2007 Portugalreis

19 augustus 2007.

Voor de najaars vakantie kiezen we dit keer voor een andere route naar het zuiden.

Via Antwerpen-Lille bij Arras in de richting van Le Touquet Paris Plage aan de kust van het Nauw van Calais. Het weer is afwisselend, zon, bewolkt en af en toe regen.

We komen terecht op een camping in Verton. Een grote camping met veel vaste plaatsen, zwembad en andere voorzieningen. De camping is niet bepaald lux, maar wel prijzig. Voor stroom wordt een apart bedrag gerekend. € 5.80.

Het badplaatsje Berck is leuk en vergelijkbaar met Nederlandse badplaatsen.

Le Touquet is wat mondainer.


Note: A 28. Baie de Somme is een grote parkeerplaats (Aire)waar gratis overnacht kan worden. Het is in de buurt van Abbeville en wordt gebruikt door Engelse toeristen die van of naar de ferry gaan.

20-08-2007

Doorgereisd in de richting van Rouen. A 28-A 13, tolweg naar Caen,

waar het vrij druk is, ook door het slechte weer dat in deze contreien van Normandië vaker het geval is.

Van Caen via A 84 richting Rennes. In Villedieu-les-Poêles komen we op een leuke stadscamping,

Des Chevaliers geheten. De camping is matig bewegwijzerd. Het plaatsje is vooral bekend om zijn bewerking van koper. In bijna alle winkels staat koper in alle vormen en maten uitgestald.

Koperen pannen (poêls) staan in alle soorten hoog opgestapeld.

Op dinsdag is er een lokale markt met aanvoer van vis en levende have zoals kippen, kalkoenen eenden en ander pluimvee. Leuk om een dag over te staan maar dan moet het weer wel meewerken.

21-08-2007

Overgestaan in Villedieu les Poêles. Veel regen.

De volgende dag door gereisd in de richting van Bordeaux.

Via Rennes-Nantes naar Niort waar de camping municipale is opgeheven en moesten we uitkijken naar een andere camping. Gevraagd in ons beste Frans, kregen we het advies om richting La Rochelle te gaan. In Magné even buiten Niort is een municipale camping alwaar men moeilijk deed omtrent de lengte van de caravan. Uiteindelijk staan we om 17.30 in de regen op een kleine camping.

23-08-2007

Van Niort door gereisd via de A 10 naar Bordeaux. We willen een paar dagen overstaan aan het Bassin d’Arachon, een toeristisch gebied aan een inham van de Atlantisch Oceaan.

Het gehele gebied is ingericht voor de toerist. Overal campings en bungalowparken en golfbanen. We komen terecht op camping “ De “Verdalle”. Een zeer eenvoudige camping (municipale). Vrij duur in het hoogseizoen. We gaan de omgeving verkennen en trekken dan door naar Spanje. Gelukkig schijnt nu de zon.

30-08-2007

We staan nu twee nachten op Sunelia Burrea in Bidart. 3 jaar geleden waren we hier ook. Er is veel veranderd. Zo is het zwembad vergroot tot een zwemparadijs, compleet met glijbanen en bubbelbaden. Ook is de camping uitgebreid met huisjes (cabanes).

Gisteren werkte het weer niet mee, regen en stormachtige wind maakte alles somber. Ook het bezoek aan Saint Jean de Luz is met een zonnetje veel leuker. Morgen vertrekken we naar Spanje, omgeving Santander.

31-08-2007

Uit Bidart vertrokken rond 9.30

Via de tolweg naar San Sebastian-Bilbao-Santander om in Santilliana del Mar op de gelijk namige camping te bezoeken voor het weekend.

Het weer is prachtig, maar onderweg naar Bilbao regende het een beetje. Het plan is om vanuit Santilliana dagtochtjes te gaan maken, o.a. naar e Picos d’Europa, Santander en andere leuke plaatsjes in de omgeving.

03-09-2007

Rondrit door de Picos d’Europa.

Na een frisse nacht komt de zon langzaam door de bewolking, om even later volop te gaan schijnen. Via Comillas, het universiteit stadje aan de Cantabrische kust, rijden we door naar Urrenque. Daarna gaan we langzaam omhoog in een soort ”gorge” langs een rivier. Na 25 km komt het plaatsje “Potes” in zicht. Het is daar markt, veemarkt wel te verstaan, aangevuld met de gebruikelijke markt producten. Ook antiek, althans spullen die daarvoor door moeten gaan.

