2014 Frankrijk

Vakantie najaar 2014.

Woensdag 27-08-2014vertrokken ri. Maastricht. Matig oponthoud wegens de tunnelbouw onder Maastricht door. Vervolgens richting Verviers om bij Weiswampach Luxemburg binnen te rijden. Vrijwel gelijk kom je aan weerskanten van de weg veel tankstations voorbij waar de brandstof aanzienlijk voordeliger is als bij ons in Nederland. Na 8km van Diekirch bereiken we camping Neumühle in Ermsdorf.

Camping Neumühle-Reisdorferstrasse 27-Ermsdorf-Mullerdal-Luxemburg.

Zeer rustig gelegen terrassencamping met ruim 100 plaatsen met grasbodem en schaduw.

Nederland sprekende receptie. Zwembad-Animatie voor kinderen in seizoen-Broodservice.

Prima sanitair met elektronische sleutel (borg) Verhuur van huisjes en stacaravans.

Omgeving geschikt voor uitstapjes naar stad Luxembourg-Echternach-Cleveaux en Mullerdal.

Wandelen en fietsen.

ACSI in voor en naseizoen.

info@camping-neumuehle.lu

00352879391

Zondag 31 Augustus.

Na 5 dagen op de camping Neumühle in het Mullertal in Ermsdorf willen we morgen vertrekken richting Verdun in noord Frankrijk.

Het weer is niet bijzonder maar vrijdag scheen de zon volop. Ook vanmorgen en heb ik gefietst langs een voor mij bekend parcours wat ik ook 2 jaar geleden dikwijls heb gefietst. Vanaf de camping over vals plat naar Gilsdorf om dan langs de Sûre richting Echternach. Bij Wallendorf ponte over de brug naar Duitsland richting Bollendorf ponte. Daar weer terug over de brug en het fietspad naar Diekirch om weer terug re rijden naar de camping over een fikse klim en een vrij gevaarlijke afdaling, zeker toen bemerkte dat de band van het voorwiel langzaam leegliep.

Totaal 70 km.

Dinsdag 2 September.

Twee dagen zijn wij nu in Verdun op camping Les Breuils. Een mooi gelegen natuurcamping om een aantal dagen te verpozen. Na een korte verplaatsing via de stad Luxemburg naar de Franse grens bij Thionville.

Na Metz de A4 op naar Verdun om na een kleine 180km op camping Les Breuils te arriveren. Verdun is een typische Franse stad met vele museums die refereren aan WO 1 en WO 2. Overal zijn monumenten en gedenktekens van deze verschrikkelijke oorlogen, getuige de velden met oorlogs graven waar duizenden jonge mannen en vrouwen hun laatste rust vonden.

Na een paar dagen minder mooi weer met regen, schijnt nu de zon en het is boven de 20 gr. Vanmiddag zijn we op de tandem naar de stad gereden en een lange wandeling gemaakt.

Wat ook leuk is op de camping is het vissen. Jaren niet meer gedaan maar onze plek sluit aan de vijver met vrij veel vis. Ik heb al 3 behoorlijke vissen gevangen. We blijven hier een paar dagen.

Camping Les Breuils. Allee des Breuils Verdun. Frankrijk Loraine Meuse.

Camping aan de rand van de stad Verdun. Ruim opgezet met vele plaatsen gelegen rond een kleine waterplas.

Grasbodem en veel schaduw. Geschikt als doortrek of langer verblijf camping

Vriendelijke receptie-Zwembad-Winkel-Restaurant. Sanitair schoon maar gedateerd. Gratis WIFI.

Verhuur van huisjes en stacaravans.

Wandelen en fietsen. Viswater

Omgeving stad Verdun met vele musea.

contact@camping-lesbreuils.com

0033329861531

ACSI in voor en naseizoen.

Donderdag 4 september.

Bij lichte bewolking vertrokken uit Verdun ri Bar le Duc. Geheel over de RN en dan ri Chaumont over de RN 974 ri Langres. Bij Langres sud nemen een stukje autoroute. Bij afslag 6 ri Villegusien du Lac. Na 10km bereiken we het meertje met de daar aangelegen camping. We besluiten 1 nacht te blijven en morgen via Lons le Saunier. Naar Dijon en door naar Louhans.

