2017 Frankrijk

Inmiddels zijn wij verhuisd en na 4 maanden van noeste arbeid, (huis verkopen, appartement kopen, klussen, inpakken, verhuizen gemeente, dokter, meterstanden etc etc.. hebben we op 2 September de caravan aangekoppeld voor een “uitrust” vakantie in “La Douche France”.


Onze bedoeling is, om niet te veel en ver te reizen en het rustig aan te doen.


Omgeving Dyon en de Bourgogne willen we bezoeken gelijk als enige jaren geleden. Via Maastricht (wat een verademing de tunnels onder de stad)-Liége-Thionville-Metz-Nancy komen we na ruim 620 km voor de derde keer op camping Villers-Brabois, tegenwoordig deel uitmakend van de “Campéole” organisatie.

Campéole Le Brabois. Nancy/ Villes-lès Nancy Lorraine Meurthe-et-Moselle A33 afrit 2 B.

Prima doorgangs camping maar ook geschikt voor langer verblijf. Bezoek stad Nancy.


Parkachtige omgeving Afgebakende plaatsen met gras/grindbodem. Verzorgde indruk.


Goed sanitair. Verhuur van huisjes. Snackbar. Wifi tegen betaling. Fiets verhuur.


0033-383271828 Brabois@campeole.com

3 Sept. Reisdag.

Via de N57 reizen we met dichte mist zuidelijk richting Vesoul. Naarmate de tijd vordert trekt de mist op en een flauw zonnetje doet poging de mist op te lossen. Het doel voor vandaag is de Jura langs de N83 in de omgeving van Arbois/Poligny.

Tegen tweeën melden we ons bij de receptie van camping “Le Val d ‘Amour” in Ounans.

Camping Le Val d’Amour.Ounans-Jura-Franca-Comté 1e Rue du Val d’ Amour N5 Dole-Poligny

Een vrij ruime camping met grasbodem en schaduw van diverse soorten loofbomen en een gedeelte fruitbomen. Zwembad met glijbaan. Matig sanitair, schoon en lekker warm water.

Wasmachines en drogers. Supermarkt op enige km.


WIFI gratis bij receptie. Omgeving: Jura, Dyon, Dole, Arbois.


Vele meertjes en watervallen op rij afstand.


Wandelen, fietsen, kanoën.

4-9-Sept.

Een rustige week met redelijk weer. Zon afgewisseld met bewolking. We vermaken ons met lezen onder de luifel en af en toe een toertje in de omgeving. Van fietsen is nog weinig terecht gekomen.


Donderdag zijn we naar Dijon gereden, de hoofdstad van het voormalige hertogdom Bourgondië. Dijon is een mooie stad met monumentale gebouwen en even zovele terrasjes.

Het is ruim 10 jaar geleden dat wij hier ook waren. Er was niet veel veranderd in deze oude “mosterd” stad. Zondag trekken we door naar Louhans.

10 Sept.

Na een zaterdag met veel regen trekken we door naar Louhans. Via de RN richting Lons le Sonier.


Na 74 km komen we op bekend terrein. Hier en daar is er herkenning van 3 jaar geleden en de camping is nagenoeg gelijk gebleven. Nu zijn er huisjes en tenten te huur en het sanitair opnieuw betegeld.


De zondag doet zijn naam “eer” aan, want de zon schijnt uitbundig afwisselend tussen de witte wolken door.

Camping Municipale de Louhans-Chateaurenaud. Les Trois Rivieres.

10 chemin de la Chapelle 71500 Louhans 0033-385751902.

Leuk gelegen camping aan de rivier. Tussen Lons le Saunier en Tournus.

In de streek van Bourgogne in het gebied van de Bresse. Daar waar het bekende pluimvee opgroeit op wijde grond..

De camping ligt naast het stadion en heeft 55 plaatsen met grasbodem en schaduw.

Sanitair is toereikend en schoon. Gehandicapten vriendelijk,

In het hoogseizoen te weinig douches. Prima voorzieningen. WIFI gratis

Wandelen naar het leuke plaatsje Louhans bekend om zijn 157 Arcades.

