Linzenschotel met aardappelen
(naar Oostenrijks recept)
4 personen.
250 gr Linzen of 1 liter blik
kwart stuk knolselderij1 winterwortel
1 wit van prei
1 ui
2 flinke aardappelen
flinke scheut olijfolie
2 laurierbladen
takje tijm
(appel) azijn
zout en peper
peterselie
Bereidingswijze:
Snij alle groenten en ui in brunoise (blokjes) en zet deze aan (myoteren) in een flinke scheut olijfolie in een ruime pan
Voeg de gewassen en gewelde linzen toe ( of de afgespoelde uitgelekte linzen uit blik) met wat water of bouillon.
Het geheel aan de kook brengen en de laurier en takje tijm bijvoegen (later verwijderen) en 10 á 15
minuten laten door koken.
Intussen de geschilde en in grove blokjes gesneden aardappelen bijvoegen en het geheel gaar koken.
(Bij linzen uit blik de aardappelen even kort voorkoken, anders wordt alles te gaar)
Alles op smaak brengen ( assesoneren) met zout en peper en een scheutje azijn naar smaak.
Serveren met vers gehakte peterselie.
Wijntip:
Blaufrankisch
Spätt Burgunder
Zweigelt
Weizenbier
Ariën Beersma
Februari 2017 Altenmarkt im Pongau.