Het is vandaag prachtig mooi weer, eigenlijk te mooi om te reizen en daarom besluiten we al om 14.30 te stoppen en komen op camping du lac in Villegusien du Lac.

Camping du Lac 52190 Villegusien le Lac. Haut Marne –Champagne-Ardenne. A31 of RN 974

Rue Bocage 0033325884524

Doortrekcamping maar geschikt voor langer verblijf. Camping is zeer rustig.

Landelijk gelegen camping. Nieuw opgezet. Grasbodem en schaduw

Zwembad-Goed sanitair-Restaurant-Broodservice-Fietsen verhuur.

ACSI in voor en na seizoen

Camping.dulac52@orange.fr


Zondag 7 september.

Nu bijna 3 dagen op camping municipale van Louhans. Een kleine maar prima camping tussen Lons le Saunier en Tournus. Het is de laatste dagen schitterend mooi nazomer weer en vandaag werd het zelfs 28 gr in de schaduw. Warm, maar wat is nu beter, bewolkt en regen?

Vanmorgen heerlijk gefietst langs een route naar een klein dorp.

Alleen maar rechte wegen. Na een km of 10 zag ik aan de rechterkant op een weiland allemaal auto,s geparkeerd staan. Wat zal het zijn? Even verder bij La Grange Rouge (de rode schuur) was een hele grote Brocantemarkt gaande. Bij de verkeersregelaar even gevraagd tot hoe laat de markt was en deze bleek tot vanmiddag 5 uur te zijn. Om mijn kilometers vol te maken ben ik nog door gefietst door de campagne en kwam door een mooie streek weer in Louhans. Na een de lunch met Elly naar de Brocantemarkt en voor €1 entree hebben we een hele leuke middag gehad en een paar stukjes keramiek gekocht.

Morgen naar de Lundi marche hier op loopafstand. Een markt met streek producten uit de Bresse zoals de streek hier heet.

Camping Municipale de Louhans-Chateaurenaud.

10 chemin de la Chapelle 71500 Louhans 0033-385751902

Leuk gelegen camping aan de rivier. Tussen Lons le Saunier en Tournus.

In de streek van Bourgogne in het gebied van de Bresse. Daar waar de bekende pluimvee wordt geteeld.

De camping ligt naast het stadion en heeft 55 plaatsen met grasbodem en schaduw.

Sanitair is toereikend en schoon. Gehandicapten vriendelijk.

In het hoogseizoen te weinig douches. Prima voorzieningen. Stroom en water op plaats.

WIFI gratis

Wandelen naar het leuke plaatsje Louhans bekend om zijn arcades. Fietsen door buitenwijken. Zwembad en tennis op loopafstand. Vissen in de rivier Le Soulan.

ACSI in voor en naseizoen.

Maandag 8 september.

Van heinde en verre komen mensen met bussen en trein naar Louhans voor de maandag markt. Inderdaad een zeer grote markt die het gehele stadje tot één handelsgebied maakt. Er is van alles te koop, alles wat leeft wordt aangeboden op mensen na. Die staan alleen maar verbaasd te kijken wat hier allemaal wordt aangeboden. Een klein scala van handel is textiel in alle vormen, groenten en etenswaren, meubels in alle soorten inclusief bedden. Klokken in iedere formaat, deuren en vensters, gereedschap voor alle doeleinden, standwerkers met handel die na aankoop onmiddellijk in het keukenkastje verdwijnen. En dan, de levende have, kippen in alle soorten, eenden, kalkoenen en zelfs pauwen. Kanaries en parkieten, muizen en marmotten, cavia’s en konijnen . Bijna al deze dieren kun je ook consumeren in gegrilde vorm of verwerkt in de paella’s in superformaat , met als toetje echte nougat uit Montelimar. Ongetwijfeld ben ik nog wat vergeten, in ieder geval was het de moeite waard. Je zult bij 28 gr alles weer moeten opruimen en de volgende week weer.

Dinsdag 9 september.

Na 5 warme dagen met volop zon kan een onweersbuitje niet uitblijven. Vanmorgen toen ik wilde gaan fietsen was de hemel al flink donker en even later vielen de eerste druppels.

Het fietsen heb ik uitgesteld tot morgen.

Vandaag met auto de omgeving en andere plaatsen verkennen. Er is vast wel een Centre Commercial in de buurt.

