskrachtig en goed ter voorkoming en bestrijding van diverse kwalen en ziektes. Voorts kan men hier in de omgeving varen-kitesurfen-subben-zwemmen en vissen. Wat ook opvallend is, iedere dag schitterend weer met 28 tot 30gr.


Voor fietsen is dit gebied minder geschikt. De plaatsjes liggen relatief ver uit elkaar en hebben weinig te bieden. Wel beschikken ze over een strandje met kiosk en boulevard. Fietspaden houden zomaar op, en dan ben je genoodzaakt om op de openbare weg te fietsen wat gevaarlijk is. Het meest bezienswaardige en toeristische in deze omgeving is Zadar. Een stad uit de oudheid met veel geschiedenis. Het biedt ruim voldoende aanbod voor een vakantie met diverse mogelijkheden. Leuk om zeker een aantal dagen te vertoeven.

Ook in de buurt is het Nationaal Park Paklenica. Een natuurpark in de bergen met hoge rotsen en een bijzondere vegetatie van bomen en planten. Het park is minder geschikt voor ouderen om te wandelen vanwege de keienwegen. Ook is de parkeer voorziening ontoereikend. Voor kletterraars en bergwandelaars is dit een eldorado. Je ziet er dan ook voornamelijk jongeren.

21-09-2018.

Alweer een week voorbij. De dagen gaan snel en iedere dag schijnt de zon aan een blauwe hemel. In de verte, boven de bergen ontstaan in de middag kwelwolken, maar deze blijven op hun plaats en hinderen de zon niet om de temperatuur boven de 30gr te stuwen. Op de kleine camping waar we staan is het elke dag een komen en gaan. Veel campers, voornamelijk Duitsers zijn veruit in de meerderheid. Ook jonge mensen met kleine kinderen strijken hier neer. Het water in de Lagune is vlakbij en kiten en windsurfen is hier een favoriete bezigheid. Ook de plaatselijke bevolking brengt hier haar vrije tijd door aan het langwerpig zandstrand onder rieten parasols.


Wij overwegen a.s. maandag op te breken en 200km noordwaarts te reizen naar Selce bij Novi Vinodolski, waar we 30 jaar geleden ook zijn geweest, mogelijk zijn er punten van herkenning.

24-09-2018. Bora,Bora.

Het is bewolkt als we opstaan op deze dag van vertrek. Bij het aankoppelen begint het zachtjes te regenen. Na schitterend mooi weer komen de eerste regendruppels die zich vermeerderen tot een ware stortbui.


Omdat we langs de kustweg naar Reijka willen rijden, kiezen we voor de secundaire weg i.p.v. de snelweg. Er ligt veel water op de straatweg wat aquaplanning tot gevolg heeft, zo erg dat de voorruit geheel bedolven is wanneer je door een geul van water rijdt. Ook neemt de wind toe. We besluiten toch de toerit tot de autosnelweg te nemen richting het noorden. Bij het tolpoortje blaast de regen al door het geopende zijraam. Er is nagenoeg geen verkeer en de waarschuwing borden boven de weg geven hevige windstoten aan d.m.v van een luchtzak en een snelheid beperking van 60kmpu. De storm wordt heviger en enkele kilometers verder met een zwaar schuddende caravan komt het signaal: “Roadbloc dangerous wind”, ondersteund door het bord, “Verboden in te rijden voor alle verkeer”. Gelukkig komt er even verder een bord ," na 2000m, met een “P” en benzine station. Daar aangekomen staan er al diverse caravans, campers en personen auto’s geparkeerd. Het regent pijpenstelen ondersteunt door een stormachtige wind. Opeens valt de linker opzetspiegel op straat. Zonder kunnen we niet verder, al hebben we een reserve aan boord. We stoppen en ik probeer de deur te openen, wat niet lukt, door de hevige wind. Ik schat windkracht 12. Ik stap uit om zo goed en zo kwaad als het gaat de 20m terug liggende spiegel op te pakken. Door de wind word ik weggeblazen, maar gelukkig kan ik mijzelf herpakken en de spiegel oppakken. De spiegel is nog heel, en ik drijfnat. Terug in de auto bemerk ik dat het riempje van de spiegel ontbreekt. Dit is nodig voor de bevestiging.


Enkele honderden meters verder parkeer ik de combinatie voor een zijde van een toiletgebouwtje, hopend zo de wind te breken. De storm wordt steeds heviger en de regen komt met bakken naar beneden. Met natte kleren en op sandalen ren ik door wind en regen om het riempje te zoeken met als resultaat dat deze in de goot is gewaaid en ik het op een afstandje zag liggen. Na een half uur wagen we het om in de caravan te gaan om droge kleren aan te trekken. De caravan schudt heen en weer als een kermis attractie , zo erg, dat we aan een zijde gaan zitten omdat we bang zijn dat hij omvalt. Moeizaam zet ik de woorden tijdens de storm op papier en zitten we al meer dan 3uur in de storm. De regen is afgenomen maar de wind komt met vlagen op ons afrollen.

