Trommelkoek

(Warme broodkoek uit het Elektrokookboek van 1933)


Recept leuk om samen met de kinderen te maken.

Nodig: Ruime pudding of andere vorm/schaal. (deze in boteren met een kwastje en bestrooien met paneermeel)



4 personen:

  • 100 gram suiker

  • 300 gram bloem (meel)

  • 21/2 dl melk

  • 2 á 3 eieren

  • 30 gram bakkersgist

  • 150 gram krenten en rozijnen

  • Zeste de citroen (dunne sliertjes schil zonder wit)

  • stroop

  • boter

  • suiker

  • zout


Werkwijze:

Het meel in een ruime kom, maak hierin een kuiltje en doe het gist erbij. Los het gist op met de suiker en lauwe melk.

Voeg de eieren toe, de rest van de lauwe melk en een mes puntje zout.

Roer alles tot een glad beslag.

Spoel de krenten en rozijnen schoon laat ze wellen in lauw warm water.

Na voldoende wellen toevoegen aan het beslag en even doormengen.

Het beslag nu afdekken met een theedoek en ¾ uur laten rijzen op een warme plaats. Als het beslag voldoende is gerezen deze overdoen in de beboterde en bestrooide vorm.

Vul deze voor 2/3de. Indien teveel beslag, dit verdelen over 2 vormen.

Zet de vorm; afgedekt met een deksel in een pan zover gevuld met water (au bain Marie) en laat dit geheel tegen de kook op een laag vuur, net zolang dat het deeg gaar is. Serveer de plakken trommelkoek met een sausje van gesmolten boter en stroop.


Ariën Beersma.