In Lons le Saunier vinden we een Intermarché en Geant Casino. Beide superwinkels hebben we bezocht en wat inkopen gedaan. Vooral de kolossale wijn aanbiedingen maakten diepe indruk.

Woensdag 10 september.

Door de afkoeling in de nacht is nu mistig. Er hangt een film van dauw over het landschap. De zon laat het afweten. Na het ontbijt klim ik op de fiets. Vanaf de camping gaat het gelijk omhoog en dat voel je goed in de bovenbenen. Via kleine boerenweggetjes rijdt ik in de richting van Tournus wat 27 km verder ligt aan de Saone. Het zicht blijft matig en tegen de middag komt de zon erdoor. Na terug komst even lekker douchen en we maken het plan om vanmiddag met de auto naar Tournus te gaan, want het lijkt mij een leuk Frans stadje.

Inderdaad bleek het vrij levendig t.o.v andere stadjes waar meestal de luiken dicht zijn en de mensen niet te zien zijn. Langs de brede Saone hebben we gewandeld onder de platanen. Opmerkelijk zijn de grote cruise boten die hier toeristen aanvoeren. Ik heb altijd gedacht dat dit soort schepen alleen maar op de Rijn en Moezel voorkwamen.

Weer wat geleerd!

Zaterdag 13 september.

Inmiddels zijn we nu een dag of 10 op Camping Municipal de Louhans. We vermaken ons met lezen, een spelletje jeu de boule en af en toe met de tandem naar het stadje om inkopen te doen. Ook vis ik af en toe in de rivier La Seille, maar heb nog niets gevangen. We hebben besloten om dinsdag morgen te vertrekken in de richting van de Drôme naar Die. Volgens mensen hier op de camping is dat ook een mooi stadje en prachtig natuur in de omgeving. Morgen zondag hebben we plannen om weer een “puces”(vlooienmarkt)te bezoeken hier in de omgeving en maandag nog een keer hier naar de markt, waar je jezelf in de middeleeuwen waant.

Zondag 14 september.

Bij het opstaan is het bewolkt, het lijkt te gaan regenen. Omdat het fietsdag is klim ik op mijn veló , en rijdt de frisse ochtendlucht in. Het is koud en na een half uurtje op de pedalen komt het zonnetje voorzichtig door. Even later is de lucht blauw en de donkere wolken zijn verdwenen. Na 40 km keer ik terug op de camping voor ontbijt en douche

Na de koffie gaan we met de auto naar een plaatsje 23 km verderop , Simandre , naar de plaatselijke vlooienmarkt ook wel “vide grenier” geheten (zolder leegmaken).

Een leuk plaatsje met een plein waar hoge platanen voor de nodige schaduw zorgen want het is warm en de zon schijnt volop. Na een versnapering rijden we door naar La Truchere waar ook een rommelmarkt is. Het is er druk gezien de vele geparkeerde auto’s en de markt is groot. Langgerekt langs het water van de rivier. Zeker de moeite waard. Tegen vieren zijn we weer terug en wordt ik uitgenodigd door de Fransen voor een spelletje Petanque. Ik begreep er weinig van maar het was leuk. Jeu de boules blijkt volgens hun toch iets anders te zijn.

Morgen maandag naar de markt en dinsdag door naar de Drôme.

Woensdag 17 september.

Bij stralend weer, eigenlijk veel te mooi om te reizen vertrekken we uit Louhans. Via de Bis Lyon-Valance rijden we naar het zuiden. Dit hadden we beter niet kunnen doen, want via allerlei boeren weggetjes schieten we nauwelijks op. Bij Cuisery rijden we naar Bourg en Bresse en vervolgens op de autoroute langs Lyon en de A42 en A7 naar Valance. Op een van de vele Aires, de mooi ingerichte parkeer plaatsen, genieten we tijdens een langere pauze van de zon. Het is ruim 28 gr en staalblauw. Bij Loriol verlaten we de route en gaan langs de rivier de Drôme richting Crest en Gap. Het is nog ruim 50km en de wegen zijn smal en bochtig. Na een uur komen we aan bij Die, de plaats waar we camping Riou-Merle hebben uitgezocht, mede op aanraden van Nederlanders die er ook gestaan hebben.

De camping staat nog behoorlijk vol met voornamelijk Nederlanders en een verdwaalde Belg en Duitser. Het is warm, en ondanks de schaduw vinden nog een ruime plaats waar ook de schotel ontvangst heeft.

