Frieda

Frieda aus München, is de over buurvrouw op camping Puntica, op het schiereiland Istrië, Kroatië.


Wat is daar nu bijzonder aan?

Nu het volgende; Frieda is een instituut op deze camping, want iedereen kent haar. Géén wonder want volgens haar staat ze al 37 jaar op de camping.

Ze wordt begroet door alle gasten van de camping en vele kent ze ook bij naam. Door haar inmiddels al hoge leeftijd, ruim in de 70, is ze ook wat aan het sukkelen met haar gezondheid en dat wil ze weten ook. Aan een ieder die het maar horen wil vertelt ze honderd uit over haar kwalen.

Het ziekenhuis in Pula, de fysiotherapeut voor haar rug en het slechter worden van haar ogen.


Ze heeft zo overal haar mannetjes en vrouwtjes voor, en zo af en toe strijken ze bij haar onder de luifel om even te causeren. Dan is Frieda in haar element. Kalm en wel overwogen houdt zij tegenover haar toehoorders haar betoog. Ook praat ze dikwijls in zichzelf en voor kinderen heeft ze altijd wel iets te snoepen.


Op vragen van mij, dat ze al zo lang alleen is, enz…, antwoord ze “of ik nu hier of in München zit, laat mij dan maar hier zijn. Ik ben hier van April tot eind September en het is hier praktisch altijd goed weer. En ik heb aandacht en altijd wat te kijken, wat wil je nog meer; krevelt ze in het Bayerisch Hoogduits; aber ja, die Gesundheid, hé, eigenlijk zou ik een blinde geleidehond moeten hebben.


Maar toch, tegen zessen komt het nieuwe jurkje over de bikini en komt de wandelstok te voorschijn en kuiert ze naar het camping restaurant waar ze tot laat in de avond aan een ieder die het maar horen wil haar verhaal vertelt, “van hoe het vroeger was “ en dat ze haar man in de “krieg" heeft verloren, en over haar moeder die altijd zei; “Als je niet oud wilt worden moet je je jong op hangen “! Een wijsheid als een koe.

Je kunt maar beter hier zitten dan in het Altersheim ergens in “Der Heimat “.


A Beersma


Kroatië September 2003