Het plaatsje is een uitvalbasis voor kanotochten en bergwandelingen. Ook zijn er jeep tochten door de bergen. Door het mooie weer is deze tocht, een dag, die best de moeite waard is!

04-09-2007

Reisdag. Van Santilliana naar Barreiros 250 km langs de Cantabrische kust. Bij Torredevelga op de autopista (gratis) richting A, Coruna. Tot Oviedo autoweg, dan afwisselend tweebaans. Er wordt volop aan de nieuwe weg gewerkt.

De route is qua natuurschoon zeer de moeite waard. Hoge bergen met hier en daar diepe inhammen van de Atlantische Oceaan in het land.

De weg slingert zich over viaducten, bruggen en tunnels door een groene natuur van struiken en bossen.

De afstanden in Spanje zijn lang. Vanuit Barreiros is het nog 150 km naar A’Coruna, de havenstad aan de NW punt van Spanje.

06-09-2007

Reisdag van Barreiros naar Santiago de Compostella, 210 km.

Via Lugo naar Santiago de Compostella over binnenwegen, die dermate slecht zijn dat 30 km per uur nog te snel is. Ook de temperatuur in het binnenland is aanzienlijk hoger dan aan de kust.

Na lang zoeken en verkeerd rijden vinden we de stads camping As Cancelas in Santiago de C.

De stad van de bedevaartgangers naar Sint Jacob.

08-09-2007

Reisdag van Santiago de Compostella naar Porto, 266 km.

Via de autovia A9 langs Vigo (mooie route met tol) naar Angereis, een kustplaatsje bij Porto. De camping Orbitur is lastig te vinden. Langs Mathusinos (kust) naar het plaatsje wat slecht bewegwijzerd is. De camping ligt op 400 meter van het strand. Camping Orbitur Angereis is het gehele jaar open. Het heeft veel vaste plaatsen en alle voorzieningen zijn aanwezig, zij het enigszins verouderd.

Wel heeft het prachtig zwembad. Typisch Portugees.

10-09-2007

Bezoek aan de stad Porto. Vanaf de camping met bus 104 naar Porto.

Via verschillende stadswijken komen we na een uur aan in het centrum van de stad. De eerste indruk is dat het een levendige stad is met veel groen en een lange historie. Wat opvalt is het verval. Er wordt geen of nauwelijks enig onderhoud gepleegd aan bebouwing en huizen. Ook het wegdek is hier en daar erg slecht.

Wel aantrekkelijk is de tourist bus. Voor € 10.- kun je de gehele stad bezichtigen. Beslist de moeite waard, vooral het gedeelte langs de rivier de Douro. De Portkelders en de mooie wijken afgewisseld met armoe.

Ook de havens zijn indrukwekkend.

Wel is er s’morgens en s’avonds mist van zee.

In september koelt het snel af.

Porto is de moeite waard!

11-09-2007

Tochtje langs de Duoro. Via Porto de Duoro vallei in. De verwachting is veel wijnbouw maar dit valt tegen. Wel veel bos en groen. De plaatsjes zijn rustig en er is weinig of niets te doen.


Mooi zijn de uitzichten op de rivier.

13-09-2007

Vandaag een reisdag van Angereis (Porto) richting Spanje. In Ciudad Rodrigo, na een mooie rit over de autopista, staan we op de plaatselijke camping. Een kleine camping niet ver van de N 620.


De camping beschikt voor Spaanse begrippen over prima sanitair.


Het is een kleine rustige camping.

Rodrigo is een vestingstad, geheel ommuurd en er zijn vele bezienswaardigheden.

Morgen naar Salamanca.

14-09-2007

Reisdag van Ciudad Rodrigo naar Salamanca. 93 km. Route via de autovia. Het landschap wordt vlakker en dor, afgewisseld met vrij staande bomen. Ook hier en daar wat koeien bij een waterpoel.


Het hele landschap heeft een gele gloed. In Salamanca komen we op camping “Ruta de la Plata” terecht. Morgen gaan we de stad Salamanca bezoeken.

