Bora-Bora

Het is bewolkt als we opstaan op deze dag van vertrek. Bij het aankoppelen begint het zachtjes te regenen. Na schitterend mooi weer komen de eerste regendruppels die zich vermeerderen tot een ware stortbui.

Omdat we langs de kustweg naar Reijka willen rijden, kiezen we voor de secundaire weg i.p.v. de snelweg. Er ligt veel water op de straatweg wat aquaplanning tot gevolg heeft, zo erg dat de voorruit geheel bedolven is wanneer je door een geul van water rijdt. Ook neemt de wind toe.

We besluiten toch de toerit tot de autosnelweg te nemen richting het noorden.

Bij het tolpoortje blaast de regen al door het geopende zijraam. Er is nagenoeg geen verkeer en de waarschuwing borden boven de weg geven hevige windstoten aan d.m.v van een luchtzak en een snelheid beperking van 60kmpu.

De storm wordt heviger en enkele kilometers verder met een zwaar schuddende caravan komt het signaal:

“Roadbloc dangerous wind”, ondersteund door het bord, “Verboden in te rijden voor alle verkeer”. Gelukkig komt er even verder een bord , " 2000m, met een “P” en benzine station.

Daar aangekomen staan er al diverse caravans, campers en personen auto’s geparkeerd.

Het regent pijpenstelen ondersteunt door een stormachtige wind. Opeens valt de linker opzet spiegel op straat. Zonder kunnen we niet verder, al hebben we een reserve aan boord. We stoppen en ik probeer de deur te openen, wat niet lukt, door de hevige wind.

Ik schat windkracht 12. Ik stap uit om zo goed en zo kwaad als het gaat om de 20m terug liggende spiegel op te pakken. Door de wind word ik weggeblazen, maar gelukkig kan ik mijzelf herpakken en de spiegel oppakken. De spiegel is nog heel, en ik drijfnat. Terug in de auto bemerk ik dat het riempje van de spiegel ontbreekt. Dit is nodig voor de bevestiging.

Enkele honderden meters verder parkeer ik de combinatie voor een zijde van een toiletgebouwtje, hopend zo de wind te breken. De storm wordt steeds heviger en de regen komt met bakken naar beneden. Met natte kleren en op sandalen ren ik door wind en regen om het riempje te zoeken met als resultaat dat deze in de goot is gewaaid en ik het op een afstandje zag liggen. Na een half uur wagen we het om in de caravan te gaan om droge kleren aan te trekken.

De caravan schudt heen en weer als een kermis attractie , zo erg, dat we aan één zijde gaan zitten omdat we bang zijn dat hij omvalt.

Moeizaam zet ik de woorden tijdens de storm op papier en zitten we al meer dan 3 uur in de storm. De regen is afgenomen maar de wind komt met vlagen op ons afrollen. 24 uur later staan we nog steeds op de parkeerplaats. De Bora is enigszins afgenomen maar manifesteert zich nog steeds met hevige windvlagen ver boven de 150km/u.

De hele nacht was het trillen, schudden en bulderen niet van de lucht, we hebben geen oog dicht gedaan.


Ariën Beersma 24 September 2018


Auto route Reijka-Split.