Zomaar een Nederlander

Op een grote camping aan het Gardameer trof ik een gepensioneerde Nederlander, die naar het zo leek niet slecht geboerd had. Het bleek dat hij en zijn vrouw al een aantal jaren van “Drees” trokken en het zichtbaar goed hebben.

Omdat wij een caravan van het zelfde merk hebben kwam hij belangstellend naar mij toe.

Hoe bevalt hij? En hoeveel jaar “ heb je ‘m nu?”

Ik vertelde hem dat wij inmiddels, na 30 jaar aan onze vierde toe waren en dat “hij goed beviel”.

Ik heb een nieuwe van vijf weken oud, vertelde hij trots, ook van het zelfde merk.

Ik had de nieuwe caravan al opgemerkt, een nieuwe Nova-S 540 met grijze beplating en een sierlijke rode streep onder de ramen.

Wat voor auto heeft u er nu voorstaan, vroeg ik belangstellend?

Och een “Audietje”, zei hij quasi overschillig. Mooie caravan, een hij sjokte weg in de richting van zijn plaats.

Een paar dagen later zag ik hem rijden in zijn Audi, de grootste die ze ooit van de band hebben laten rollen. Een Q7, turbo diesel.

De volgende dag zag ik hem langs onze plek schuifelen

"Hallo", begroette ik hem en we kwamen aan de praat. Nou, inderdaad een “Audietje”, kleiner hebben ze ze niet, merkte ik goed bedoeld op.

Och ja, je moet wat. "Hij kan ‘m wel trekken hé?", zei ik onder indruk van de prachtige auto.

Hij vertelde dat hij een garage bedrijf heeft en dat zijn zoons deze nu voort zetten.

"Was een camper dan niet iets voor u geweest?", vroeg ik. "Ik heb er een staan", zei hij, maar de instap is te hoog voor mijn vrouw, ze heeft last van haar heupen, en ik wordt er ook niet jonger op, merkte hij lachend op.

Wat mij opviel, zei ik, dat u met een Duits kenteken rijdt terwijl u Nederlander bent, hoe kan dat nou? Ja, dat heeft met de centjes te maken. Wij wonen in de grens streek en de auto kost in Duitsland stukken minder. Alleen de BPM is al 29.000 Euro. Omdat ik zelf ook niet in de kleinste auto rijdt, vroeg ik aan hem, “Hoe zit dat nu eigenlijk met de wegenbelasting in Duitsland?” Ik heb altijd begrepen dat je daar geen wegenbelasting moet betalen, dacht ik.

Ja, wel zeker, ik betaal ongeveer 400 Euro per jaar voor die Audi, zei hij quasi nonchalant.

Oh, dat is wel effe minder dan wat ik aan minister Bos per maand betaal, n.l. 166 Euro per maand. "Ik zal ‘m bellen dat ik hier nog een klant heb voor de FIOD", antwoordde ik als een boer die kiespijn heeft.

Hoe lang blijven jullie nog vroeg ik hem? Vrijdag vertrekken we. Hoe reizen jullie weer naar het vaderland?, via Zwitserland antwoordde hij. Maar dat is toch onvoordelig zei ik hem. Je kunt beter via Oostenrijk reizen dat scheelt een hoop aan tol.

In Zwitserland moet ook de caravan een vignet hebben. Ja, dat weet ik, maar dat hebben we ook geregeld. We nemen ze gewoon over van anderen en als mijn zoon op vakantie gaat neemt ie ze gewoon mee. Mij lukte het niet toen ik eens bij Bazel aan de grens stond met gebruikte vignetten, ik moest mooi betalen.

Een paar dagen later, na eerst van zijn kennissen afscheid genomen hebbend, zag ik hem voorbij rijden met zijn mooie combinatie. Wel een vreemd gezicht, een Duits kenteken op de auto en een Nederlands op de caravan.

26-09-2008

Ariën Beersma

Camping Bella Italia

Peschiera del Garda