Hollandse Bonenschotel

4 personen:

  • 300 gr magere spekreepjes (lardons)

  • 2 rode uien en teentje knoflook

  • 1 rode of groene paprika

  • 1 kleine prei

  • 2 stangen bleekselderij

  • 300 gr champignons

  • 2 grote tomaten

  • Klein potje zilveruien

  • 1 pot kapucijners

  • 1 pot witte bonen

  • Handje blanke rozijnen.

  • Peper en zout

Werkwijze:

Snipper de rode ui in kleine blokjes (brunoise)

Snij de paprika en brunoise

Snij de champignons in plakjes (ciseleren)

Snij de prei en bleekselderij in kleine boogjes (wassen en uitlekken)

De kapucijners , witte bonen en zilveruitjes afspoelen en laten uitlekken

Tomaten eventueel ontvellen (pliseren) en ontdaan van zaadlijsten in grove stukken snijden (concassé)

(Pliseren =Tomaat kruislings insnijden en in kokend water dompelen. 2á 4 sec en vervolgens in koud water en het vel verwijderen.

In een ruime hapjespan de spekreepjes zonder olie of boter aanzetten.

Ui, knoflook en paprika toevoegen en mee aanzetten.

Voeg hierna de overige groenten en champignons toe en op hoog vuur regelmatig omscheppen.

Hierna de kapucijners, witte bonen, tomaatstukjes, zilveruitjes en de rozijnen toevoegen.

Af en toe voorzichtig omscheppen en 5 minuten op laag vuur stoven.

Op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.

Wijntip:

Rode Bourgogne

Rhône wijnen

Rioja

Ariën Beersma