Muckalica ( Pittig Kroatisch Gerecht)
(gekregen van Erna en Hans Stoute)
4 Personen
1kg Varkensfilet of 4 Varkenshaasjes
1 eetlepel grove mosterd
2 rode of groene paprika's
3 Uien
3 Flinke tenen knoflook
3 Grote tomaten
1 Klein blikje tomaten puree
1 theelepel gemalen rode peper of 1 eetlepel Sambal
2 eetlepels paprikapoeder
2 laurierblaadjes
Glas witte wijn
Flinke scheut olijfolie
Kwart ltr bouillon naar behoefte
Zout en peper
(note: ook kan gourgette of champignons als groente worden toegevoegd, alsmede roomkaas of feta)
Bereidingswijze:
Neem een ruime braad of wok pan.
Snij het vlees in flinke reepjes van 3 tot 5cm en braad dit aan met de mosterd in een flinke scheut olijfolie goudbruin. Neem dit daarna uit de pan.
Snij de uien in grove blokjes. Knoflook fijn snijden en licht aan kleuren (myoteren) in het overige braad vet. Eventueel nog wat olijfolie bijvoegen.
Hierna de in reepjes gesneden paprika en tomaten in de pan en even aanzetten, daarna tomaten puree en paprikapoeder en sambal toevoegen en doorroeren. Het geheel afblussen met de witte wijn en wat bouillon naar behoefte. Het vlees en laurier bijvoegen en het laten stoven met deksel op de pan op een laag vuur. Duur ongeveer 20 á 25 minuten.
Note: i.p.v. van varkensvlees kan ook rundvlees gebruikt worden, deze heeft een langere stooftijd nodig.
Serveer er rijst of brood bij ( Ciabatta)
Wijn: Kroatische frisse witte wijn b.v.
Grasevina Kutjevo
Posip Hvar