Vandaag is er markt op loopafstand van de camping, “ja, alweer markt”, en vanmiddag een stukje fietsen in de bergen.

Laten we hopen dat de cols niet te steil zijn voor een Bataaf uit de polder!

Camping Riou-Merle. Die route de Romeyer 26150 Die-Drôme.

033475222131

Bereikbaar via rondweg om het stadje, richting Gap. Smal en lastig manoeuvreren.

Camping op loopafstand van het stadje Die. Omgeven door bergen.

Camping op groot veld met ruime plaatsen, schaduw en grasbodem.

Stroom op de plaats. Geen waterpunt op plaats.

Verhuur van chalets. Restaurant.

Net sanitair en gehandicapten vriendelijk. Zwembad.

Vriendelijke receptie. Wifi tegen betaling. ACSI in voor en na seizoen.

Omgeving. Fietsen-Wandelen-Kanoën-Bergen.

www.camping-leriuoumerle.com

lerioumerle@gmail.com

Donderdag 18 september.

Na een nacht met regen breekt voorzichtig het zonnetje door. Na een bezoek aan het stadje Die, gaan we s’middags een toertje maken door de bergen. De Col de Pousset, die vanaf hier 20 km omhoog gaat naar een skistation. Het is mooie brede weg met af en toe flinke stijging.

Morgen maar eens proberen met de fiets, als het droog is want er wordt onweer voorspeld.

Vrijdag 19 september.

Na het ontbijt maak ik mij gereed om de Col de Rousset te gaan beklimmen.

Het weer is goed en er staat nauwelijks wind. De eerste kilometers door het stadje, Die, zijn eenvoudig. Na een km of 5 komt het volgende dorp in zicht. Hier gaat het al flink omhoog.

Ik voel mijn ademhaling en hartritme flink omhoog gaan en besluit daarom om even pauze te nemen en wat te drinken. Het gaat na enkele haarspeldbochten geleidelijk omhoog wat druk op de pedalen nodig maakt. Langzamerhand kom ik meer en meer in een ritme en gaat het 12 kmpu omhoog. De zon komt door en je voelt gelijk de warmte, het zweet gutst van mijn kop.

Doseren en voldoende water overhouden want de klim is nog lang. Op de km paaltjes zie ik dat ik nog 10 km moet klimmen voor dat de top is bereikt. Af en toe gaan mijn gedachten naar om te keren en aan de beloning van de afdaling te beginnen. Ik leg mij zelf op steeds de volgende bocht te halen en dan kijken of het nog gaat. Nog 3 km tot de top. Nu niet meer opgeven en na anderhalf uur klimmen ben ik bij de tunnel op de top. Er is niets te beleven maar uit de borden met reclame blijkt dat hier winters volop activiteit is wat wintersport betreft.

Als beloning dender ik met een snelheid ver boven de 55km naar beneden wat in een kleine 20 minuten een feit is.

Even later sta ik onder een wel verdiende douche.

Zaterdag 20 september.

Na een nacht met onweer en veel regen klaart het tegen de ochtend op. Vanmiddag willen we een toertje maken richting Gap. Het is een mooie route met veel natuurschoon in het Parc du Vercors.

Via een Col komen we weer terug in Die. Het was een leuk ritje.

Zondag 21 september.

Het is bewolkt en we besluiten te verkassen. 150km noordwaarts naar een camping nabij St Marcellin, Roybon geheten. Na een beetje zoeken komen we in de goede richting na veel klimmen en dalen.

De camping de Roybon is mooi gelegen aan een klein meertje in een parkachtige setting.

De zon schijnt en we genieten van een lekker drankje.

Camping de Roybon.

Isere- Valance-Voiron afslag St Marcellin.-Richting Roybon 20km

38940 ROYBON Gps: N45o 14’49’’ E5o14’53’’

Mooi gelegen camping aan een klein meertje. 90 plaatsen.

Goed sanitair-Zwembad en visgelegenheid en fiets en wandel mogelijkheden.

Schaduw en grasbodem.

Elektriciteit op de plaats-geen waterpunten.

Verhuur van chalets. Gratis WIFI bij receptie.

Restaurant. September gesloten.

www.campingroybon.com

info@campingroybon.com

Donderdag 25 september.