18-09-2007

Prinsjesdag.


Reisdag van Salamanca naar Madrid. We reizen via Avila, de vestingstad. Het landschap is geel van de graanakkers die reeds zijn geoogst. De camping vinden we vrij makkelijk door het gebruik van de


“Tom Tom “. Op camping Arco Iris in Villaciciosa een buitenwijk van Madrid, vinden we een rustige plek.

20-09-2007

Madrid. Met de bus naar Villaciciosa en overstappen op bus 581 die ons naar Estacio Pio brengt niet ver het centrum.


Eerst bezoeken we de Koninklijke Paleizen om daarna via het Palza Major naar de Gran Via te lopen. De miljoenen stad Madrid is ruim opgezet. Mooie straten met evenzo mooie gebouwen. Ook heeft de stad veel groen. Parken die voor de nodige koelte en schaduw verschaffen. Ook prima verzorgd is het openbaar vervoer van bus en metro. Madrid, een metropool die je gezien moet hebben.

21-09-2007

Toledo. Tevens begin van de herfst.


Vannacht regen en we besluiten door te reizen naar Toledo, een afstand van 85 km van Madrid. Onderweg nog enkele buien en daarna klaart het op. De zon komt door maar het blijft onstabiel. Vrij makkelijk vinden we de camping “El Creco”, die ons door velen is aanbevolen. Inderdaad een prachtig gelegen en onderhouden camping voor Spaanse begrippen. Mooie plaatsen met voldoende schaduw. Goede sanitaire voorzieningen.

22-09-2007

Vanaf de camping gewandeld naar Toledo 3 km. Van een afstand kijkend over de rivier geeft de stad een fascinerend beeld. De vele torens van de stad geeft een sprookjes achtig beeld. Via de oude stadsbrug en stadspoort volgen we min of meer te bezichtigen gebouwen, kerken en musea. Het is al flink druk. Vele bussen met toeristen. In de smalle straatjes en steegjes zijn vooral souvenirs winkeltjes en winkels met artisanale producten. Het is goed te belopen, weinig auto verkeer in de stad. Het mooie is dat de stad zijn middeleeuws gezicht heeft kunnen bewaren. Alles is goed gerestaureerd en geconserveerd. Werkelijk een fantastische stad die een bezoek zeer wel waard is!

23-09-2007

Reisdag van Toledo naar Villanova del Gabriel. Camping Kiko Rural midden in de wildernis.


De camping ligt aan de route Toledo-Valencia. A 3. In een natuur gebied nabij een stuwmeer.

Ruime plaatsen en weinig schaduw. Goed sanitair. Water en stroom op de plek. Ver van bewoond gebied.

1 dag overgestaan. Veel muggen.

Bij de Cave Coöperative wijn gehaald. Gratis 2 liter Rosado.

25-09-2007

Aankomst in Benicassim op camping Bon Terra, een vertrouwde camping waar we al meedere keren geweest zijn. Alles doet vertrouwd aan maar ook zakelijker. We vinden een mooie plaats tot 15 oktober, daarna is het gereserveerd voor de overwinteraars.

In de middag gefietst naar Orpesa en gezwommen in zee.


Het is nu de 3e keer dat we op Bon Terra staan. De hele camping is nu ingericht op lang kampeerders d.w.z. overwinteraars. Grote gedeeltes van de camping bestaat uit straatjes met palen waarboven netten boven de plaatsen (parcellas) zijn gespannen om de zon te filteren. De grote parasol dennen zijn gekapt en nu zijn er snelgroeiende moerbei bomen geplant.


Het is iedere dag een komen en gaan van vakantiegangers, vooral mensen die de senioren leeftijd hebben bereikt. Veel campers met Engelsen, Nederlanders, Duitsers en af en toe een verdwaalde Belg. Wat ook sterk opvalt is dat alle echtparen wel een hond of meerdere honden bij zich hebben wat tot veel geblaf tot gevolg heeft. De camping heeft daar op ingespeeld. Bij enkele sanitairblokken zijn speciale honden wasbakken geplaatst, opdat ze kunnen afkoelen wanneer dat nodig is.


