DDR na de Wende

Het is nu ruim 25 jaar na de val van de “ muur” ," wiedervereinigung "of Wende genoemd.

Maar toch is er tot op heden de sfeer en argwaan uit de tijd tijdens de regering van Walter Ulbricht en zijn Stasi. Dit is goed te merken op de vele campings die we hebben bezocht in het Oostblok. Het manifesteert zich vooral bij de recepties van de campings.

Je wordt er niet bepaald als gast ontvangen, maar als onderwerp. Er is geen greintje van empathie of begrip. Ook niet bij jongere “ mitarbeiter” , die niet of nauwelijks geen andere taal spreken dan Duits, of niet willen spreken.

Ook is er wanneer je er niet naar vraagt, geen enkele informatie over de omgeving, supermarkt of bezienswaardigheden e.d. Je mag en moet het zelf maar uitzoeken. (enkele uitzondering daargelaten).

Er worden allerlei regels gehanteerd die in overige Europese landen niet gebruikelijk zijn.

Het volstaat niet met het tonen van pas of identiteit bewijs, daarnaast dien je formulieren en kaarten in te vullen die in auto en caravan zichtbaar zijn. Ook verlangt men van te voren het aantal dagen dat je wil blijven op te geven en in een enkel geval te betalen. Als je korter blijft wordt dit verrekent.

Dan is er op nagenoeg alle campings een “platzwirt” die je wijst waar je plaats is en de stroom aansluit. Op een camping bij Leipzig maakten we mee dat drie mitarbeiter op de fiets de stroom kwamen aansluiten en zo ook kwamen afsluiten bij vertrek.

Ook zijn er op vele campings in het Oostblok door vernieuwing van de toilet gebouwen moderne creditcards i.v.p. douchemuntjes. De plastic kaartjes waar “ pfand” voor betaald moet worden, zijn, opgeladen voor de douche ,wasmachines en slagboom. Op zich zelf niets mis mee, maar je krijgt maar één zo,n kaart, zodat je om beurten moet douchen.

Bij verlenging van je verblijf onderga je het gehele ritueel bij de receptie opnieuw, en vergeet niet het formulier en de ingevulde kaarten mee te nemen.

Regels zijn regels, maar je kunt ook te ver gaan. Vertrouwen is goed, maar controleren is beter, is een Duits gezegde.

O, ja, bij het spiksplinter nieuwe toilet gebouw, waar alles keurig is voorzien, is men het chemietoilet vergeten. Dat mag je ergens in een gat op de camping deponeren.

Je kunt nu eenmaal niet in alles perfect zijn!

Campingplatz Drewoldke

Altenkirche-Rugen

Ariën Beersma

September 2015.