Na een dag of vier met afwisselend zon en regen staan we nog steeds op camping de Roybon.

We brengen de dagen door met lezen, wandelen, vissen en boodschapje halen in St Marcellin.

Fietsen in deze omgeving is vrij gevaarlijk, de wegen zijn smalen en het gaat op en af.

Zaterdag willen we door richting noorden om de laatste dagen van deze vakantie in de Alsace door te brengen.

Zondag 28 september.

Gisteren bij heel mooi weer vertrokken uit Roybon. We besluiten om via de D 519 naar de autoroute te rijden omdat dat sneller gaat bij dit schitterende najaar weer. Maar de autoroute ligt 40 verderop, en de D weg leidt ons via dorpjes en stadjes waar we met de caravan doorheen moeten. Soms zo smal vanwege her en der geparkeerde auto,s, en op de gekste plaatsen aangebrachte bewegwijzering die ons nog dieper naar het “centre de ville” leiden.

Op de route telden we maar liefst 25 rotondes, en dat over nog geen 40 km.

Uiteindelijk komen we bij Vienne op de A7 of E25, om de verwarring compleet te maken. Voor ons is het de Autoroute de soleil, want de zon staat in een staal blauwe lucht. Bij Lyon buigen we af naar het oosten, A32, A6 in de richting van Bourg en Bresse en zo door naar Lons le Saunier waar de Tom Tom ons wederom dwars door de stad naar de camping La Majorie dirigeert.

Soms is het verstandiger om de borden te volgen.

Camping La Majorie.

640 boulevard de l, Europe. Lons le Saunier. Jura A36 afslag 7 uit het noorden.

Grote camping in het NO van de stad in het gebied La Majorie.

Camping voor doortrek en langer verblijf met veel schaduw en ruime plaatsen.

Grasbodem en doortrek plaatsen met grind.

Verhuur van chalets. 1uur gratis WIFi. Meer tegen betaling. Goede verbinding.

Prima sanitaire voorzieningen. Bar en restaurant- Winkel-Broodservice.

Kinderspeeltuin-Animatie in seizoen-Fietsen verhuur.

Omgeving: Lons le Saunier-Bourgogne.

0033384242694

www.camping-majorie.com

info@camping-majorie.com

Dinsdag 30 september.

Na 3 nachten vertrekken wij uit Lons voor een verplaatsing van een kleine 60 km. Dole is de volgende halte. Een plaats waar we 35 jaar geleden met de ouders van Elly ook eens op de camping gestaan hebben. We vinden de camping vrij snel door de goede bewegwijzering. Langs de rivier de Doubs ligt de camping municipale, nu met veel hoge bomen en nauwelijks herkenbaar als toen. Nieuwe toilet gebouwen en receptie. De enige herkenning is de kippengrill die bij de ingang nog steeds te vinden is.

Dole is een vesting stad en in de middeleeuwen de residentie van de hertog van Bourgogne. Beroemd en groot is de basiliek uit 1519 met een zeer bijzonder orgel.

Woensdag 1 oktober.

De tijd gaat snel, zeker als je het leuk hebt. We werden vanmorgen wakker met een dichte mist. Het zag er naar uit dat het zonnetje pas tegen elven door zou kunnen breken. Om dat hier in de omgeving van Dole veel water is en lange kanalen zijn gegraven, zijn er ook fietspaden lang deze waterwegen. Canal du Rhône au Rhin, 22km lang een fietspad met vele oude bomen.

Tegen tienen zit ik op de fiets. Het is fris en heb mijn mouwstukken aangedaan wat geen overbodige luxe is. In de mist doet de zon moeite om door te breken wat een uur later een feit is.

Na een kleine 22km bereik ik het einde van het kanaal , wat uitvloeit in de Rhône en bij Dole in de Doubs. Deze waterwegen werden in vroeger jaren gebruikt als transportwegen voor aanvoer van bouwmateriaal en levens behoeften. Onderweg zie ik allerlei vogels waaronder de zeldzame ijsvogel. Een kort gedrongen vogeltje met een spitse snavel en korte staart en op de vleugels diepblauwe strepen. Heel apart deze vogel die huist in de oeverwanden van leem langs het water. Na 45 km keer ik terug op een zon overgoten camping.

Camping du Pasquier.

18 Chemin Vic et Georges Thevenot- Dole, Jura.

033-84720261

Ruime camping op 800mtr van de stad vlakbij het stadion.