Fietsen door buitenwijken en de “Voie Verts”. Zwembad en tennis op loopafstand. Vissen in de rivier Le Soulan.

Maandag marktdag. ACSI in voor en naseizoen.

Marktdag in Louhans.

De “Lundi”, de eerste dag van de nieuwe week is het marktdag in deze Bourgondische stad. Van heinde en verre komen handelaren en kooplui met de meest uiteenlopende “merchandise” en “levende have” hier naar toe.


De handelswaar is uitgestald op het grote plein en in de stad met zijn 157 Arcades.


Men brengt hier van alles naar de markt. Van brocante meubels, ledikanten en matrassen, Comptoise klokken, grasmaaiers, handgereedschap etc, etc…, maar vooral pluimvee en gevogelte. Alle soorten en rassen van kippen, ganzen, eenden en zelfs pauwen kan men hier kopen. Leuke parelhoenders en krielkippen zijn opgehokt naast papegaaien, zangvogels en kanariepieten. Ook zijn er zielige hondjes te koop.


Daarnaast zijn er de karakteristieke textiel kramen, sokken en schoenen negotie, afgewisseld met kaas en worst kramen en de niet weg te denken groentenboeren.


Opvallend is dat vele handelaren zijn overgegaan naar “specialisatie”, d.w.z. “één” soort koopwaar, maar dan ook alles in deze handel.

Voorbeeld: Een kraam met alleen knoflook en uien. Vele soorten knoflook en een breed assortiment uien in alle vormen en geur. Grote en kleine in diverse kleuren en smaak. Zo ook stallen met kruiden in zakjes uit de hele wereld. Maar ook kramen met overhemden en alle varianten stropdassen. Specialisatie als nieuwe trend, ook op de markt.

21-09-2017.

Een dag of 10 staan we nu op camping “Les Trois Rivieres” in Louhans. Na een aantal dagen met regen en koude, schijnt nu de zon volop. Vanmorgen was het nog dichte mist, maar dat hoort bij deze tijd van het jaar.


Vanmiddag nog een stukje gefietst op de “Voie Verts” een fiets route met weinig of geen verkeer. Links en rechts boerderijen, witte koeien en akkers met maïs. Om de een of andere reden zie ik niet de beroemde “Bresse” kippen zoals 3 jaar terug. Velden vol met vrij lopende witte kippen. Nu niet! , zelfs geen verdwaalde.


Mogelijk zijn ze opgehokt wegens een pluimvee ziekte? Morgen bij de receptie eens vragen wat hiervan de reden is? Voorts vermaken we ons met toertjes in de omgeving, lezen, puzzelen en van de zon genieten. Komende zaterdag en zondag is hier in Louhans bij “La Grange Rouge “ een grote brocante markt in de open lucht.


De bedoeling is zondagmiddag door te trekken naar Mulhouse. 260km.

“La Grange Rouge “.


Op een groot weiland op 3km buiten Louhans is een paar keer per seizoen een grote “Brocante” markt. Handelaren in antiek maar ook gewone stervelingen die de zolder hebben leeg gehaald, bieden hier hun handel aan. De meest uiteenlopende spullen worden hier bij de “Rode Schuur” aangeboden en verhandeld. Typisch Franse meubels, ledikanten, kasten en beddengoed. Maar ook alle soorten klokken, wapentuig uit beide wereldoorlogen en vele stalletjes met glas en aardewerk, aangevuld met oude sierraden, horloges en curiosa.

De brocante opent zijn poorten op zaterdagmiddag 16.00 uur en eindigt zondagmiddag om 17.00 uur. Ook is er van alles te zien en te doen. Er is een grote tent voor minder mooi weer en tevens het middelpunt voor de inwendige mens. Stokbrood met kaas of worst, slappe frieten en veel bier en wijn gaan hier over de toonbank. Het geheel geeft een “vrij en vrolijk” gevoel, nu zeker als de zon zo uitbundig schijnt. De entree is €2.50 p.p en geldig voor beide dagen. Parkeren op het met linten afgezette weiland is gratis.