Na 14 dagen Bon Terra aan de Costa Azahar reizen we via Barcelona naar het noorden en zijn tegen eind oktober weer thuis.

Bezochte campings vakantie 2007

Noord Frankrijk. Camping Le Grand Marais. Verton-Berck.

Grote camping met veel vaste plaatsen. Zwembad en andere voorzieningen.

Oud en slecht sanitair.

Niet bepaald een luxe camping. Wel prijzig.

Kampeermiddel 2 pers en stroom € 18.- (stroom € 5.80)

Omgeving: Badplaatsje Berck is leuk en vergelijkbaar met de Nederlandse badplaatsen.

Le Touquet is wat mondainer.


Augustus 2007.

2007 Camping Des Chevaliers. Villedieu-les-Poêles. Frankrijk.

Leuke stadscamping, in parkachtige sfeer. Goede voorzieningen. Prima Sanitair.

Brood en maaltijd service.

Kampeermiddel-2 personen en stroom €15.-

Na 30 augustus €10.-

Camping is matig bewegwijzerd.

Villedieu-les-Poêles is bekend om zijn koper bewerkingen.

Vooral pannen (poêles) in allerlei maten zijn hier in groten getale te koop.

2007 Camping de Verdalle La Hume Bassin de Arcochon. Frankrijk.

Deze kleine municipale camping ligt aan de rand van het Bassin de Arcochon,

Een binnenzee die twee keer per dag droogvalt. Er zijn veel mossel en oesterbanken.

De camping is verdeeld in ruime vakken.

Het sanitair is oud maar voldoende. Een chemisch toilet ontbreekt. (in put met behulp van de campingbaas)

Een dure camping met matige voorzieningen.

Omgeving: Bassin de Arcochon, strand-watersport-fietsmogelijkheden [vlak]

Leuke plaatsjes: typisch Frans.

Markt: La Teste de Buch. Zondags markt beslist de moeite waard.

2004-2007 Camping Sunelia “Burrea” Bidart Baskenland Frankrijk.

Op 3 kilometer voorbij Biaritz, gelegen in een buitenwijk van Bidart.

De camping is mooi gelegen en voorzien van ruime plaatsen met veel groen.

De sanitaire voorzieningen zijn samen gebracht in een groot toilet gebouw.

Ruim voldoende WC ’s en douches alsmede overige was en ander toilet voorzieningen.

Er is een fraai zwembad met een bar. Een winkeltje en een afhaal restaurant.

S’morgens verse baguettes.

Een camping die is aan te bevelen gezien de vele mogelijkheden van en in de omgeving.

In voor en naseizoen camping cheques 13.50 Euro.

2007 Camping Santillana del Mar. Cantabria-Spanje CC537.

A8 Bilboa-Torrelavega

Deze mooi gelegen camping in heuvelachtige omgeving heeft vele voorzieningen,

Restaurant-Winkel-Midgetgolf-en een 300 m².

Goede sanitaire voorzieningen. Gehandicapten vriendelijk.

Terrassen met grasbodem. Ruime plaatsen met schaduw.

Camping Cheques acceptatie van 25-08 tot 31-12.

Geschikte camping om enkele dagen te staan.

Nadeel: Langs camping is doorgaande weg die zorgt overdag voor enig lawaai.

CC 537 € 14.50.

Omgeving: Santillana is zeer de moeite waard.

Geconserveerde, bijna middeleeuws boerendorp.

Comillas, Universiteitsstad aan de kust.

Picos d’Europa.: Van Santillana prachtige rondrit langs kust en bergen.

Pôtes ligt midden in de bergen.

Santander: havenstad.

Camping Poplado Gaivota Barreiros (Lugo) Spanje.

Deze direct aan zee gelegen camping ligt tussen Oviedo en het plaatsje Foz. U kijkt uit over de Golf van Biskaje. Als stop op reis naar Santiago de Compostella is dit een leuke camping met een familiale sfeer. De plaatsen zijn niet al te groot. Met een stevige bries van af de zee is het wat fris, maar dit heeft ook zijn voordeel bij grote warmte. Veel Spanjaarden houden aan deze Atlantische kusten hun vakantie vanwege de aangename temperaturen. Geen Zwembad. Oceaan voor de deur aanwezig. Goede sanitaire voorzieningen Restaurant en winkel aanwezig. Kampeermiddel-2 personen en stroom € 14.- ACSI. In voor en na seizoen.

