Douchen
Camping Freizeitpark Stausee Hohenfelden Turingen Duitsland.
In het najaar bezoeken wij Berlijn en vervolgens reizen we door de voormalige DDR en komen terecht op een camping in de nabijheid van Erfurt.
Bij de receptie gaat alles voorspoedig en ontvangen wij tegen statiegeld van € 35.- een sleutel voor de stroomkast en een soort plastic creditkaart die nodig is voor de slagboom en de douche. De bepaald niet vriendelijk geprogrammeerde dame zegt mij dat dit voor 3 dagen is opgeladen, en het vooruit betaald moet worden. Géén probleem. Alleen nog even wachten, tot 15.00 uur dan werken de slagbomen weer. “(Mittagsruhe)".
De volgende morgen stappen we samen vol goede moed naar één van de twee kolossale douche gebouwen. De op kazernes gelijkende bouwwerken zien er nog vrij nieuw uit. Om te kunnen douchen dienen we de “creditkaart “ tegen de lezer te houden en te kijken waar het groene lampje gaat branden bij een douchedeur. Het gaat goed!
Tot straks, geef het kaartje maar aan mij; zodat ik mijn geluk ga proberen in het gedeelte wat voor “heren “ bestemd is.
Ik herhaal de procedure met het kaartje op lezer en zie een lampje groen oplichten. Ik loop naar de betreffende deur en deze blijkt op slot en er staat al iemand onder de douche. Mijn douche zul je bedoelen. Hoe kan dit nu?, en ik uit mijn ongenoegen aan andere campinggasten, die allen al een avontuur met de “credit douchekaart” achter de rug hebben. Het werkt slecht of helemaal niet. Sommige douches houden er spontaan mee op, of in andere sta je met je enkels in het water, zo ook mijn echtgenote die na twee keer op de knop drukken en klein straaltje lauw water kreeg, maar wel een verstopte afvoer. Achteraf zie ik er de humor er wel van in, zelfs na 20 jaar Wiedervereinigung, bepaalt een kaartje welke douche je mag. (gebruiken) Kennelijk kunnen mensen zelf geen keuze maken. In mijn optiek had men een dergelijk systeem beter kunnen nalaten, en het geld beter kunnen investeren in goede toegang paden naar het gebouw. Deze ontbreken volledig. Een rolstoel kan er zonder hulp niet komen.
Ach ja, waar leg je de prioriteit?
Ariën Beersma
2009