La Grange Rouge. Louhans-Chateau-Renauld. Bresse-Bourguignonne.

Zondag 24 Sept.

Met stralende zonneschijn rijden we na het ontbijt nog even naar “La Grange Rouge”.


Er zijn nu veel meer stalletjes met handelswaar "puces” zoals het hierwordt genoemd. Het is lekker druk en gezellig. We scoren nog wat leuk aardewerk en vertrekken tegen 11 uur.


Na een kop koffie koppelen we aan. Na het afscheid van de dames van de camping en onze Belgische buren, rijden we een half uur later bij Lons le Sonier de autoroute op naar Dole- Becanson-Belfort en Mulhouse. Zonder oponthoud en na € 26.50 aan de “peage”te hebben gedoneerd, komen we aan op camping de L’Ill aan de Rue de Coubertin.


Daar wacht ons een onaangename verrassing. De camping is gesloten. Ook zijn er rolluiken voor de receptie. Op een bord prijkt dat de “Camping is gesloten tot 1 April 2018. Wat nu?


De campingboekjes erbij om een andere camping te zoeken. Op een gegeven moment gaat het hek van de camping open en komt er een auto te voorschijn. Ik loop er naar toe en het blijkt de beheerder/eigenaar te zijn die mij met gebaren ondersteunend in het Frans duidelijk maakt dat hij geopereerd moet worden en op weg is naar het Hospitaal. Ik wens hem het allerbeste en vraag hem op de valreep nog of er een camping in de omgeving is? ‘Cernay” roept de man door het half geopende raampje. “Combien de kilometre”? “quinze” , (15) antwoordt hij en rijdt weg. Op de navigatie zoeken we Cernay en krijgen een hele rits plaatsen met de gelijke naam.


Nu nog de juiste zoeken. Cernay Haut-Rhin, 17km terug vanaf Mulhouse. Tegen vieren bereiken we de goed bewegwijzerde camping “Les Cigognes”. Na het inschrijven mogen we een plek uitzoeken om even later onze dorst te lessen met een glas koude appelsap. Ook zijn we nog net op tijd om de finish te zien van de WK in Bergen-Noorwegen. Peter Sagan voor de derde keer wereld kampioen. Een hattrick!!


Camping Les Cigognes. Cernay Haut-Rhin A 36 Mulhouse. Rue René Guibert 16.

Grote camping met grasbodem en schaduw van hoge bomen. Nieuw klein zwembad. Gedateerd sanitair. Voldoende stroompunten. Huisjes verhuur. Restaurant nabij camping. Omgeving: Alsace-Mulhouse-Cernay-Center Commercial.


25 September.

We staan een dagje over in Cernay, een dorp met een groot “Center Commercial”, waar we in de ochtend winkelen en tanken. Na de lunch naar het 17km gelegen Mulhouse. Deze grote stad in de Alsace heeft nog een authentiek centrum met de specifieke Alsace bouwwerken en kerken.


Morgen trekken we door richting Bodensee in Zuid-Duitsland.

26 September,

Na een verplaatsing van 175km komen we in de omgeving van de Bodensee. Van Mulhouse richting Basel en Freiburg naar Singen. Een prachtige route dwars door het Zwarte Woud waar de bomen mooie herfst tinten tonen. In Engen komen we op camping Sonnental, een mooi gelegen camping op een heuvel in een prachtige omgeving.


Campingplatz Sonnental. Engen im Hegau. Im Doggenhardt 1.Bodensee-Singen. Afrit 39 A 81

Mooi gelegen camping op loopafstand van de Altstad Engen. Gedeelte met vaste plaatsen en apart toer gedeelte. Grasbodem met hagen als afbakening. Ruime plaatsen. Voldoende goed sanitair. Elektra en water op de plaats. Restaurant in seizoen.


Omgeving: Bodensee-Zwarte Woud.

