Texel

Texel 2015

Het is de derde maal dat wij een dag of 10 op dit eiland vertoeven. Nagenoeg altijd eind juni begin juli.

Het eiland Texel geeft je al een apart gevoel wanneer aankomt op de Ferry terminal in Den Helder.

In het hoogseizoen is het altijd behoorlijk druk en wordt er met een half uur dienst gevaren door TESO

(Texels Eigen Stoomboot Onderneming).

Tegenwoordig zijn dit moderne veerboten waar ruim 300 voertuigen en passagiers worden overgezet. Op het eiland aangekomen ontwaar je een vlak landschap met aan de rechterkant de Waddenzee en links een duinrand met daarachter de Noordzee.

Langs kaarsrechte wegen die leiden naar de kleine dorpjes op het eiland. Overal ontwaar je boerderijen en grasland met schapen en nog meer schapen. Ook heeft nagenoeg iedere boerderij een Mini-camping.

Texel is ook bekend om zijn vele fietspaden die alle plaatsen met elkaar verbinden.

Enige nadeel; er staat bijna altijd wind.


Op het gehele eiland is in ieder dorp fietsverhuur. De hoofdplaats is Den Burg, wat het grootste is qua aantal inwoners. Men vindt hier alle faciliteiten en winkels. Op maandag en woensdag is er markt met folklore en artisanale producten. Ook zijn hier alle grote winkel- ketens met hun producten vertegenwoordigd.

De Koog, is de badplaats pur sang, met vele restaurants en winkels. Het strand is hier direct bereikbaar en ideaal voor Kitesurfen. Tevens is hier een strand-duin camping over een lengte van bijna 2km. In de Koog zijn 2 grote supermarkten.

De Cocksdorp is een klein dorp met op donderdag markt met huisvlijt artikelen en streek producten. Ook is hier de vuurtoren. Het strand is bij eb bijna 2km breed. Een mooi natuur gebied en bij helder weer is het eiland Vlieland zichtbaar. Ook is er ferry naar dit eiland. In de nabijheid van De Cocksdorp is het vakantiepark/camping De Krim. Een camping die voorziet in alle faciliteiten en is voor gezinnen met kinderen zeer in trek.

Oosterend. Een voormalig visserplaatsje met leuke huisjes. Veel mensen vinden Oosterend het mooiste dorp van Texel. Schilderachtige straatjes met oude geveltjes omringen de middeleeuwse Maartenskerk. Enkele winkels, restaurants en een café zorgen voor wat gezellige reuring in het dorp, dat circa 1300 inwoners telt. De oorspronkelijke bevolking van de hoger gelegen gronden van Oosterend bestond uit boeren, die zich ook met de visvangst bezighielden. Ook woonden hier walvisvaarders. De bevolking werkt nu nog steeds voor een groot deel in de landbouw en visserij.

Oude Schild. De plaats waar vroeger de boot van TESO afmeerde is nu een bedrijvig plaatsje met een vissershaven en jachthaven. Van uit deze haven varen dagelijks boten met toeristen naar de wadden om zeehonden te zien en om op garnalen te vissen.

Voorts is er een museum. Kaap Skil geheten, van jutters en zeelui. Ook wordt hier de belangrijkheid van de Reede van Texel in de middeleeuwen goed over het voetlicht gebracht en beleefde Oude Schild gouden tijden in de tijd van de VOC die hier zijn schepen laadde en van (ijzerhoudend) water en proviand voorzag om daarna uit te varen naar de Oost. Op de Reede van Texel wachtten in die tijd dikwijls tientallen schepen op een gunstige wind om met een loods aan boord zee te kiezen. Het vertrek van de Rede van Texel vormde het begin van vele ontdekkings-, oorlogs- en handelsreizen. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de schepen , die op de Reede van Texel nabij Oude Schild voor anker lagen.

Een voorbeeld hiervan is de ramp die gebeurde op Kerstavond 24 december 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder.

Eén van de reders die schade ondervond van deze ramp, Roemer Visscher, vernoemde zijn in 1594 geboren dochter naar de ramp. Maria Tesselschade is bekend geworden als toonaangevende persoon in de Muiderkring.

In de omgeving van het dorp is de zelfpluktuin waar zomers aardbeien en ander zacht fruit door de bezoeker zelf geplukt mag worden.

Den Hoorn. Klein agrarisch dorp met een mooi kerkje uit oude tijden. Veel boerderijen met veeteelt voornamelijk schapen. De laatste jaren is ook hier de bloembollen cultuur een belangrijk middel van bestaan. In vroeger tijden woonden hier en in Oude Schild vele loodsen die de scheepvaart rond Texel in goede banen leidde. Door de komst van het Noord-Hollands kanaal en het Noordzee kanaal is hier een einde aangekomen.

De Waal. De Waal is omgeven door landerijen. Het is een oud dorpje van verstilde schoonheid. Er is een museum, een galerie en een goed restaurant; alle andere voorzieningen vind je in het nabijgelegen Den Burg. De Waal is het kleinste dorp van het eiland en evenals Den Burg, Oosterend en Den Hoorn gebouwd op één van de keileem verhogingen. Aan de noordwest zijde van De Waal (Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de polder Waalenburg. De Waal telt iets meer dan 400 inwoners.

Samenvatting: Texel is leuk om een aantal dagen te vertoeven op een van de vele kleine campings of vakantieparken. Het eiland gevoel geeft een aparte dimensie. Er zijn vele bezienswaardigheden, cultuur en geschiedenis. Ook staat Texel bekend om zijn scala aan activiteiten op sportief gebied zoals, wandelen, fietsen, vissen, surfen, parachute springen en sport vliegen vanaf het vliegveld Texel.

2013-2014-2015 Camping Ora et Labora De Waal. Zaandammerdijk 2 Texel

Kleine boerencamping verdeelt over 3 veldjes. Grasbodem om zoomt met bomen en struiken.

Eenvoudig sanitair. In seizoen niet voldoende.WIFI gratis.

Omgeving: Eiland Texel met leuke plaatsjes. Strand en natuurgebiedVele sport mogelijkheden.

www.campingoratelabora.nl

pwroeper@hetnet.nl

Tel: 0222318373

0623249201

Ariën Beersma. De Waal. Camping Ora et Labora 2015.