Grote plaatsen met schaduw en grasbodem. Doorgangs camping en geschikt voor langer verblijf.

Prettige receptie. Gemiddeld sanitair. Zwembad.

Broodservice in seizoen-Winkel-WIFI gratis. Verhuur van stacaravans.

Omgeving Jura.

Wandelen-Fietsen-Vissen-Aquapark op 2 km.

www.camping-dupasguier.fr


Donderdag 2 oktober.

De herfst is in aantocht maar hier in Jura is daar weinig van te merken. In geheel west Europa is het stralend mooi weer. Zo ook hier bij ons. Iedere dag mooi zonnig weer. In de morgen fris met wat nevel maar rond 10 uur schijnt de zon uitbundig. Ook zijn hier mooie fiets routes langs de waterwegen waar we iedere dag even gaan fietsen met de tandem. Vanmiddag hebben we zeker 20 km in volle zon gefietst. Tegen 4 uur wat boodschappen gedaan bij Lidl en getankt bij de Géant.

Zaterdag 4 oktober.

Na 5 dagen Dole op camping du Pasquier gaan we morgen door naar de Alsace. Op camping Turckheim willen we nog een aantal dagen doorbrengen. Na een nacht met regen vertrekken we van Dole via Besancon naar de Alsace, waar we in Turckheim naar de camping gaan. Het weer is goed, er schijnt een vaal zonnetje en de temperatuur is 22 gr. De camping hier is vrij vol maar we vinden een goede plaats met stroom en water op de plek. In de middag lopen we nog even naar het stadje waar een wijnproeverij gaande is met hapjes en blaas muziek. Het typisch Alsacer plaatsje doet middeleeuws aan en alle huizen en gebouwen zijn getooid met velerlei bloemen. Ook is hier een folklore dat iedere avond om 22.00 uur er een stads omroeper de nacht komt inluiden (Veilleur de Nuit) met medelingen en gezang. Als het droog blijft gaan we een kijkje nemen.

Camping Le Médiéval

5 Quai de la Fecht 68230 Turckheim. Muhlhouse-Colmar.

Camping op 800 meter van het mooie plaatsje Turckheim.

Vrij grote camping met grasbodem en weinig schaduw.

Nieuw sanitair. Geen zwembad.

Nederlands sprekende receptie. Gratis WIFI. (verbinding matig)

Verhuur van stacaravans

Fietsen -Wandelen

Omgeving: Wijnroutes van de Alsace.-Colmar-Strassbourg.

ACSI in voor en na seizoen. Plaatsen langs het water zijn € 3.- duurder

Dinsdag 7 oktober.

Regen, vannacht begon het te regenen terwijl het gisteren nog heel mooi weer was. Na de boodschappen zijn we naar Colmar gegaan wat 7 km verderop ligt. De zon breekt door en door het mooie weer en bloemenpracht is dit een verschrikkelijk goed bewaard middeleeuws Alsacer stadje. Alle kijkrichtingen zijn Anton Pieck tekeningen die op kalenders niet zouden misstaan.

Er zijn vele winkels met artisanale producten en souvenirs. Ook zijn er vele toeristen uit alle delen van de aardbol.

Vanmiddag willen we de beroemde “route du vin”rijden en dan naar Riquewhir gaan om Alsacer wijn te proeven en te kopen. Het zal wel een Riesling of Gewürztraminer worden.

Donderdag 9 oktober.

Na een aantal dagen Turckheim verplaatsen wij ons 60 km naar het noorden nar Molsheim. We kiezen voor camping municipale aan de rand van het plaatsje. Vanhier zijn we nog een aantal Alsace plaatsen gaan bekijken zoals Obernai wat zeer de moeite waard is. Ook Molsheim is een typisch Alsace stad met bekende Bugatti foto museum.

Ook is de omgeving zeer geschikt op te wandelen en te fietsen. Op de snel stromende rivier kan men kanovaren. Vanmiddag willen we nog even een Cora hypermarket bezoeken en morgen naar de hoofdstad van de streek Strassbourg.

Camping Municipale Molsheim.

Rue des Sports 6. Alsace (Bas-Rhin) Route Colmar-Strassbourg.

Aan de rand van het stadje gelegen camping met grasbodem en veel schaduw.