24-09-2018.

Inmiddels staan we nu ruim 8uur stil op de parkeerplaats bij het toilet gebouwtje. We zijn niet de enigen, want meerdere combinaties hebben hier halt gehouden om betere tijden af te wachten.


De wind neemt iets in kracht af en de regen blijft uit. Hier en daar schijnt de zon in het blauw tussen open wolken. Gelukkig ontbreekt het ons aan niets, we koken water in het oude fluit keteltje van Oma dat ons al meer dan 35 jaar vergezeld op onze reizen, en zetten koffie en thee. Ook handig is, dat we altijd pannenkoekenmeel aan boord hebben. We laten ons de pannenkoeken met appel en spek lekker smaken .


Na 3 weken in korte broek is nu een lange broek op z’n plaats. De temperatuur is nu onder de 15gr gezakt. Inmiddels zijn de heen en weer schuddende lantaarnpalen aangegaan en ook wij gaan ons voorbereiden op de nacht. Hopen morgen op geen wind maar veel zon!


25-09-2018. 24 uur later staan we nog steeds op de parkeerplaats. De Bora is enigszins afgenomen maar manifesteert zich nog steeds met hevige windvlagen ver boven de 150km/u. De hele nacht was het trillen, schudden en bulderen niet van de lucht, we hebben geen oog dicht gedaan.


Gelukkig hebben we voldoende proviand bij ons voor een eenvoudig ontbijt. Tegen 09.30 uur wordt de autobaan vrijgegeven ondanks dat het nog hard waait. We draaien de pootjes op en via een pass in de bergen gaat het flink omhoog. Voor ons rijden drie motorijders die schuin hangend hun moter in bedwang houden. Aangegeven advies snelheid is 40km/pu. Na ongeveer 10 km komt er een tunnel van 5,7km en het frappante is, dat het na de tunnel vrijwel windstil is. Bij de afslag Senj komen we bij de tolpoort. Waar ik al bang voor was, geschied. Het tolkaartje geeft aan dat we 24 uur op de weg zijn geweest en dat kan niet volgens de dienstdoende tol beambte. Ik leg hem uit in half Engels en Duits dat we moesten overnachten vanwege de Bora. Na veel overleg en een telefoontje naar zijn chef, is het in orde en kan er gewoon € 11,25 afgerekend worden.


Samenvatting BORA: angstig-brullend-trillen-gieren-stilte-straaljager-rolstorm.

De route naar Selce langs de oude kustweg is prachtig. Het stuurt je langs diepe afgronden en ravijnen. Vergezichten op vele inhammen van de Adriatische diepblauwe zee. Gelukkig is de wind gaan liggen en na de lunch op een “P “ met uitzicht arriveren rond 14.00 uur bij de receptie van camping Selce. Bij de receptie is er enige erkenning, want 28 jaar geleden zijn wij hier ook geweest. De camping is veel groter dan toen. Wel is het nog even geaccidenteerd als voorheen wat het waterpas zetten van de caravan bemoeilijkt.


Camping Selce. Route Rijeka-Split. Kustweg.

Grote camping met onvlakke plaatsen tussen bomen. Ondergrond gras en grind. Vriendelijke Duits en Engels sprekende receptie. WiFi gratis en goed. Nieuw sanitair, matig onderhoud. Voldoende stroom aansluitingen. Plaatsen bij de zee met toeslag. Verhuur van stacaravans. Campingwinkel. Strand met grind-boot verhuur-duiken en snorkkelen-zwemmen-wandelen.

29-09-2018.

We staan nu een aantal dagen op camping Selce, dicht bij zee. We hebben een uitzicht over de camping en de blauwe zee. Het is hier nog redelijk druk al bemerk je wel dat het seizoen ten einde loopt. Het is hier leuk! Wandelen langs de boulevard naar het dorp Selce met vele terrassen en shops. Af en toe nemen we een duik in het heldere water wat zeer geschikt is om te snorkelen en duiken . Ook maken we toertjes naar Cirvenica en Novi Vinodolski. Ook maken we een ritje naar het bekende schiereiland Krk. Via een lange brug, met prachtig uitzicht over de inhammen, is het eiland in 1980 met het vasteland verbonden.

Krk is leuk met vele campings en het wemelt hier van toeristen. Vooral de watersport met zeil en motorboten viert hier hoogtij. Komende dinsdag reizen we door naar Bled in Slovenië. (230km).