2007 Camping As Cancelas (stadscamping) Santiago de Compostella. Spanje

Deze aan de noordkant van de stad gelegen camping, is de enige van dit drukke bedevaart centrum.

De camping is terras vormig en de toegangsweg op de camping is steil en hobbelig.

Op de terrassen zijn de plaatsen relatief vrij klein.

Het sanitair is prima en even zo het zwembad.

Het is iedere dag een drukte van komen en gaan. Het zijn vooral tent kampeerders en campers die op bedevaart komen. (Camino de Santiago). De verblijfsduur is kort. enkele dagen.

Kampeermiddel-2 pers en stroom € 19.30, in het naseizoen. In het hoogseizoen is deze € 8.- duurder.

Met de stadsbus lijn 4 is men snel in het historische deel van de stad die een bezoek beslist de moeite waard is.

2007 Camping Orbitur Angereis Porto Portugal

Zeer eenvoudige camping in het gebied Mathusinos, een haven gebied van de stad Porto.

Vaste en toeristen plaatsen. Zandbodem. Schaduw van hoge bomen. Niet ver van strand.

Sanitair eenvoudig maar toereikend. Mooi zwembad.

Toegang wegen naar de camping zijn zeer slecht.

2007 Camping Ciudad Rodrigo

Op doorreis naar Salamanca in een klein ommuurd stadje een kleine camping met goed sanitair.

Gras/zandbodem met redelijk veel schaduw. Camping ligt aan een grote rivier die gedeeltlijk droog staat.

2007 Camping Ruta de Plata. Villares de la Reina. Salamanca Spanje.

Deze op enkele kilometers buiten Salamanca gelegen camping leent zich prima voor een bezoek aan deze stad. Salamanca is een bezoek waard

Leuke gelegen camping met uitzicht op het platte land. Grote en kleine plaatsen.

Alle voorzieningen zijn aanwezig. Bushalte voor de camping

Bodem aarde en grint. Schaduw plaatsen. Zwembad en broodservice.

Kampeermiddel-2 pers en stroom CC €14.-

Cheque camping nr 534 in voor en naseizoen.

2007 Camping Arco Iris. Madrid

Deze in de universiteit wijk gelegen camping is tegen een heuvel aangelegd. Vele vaste plaatsen en boven op de heuvel vrije plaatsen voor doortrekkers.

Modern sanitair. Weinig schaduw. Gras/grintbodem.

Bushalte in nabijheid

2007 Camping El Greco. Toledo Spanje

Deze camping ligt aan de rand van de stad Toledo en is goed aangegeven.

Op loopafstand van Toledo.

Voor Spaanse begrippen mooie camping. Mooi gelegen aan de rivier.

Ruime plaatsen. Schaduw.

Prima sanitair. Winkel, bar en zwembad.

Kampeermiddel-2 personen en stroom €26.50

2007 Camping Kiko Rural. Villanova del Gabriel. Spanje.

Deze camping ligt aan de route A3 Toledo-Valencia. In een natuurgebied bij een stuwmeer

(veel muggen)

Ruime plaatsen met weinig schaduw. Kiko Rural is een nieuw opgezette camping eigenlijk in the middle of nowhere.

Er zijn mogelijkheden tot z.g. adventure sporten zoals: raften,moutainbiken,kanoeën,wandelen,canyoning en klimmen.

De camping beschikt over goed sanitair.

Kampeermiddel-2 personen en stroom €14-. In voor en naseizoen ACSI.

2005-2006-2007. Camping Bon Terra Benicasim Spanje.

Inmiddels hebben wij deze camping 3 jaar achtereen bezocht, en steeds zijn wij zeer tevreden over de sfeer en hoedanigheid van deze toch wel druk bezochte camping die vlak bij het plaatsje is.

Goede voorzieningen en vele mogelijkheden in de omgeving. Strand op 700 meter.

Mooie wandel boulevard. In voor en na seizoen speciale prijzen.bij een langer verblijf.