27 September.

Mede vanwege het mooie weer staan we een dagje over in Engen bij de Bodensee. We maken een leuke rit in de omgeving van Singen-Ludwigshafen en andere pittoreske plaatsjes passeren de revue. Morgen richting Innsbruck en dan door naar Hall in Tirol. 300km.

28 September.

Het loopt anders.


Rond 9 uur is het vertrek met lichte nevel. Via de A 81 naar Lindau. Door de mist zien we vrijwel niets van de mooie route langs de Bodensee. Even voor Bregenz zien we langs de weg een groot bord met de tekst, “ Arlberg Tunnel Gesperrt”.

Gelukkig zijn we niet te ver door gereden en konden kiezen voor de autobaan naar Memmingen en dan door naar München.

In het verleden heb ik mij ook al eens uitgelaten dat er m.i. veel te veel vrachtauto’s zijn die allen dezelfde kant opgaan. Zijn ze allen beladen? Van buitenaf is dat niet te zien. Een oplossing zou kunnen zijn dat de goederen en vracht via distributie centra’s verdeeld worden en zodoende niet door halfvol beladen 30 tonners door Europa wordt gereden. Nu zijn de wegen en parkeerplaatsen overvol, vooral in de weekenden, want dan mogen de “Brummi’s” niet rijden.

Vandaag begint de “stau” bij Irschenberg en volgens de verkeers info is de lengte 30 km met een tijd verlies van 1 uur. Pas bij de afslag Rosenheim, richting Kufstein-Innsbruck is het einde van de file. Dit alles vanwege wegwerkzaamheden bij deze afslag. Slechts 1 rijbaan is beschikbaar. Dit geeft een file van ruim 30km vrachtauto’s die stilstaan en optrekken (milieu). Dit houdt ook in dat personen auto’s ook stilstaan . IK kan mij voorstellen dat niemand meer chauffeur wil worden. Want een chauffeur van stilstaan, wie wil dat nu? 30km vrachtautoslang in diverse maten en kleuren uit vele landen. Polen-Litouwen-Bulgarije-Zweden-Italië-Slowakije-Tjechië-Nederland en af en toe een Duitse.


Tegen 16.30 staan we op de vertrouwde camping in Altenmarkt im Pongau. 461km.

1982-2017 Campingplatz Passrucker Altenmarkt Oostenrijk

Route: Salzburg-Villach-afslag Altenmarkt-Radtstadt.


Voorheen heette deze camping “Gotschl Au”. Sinds 2000 is deze camping overgenomen door fam. Passrucker. Na een grondige verbouwing van de camping voldoet deze aan de modernste normen. Goede sanitaire voorzieningen. Sanitair in 2016 gerenoveerd. Mogelijkheid was goed te laten wassen.

Redelijk vriendelijk voor gehandicapten. Droogruimten voor ski-jacks-schoenen. Skiberging met waxtafel. Wifi gratis. Aparte fitness ruimte met zonnebank.


Zomer en wintercamping. Naast vaste plaatsen zijn er voldoende vrije plaatsen. Gras/grintbodem. Gedeelte versterkt met honingraat constructie voor winter.(waterafvoer).Tevens is er een pension waar appartementen te huur zijn.


Goede stop op reis naar Slovenie-Kroatie.

Camping ligt midden in het wintersport gebied “Sportwelt Mozart Amade”


Radtstadt-Altenmarkt-Wagrain-Kleinarl-Werfen-St Johann in Pongau-Alpendorf.


Bezoek aan de Mozart stadt Salzburg 60 km..


Zwembad Mozart-Therme in het dorp- Wandelen-Fietsen-Skien-Snowboarden-Bergbeklimmen


www.camping-passrucker.at e-mail: campingplatz.passucker@utanet.at

29 September.

Vrijdag. Vanmorgen nevel die snel oplost en daarna de zon fenomenaal doet schijnen. Een mooie dag om de wintertent op te zetten en de caravan winterklaar te maken.


We blijven nog een week en vertrekken zaterdag 7 Oktober om half November weer naar ons tweede huis in Altenmarkt im Pongau te gaan voor een wintersport vakantie.


Ariën Beersma Oktober 2017.