01-10-2018.

De weersverwachting vooruit kijkend besluiten we om te vertrekken want er wordt wederom Bora voorspeld met regen.

We nemen de kustweg tot Rijeka om daar op de autobaan richting Ljubljana te rijden. Via de A2 bereiken we Bled waar we 28 jaar terug ook zijn geweest. Er zijn hier twee campings, te weten camping Sobec, een vrij prijzige camping. De andere is een ACSI camping aan de oostkant van Bled vlak aan het meer, Een mooie camping waar het om deze tijd van het jaar nog flink druk is.

Sava camping Bled.

Kidriceva 10 c .4260 Bled Slovenië

info@camping-bled.com Tel: 0038645752000

www.camping-bled.com

Prettige en vriendelijke receptie. Restaurant en winkel nabij camping. Mooi gelegen camping met veel schaduw. Ruime plaatsen. Gras en grindbodem. Voldoende elektra aansluitingen. Gratis WiFi. Uitstekend sanitair. Omgeving: Meer van Bled-wandelen-fietsen-watersport-vissen-duiken en bergwandelen.

02-10-2018.

“Na regen komt zonneschijn”, als we een rondje van 6km om het meer van Bled maken. Er zijn nog veel toeristen, voornamelijk Aziaten die met bus ladingen worden aangevoerd. Met mobiele telefoons en camera’s met telelenzen maken ze doorlopend foto’s en selfies. Ook op de camping is het een komen en gaan van caravans en campers, om s ’morgens massaal weer te vertrekken naar andere oorden.

04-10-2018. Na drie dagen aan het mooie meer van Bled vertrekken met een schamel zonnetje richting Oostenrijk. Via Villach en de Karawankentunnel rijden op de A10 richting Salzburg, een voor ons bekend terrein. Onderweg bij Grödig tanken we bij “Hofer” en doen gelijk nog wat boodschappen. We zijn nog vroeg en de zon schijnt aan een blauwe hemel.


Bij Berchtesgaden hebben we voor Campingplatz Winkl-Landthal gekozen. De navigatie stuurt ons dwars door het stadje om uiteindelijk via steile smalle berg weggetjes na 11km op de camping te komen.


Wederom worden we door de Tom-Tom misleid. Ga maar eens met een grote caravan over smalle straatjes, die ook nog eens steil omhoog gaan. Een enkele tegenligger is meteen een groot obstakel met de nodige problematiek. Met twee vingers ruimte aan beide kanten passeren, is na 230km autobaan geen pretje. Ook de camping gids van ACSI is hier schuldig aan. Vanaf het noorden is het goed beschreven, maar vanaf het zuiden staat er niets.


Tip: raadpleeg de campingsite op internet voor de bereikbaarheid van de camping. Maar goed, wij zijn gelukkig heelhuids aangekomen en genieten in de zon van een welverdiend drankje.

Campingplatz Winkl-Landthal.

Afslag Freilassing richting Bischofswiesen. www.camping-winkl.de

Landelijk gelegen camping tussen hoge bergen. Grasbodem met stroomaansluiting op de meter. Relatief kleine plaatsen. Prima sanitair. Plaatsen bij beek met toeslag. WiFi gratis.

Camping is prijzig door toeslagen. (Extra: €2,80 + € 1,50 Eco tax per dag p.p) Geluidshinder van provinciale weg. Camping is geen 4 sterren waard, Omgeving: Berchtesgaden-Königsee-Ober Salzberg-Kehlsteinhaus-Salzburg.

Wandelen-Skiën-Langlaufen-Parapenten-Fietsen. (Camping met een veelheid aan huisregels)

05-10-2018.

Al meer dan 30 jaar rijden we voorbij Berchtesgaden, en iedere keer zeggen we, “Hier is het Adelaarsnest van Hitler” ; maar vandaag gaan we er naar toe.


Het is een stralende dag en tegen 10.30uur willen we parkeren op één van de drie parkeerplaatsen bij het busstation die de bezoekers omhoog brengen naar het “Kehlsteinhaus”. Maar alles staat vol. Langs een omhoog lopende doorgaande weg parkeren we, net als anderen die ons voorgingen.


Bij het loket voor de toegangskaarten staan lange rijen bezoekers. Gelukkig zijn er meerdere kassa’s. Het gaat vrij vlot en je merkt onmiddellijk dat ze door ervaring een goede organisatie hebben. Op het ticket wordt het tijdsslot , het bus nummer en tijd van vertrek aangegeven. In blokken van 5 bussen vol rijden we omhoog op een smalle zeer steile weg (24%). Langs diepe afgronden en haarspeldbochten sturen de ervaren chauffeurs de bus 7km steil omhoog.