Camping wordt ook als overwintercamping gebruikt. September 2005

ACSI prijzen in voor en na seizoen

2007 Camping Eden Pêniscola Costa Azahar Spanje.

Avenida Papa Luna

Deze grote camping bestaat uit twee delen. Noord en Zuid. Bij de oprij laan scheidt de camping zich na de receptie. Een groot restaurant en zwembad bevinden zich in het midden.

Deze massale camping is goed geoutilleerd. De plaatsen zijn relatief klein.

Het gehele jaar is de camping nagenoeg vol. Boulevard en zee op 100 meter

Pêniscola is toeristisch gezellig.

Kampeermiddel-2 personen en stroom € 14.- ACSI.

camping@campingeden.com

www.camping.eden.com

2007en 2010 Camping Les Oliviers RD 618 Le Boulou Frankrijk.

Spaans-Franse grens A9 Le Boulou richting Argeles sur Mer.

Tel/Fax:0468831286-0615439989

Camping met olijfbomen. Doortrekcamping. Verhuur van cabanes.

Beperkt sanitair.

Kampeermiddel-2 personen en stroom € 13.50

Mogelijkheden om aangekoppeld te staan.

www.lesoliviers.com

camping@lesoliviers.com

2007 Camping Le Clos Auroy Rue de Narse Orcet Frankrijk.

Doortrek camping aan de A 7 gelegen in de omgeving van Clermont Ferrand.

De camping is ook geschikt voor langer verblijf.

De camping is goed onderhouden en heeft ruime plaatsen, afgeschermd door hoge coniferen hagen.

Het sanitair is toereikend.[weinig waterdruk]

Zwembad en s’morgens brood service door de plaatselijke bakker. [9 uur].

Kampeermiddel-2 personen en stroom €14.- Tax € 0.84

ACSI.

orcet@wanadoo.fr

www.camping-leclos-auroy.com

2007 Camping de Ferme des Hauts Frênes. Eaux Puisaux Frankrijk.

Deze boerderij camping is gelegen aan de RN 77 uit het zuiden , 20 km voor Troyes.

Doortrek en geschikt voor langer verblijf.

3 km van af de RN 77.Prachtig gelegen en goed geoutilleerd.

Zeer ruime plaatsen. Grasbodem.

Kampeermiddel-2 personen en stroom € 12.-

Portugal 2007


Het is voor ons de eerste maal dat we Portugal aandoen, om precies te zijn, het noorden

(Costa Verde) naar Porto. Onze eerste indruk is dat het landschappelijk liefelijk is en de bebouwing los van elkaar. Geen grote flats maar los staande huizen waarvan vele zeer mooi maar ook vele krotten (armoede). In de Costa Verde is het landschap afwisselend groen en soms rotsachtig. De grote wegen, al of niet gebouwd met behulp van de Europese Gemeenschap zijn goed. (tol). Maar zodra je op een binnenweg komt zijn deze slecht tot zeer slecht.

Vele keien en geprepareerde macadamwegen die het predicaat weg niet verdienen.

En dan de berijders van dit soort wegen, nagenoeg altijd hard rijdend en telefonerend, zonder enig geduld of mededogen met andere weggebruikers, schieten zonder richting aan te geven, links en rechts voorbij, zelfs op de snelwegen. Het “motto” is, “ik rij hier en ik moet erdoor”, zo ook op kruisingen. En dat op deze erbarmelijk slechte wegen. Wat ook opvalt in het nadeel van de Portugezen is het vuil. Overal vindt je zwerfvuil. Met het gemak van plastic tasjes wordt overal rotzooi neer gekwakt. Zonde, want het geeft al een dergelijk somber imago om nog niet te spreken van de vele overlast van vliegen. Dat komt door al het vuil en afval die men overal achter laat, ondanks dat er hier en daar voorzieningen zijn gemaakt om het in te deponeren.


Ook mistroostig is het achterstallig onderhoud van wat eens met status is gebouwd. Vooral in de steden. Roest en rot gaan hier hand in hand. Jammer. Ook wordt er nieuw gebouwd en dat ziet er duurzamer uit, maar ook dat verpauperd als men het niet onderhoud.


Een pluspunt is dat de zon bijna altijd schijnt en de Portugezen aardige mensen zijn.


Ariën Beersma


September 2007 Angereis-Lavra-Portugal.