Boven aangekomen dien je het vervoerbewijs af te stempelen met de tijd van vertrek. Door een lange tunnel, sluiten we aan naar de lift die ons 140m omhoog brengt. Het gaat vrij vlot en boven aangekomen ontvouwt zich en adembenemend uitzicht. Het Kehlsteinhaus is gebouwd op 1834 meter hoogte en is in 1939 door de NSDAP partij geschonken aan Adolf Hitler ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

Na twee uur op de top en rond het “Kehlsteinhaus” te hebben gewandeld en in het restaurant een lunch hebben genoten, dalen we met de met “messing” beklede lift terug naar de bus terminal. Met het gestempelde retourtijd kaartje stappen we in de bus naar beneden. Het was indrukwekkend en mooi! Volgende keer naar het documentatie centrum op de Ober-Salzberg.

06-10-2018.

Verplaatsing naar Erlangen bij Neurenberg met mooi weer. Op de autobaan is het vrij druk op deze zaterdag. Veel files. A9 en A3 (340km)


Camping Rangau. Erlangen A3. Campingstrasse 44.

(Cp=open tot 30-09).

Camping met hoge bomen gelegen aan een meertje. Camping is van een Duitse campingclub. Grasbodem met grindpaden. Ruime plaatsen met stroom aansluiting. Nieuw sanitair. WiFi tegen betaling. Restaurant in nabije omgeving. Watersport-wandelen-vissen-zwemmen-fietsen.

07-10-2018.

Na een goede nachtrust en met een heerlijk zonnetje vertrekken we van camping Rangau bij Erlangen. Ondanks de vele “Baustellen” kunnen we goed doorrijden. Tegen 12.30 uur hebben we twee uur gereden en wordt het tijd voor pauze, maar alle parkeerplaatsen zijn propvol. Vrachtauto’s bezetten zelfs de opritten en op de plaatsen voor personenauto’s is geen ruimte.

Sanitaire stop op Zondag.

Er komen steeds meer parkeerplaatsen en “autohöfen” op de autobaan, maar blijkbaar niet genoeg. De ANWB promoot het reizen in het weekend want dan is er weinig of geen vracht verkeer. Klopt, maar je kunt zeker als auto met caravan of camper (woonmobiel) géén fatsoenlijke parkeerplek vinden. Alles is mutvol! Zelfs op de grote stopplaatsen bij benzinepompen en “Raststatten” zijn vol. De opritten en plaatsen zijn dubbel bezet. LKW (vrachtwagen) schuin in het parkeervak met LKW erachter geparkeerd, want de “Brummi’s “ mogen niet rijden.


Als combinatie kun je niet fatsoenlijk bij de pomp komen om te tanken. Laat staan om en plasje te doen en een stop te maken. Zo ook vandaag zondag 7 oktober 2018. Na de Spessart willen we een pauze maken, maar pas voorbij het vliegveld Frankfurt, zeven parkeerplaatsen verder kunnen we bij Bad Camberg een plaatsje vinden. Gelukkig kan in de caravan de sanitaire stop plaats vinden en zijn we niet aangewezen op de WC’s langs de weg.

“Hoe was het ook weer? “ de slogan van JC “ Elk voordeel heb z’n nadeel! “. Waarvan akte.


Rond 15.00uur draaien we de pootjes uit op de voor ons bekende camping Jillishof in Aegiedienberg bij Bad Honnef (345km). De laatste overnachting en tevens om de caravan van binnen en buiten schoon te maken na zes weken vakantie.

2012-2013 Camping Jillieshof A3 Köln-Frankfurt Afslag 34. Vanuit het zuiden.

Ginsterbergweg 6 – 53604 Bad-Honnef- Aegidienberg Ortsteil Himberg.Fraai gelegen camping in het Zeven gebergte. 4 Km van de autobaan. Gehele jaar geopend. Supermarkten in directe omgeving. Voldoende tank mogelijkheden.Gasflessen service. Vaste en toeristische plaatsen. Doortrekcamping. Prima sanitair. Camperplaats. Grasbodem..Omgeving: Zeven gebergte-Bonn-Linz-de Rijn.


www.camping-jillieshof.de WIFI tegen betaling.00492224-972066 Fax. 00492224-972067

08-10-2018.

Na een koude heldere nacht halen we na het ontbijt de bedden af om tegen 09.30uur te vertrekken. De auto is volgetankt en de spullen die naar huis moeten ingepakt. Via Köln-Oberhausen-Arnhem naar Amsterdam. Na 324km zetten we ons buiten verblijf bij de stalling. Klaar en schoon voor een volgende reis.



Ariën Beersma Oktober 2018.