Sanitair goed . Gehandicapten vriendelijk. Alle voorzieningen aanwezig.

Prettige receptie met broodservice.

Zwembad aan overzijde camping is gratis voor kampeerders.

Omgeving: Wandelen-Fietsen-Vissen-Kanovaren-Zwemmen.

Voldoende aanbod van winkels en warenhuizen.

ACSI in voor en na seizoen.

Zondag 12 oktober.

Na 3 nachten op camping Molsheim vertrekken we met regen richting Strassbourg om via Saarbrucken naar Trier te rijden. Onze keuze is gevallen op een camping aan de Mosel op enige km van Trier. Onderweg wordt het weer langzaam beter en op de camping aan gekomen is het droog. Vanmorgen zijn we naar Bernkaseler-Kues gegaan, een pittoreks wijndorpje aan de Mosel. Het is gezellig en het wemelt er van de toeristen die met bussen en boten worden aangevoerd. Het ligt in de bedoeling dat we maandag naar Trier gaan, een stad waar we goede herinnering aan hebben. Dinsdag reizen we door naar de Ardennen en maken nog een stop bij Polleur, dat is in de buurt van Francorchamps.

Camping Zur Fährturm.

Am Yachthafen D-54338. Schweich-Mosel. Route Saarbrucken-Trier.

Deze aan de Mosel gelegen camping bij een jachthaven is vrij groot met een gedeelte vaste en een deel toerplaatsen. Mooi gelegen tussen wijnbergen aan de Mosel.

Grasbodem met enige schaduw van hoge bomen. Diverse waterpunten. Stroom wordt afgelezen.

Sanitair is modern met warm water dmv opladen sleutel. Gehandicapten vriendelijk. Alle voorzieningen aanwezig. Gasflessen te koop. Supermarkt nabij camping.

Bakker komt op camping. (8.00-8.30)

Nadeel: men moet om beurt douchen in kleine ruimte met zeer weinig druk op het water.

Sanitair gebouw ver weg ivm overstroming gevaar.

Prettige receptie-Restaurant-Terras-Fietsverhuur-Bootverhuur.

WIFI tegen betaling.

Omgeving: Mosel-Trier-Bernkastel-Kues.

Fietsen-Wandelen-Varen-Vissen-Zwemmen

ACSI in voor en naseizoen. Stroom 4 Kwatt incl. daarboven €0.60 per Kw.

www.kreusch.de

camping@kreusch.de

00496502-91300

Maandag 13 oktober.

Het is mooi weer, warm zelfs en rond elf uur gaan we met de bus naar Trier.

Deze oude Romeinse stad is bij ons een bezoek altijd waard. Het is zeker al de vijfde keer dat wij hier komen. Het is er altijd druk in de zin van veel “ruring” op de grote pleinen met de oudheid architectuur naast de typische vakwerk panden in de binnenstad.

Morgen trekken we door naar de Ardennen, Polleur, een camping waar ik samen met collega’s van Praxis ook eens ben geweest voor een teambuilding sessie. Kruisboogschieten, kletteren, abseilen, wildwatervaren en hiking. Na zo’n weekend stevig bezig zijn kom je aardig kapot weer thuis.

Dinsdag 14 oktober.

Het loopt meestal anders als datgene wat je gepland hebt. Zo ook vandaag. Omstreeks 10.30 vertrekken we van camping Fährturm aan de Mosel. Omdat we eerst moeten tanken rijden via Wasserbillig (Luxemburg) en dan door naar de Waalse Ardennen nabij Verviers. Maar het loopt anders. We rijden in de verkeerde richting, naar het zuiden, ipv naar het noorden op de autobaan. De Tom-Tom zei, “Keren” , maar de volgende afslag kwam pas na 15km, hetgeen betekent dat we zo,n 30 km voor niks hebben gereden. Bij Polleur gaf de Tom-Tom keurig de afslag aan, maar niet dat we door zeer smalle straatjes met kinderkopjes moesten om naar de camping te rijden. Nu “rechts” zei de navigatie. Maar rechts afgaan is verboden. We geven het op en rijden weer naar de hoofdweg. Met het camping boekje op schoot zoeken we een andere camping in de omgeving, maar deze blijken allemaal al gesloten. Uiteindelijk besluiten we door te rijden naar Nederland en komen bij Heel op Camping Heelderpeel terecht waar we nagenoeg alleen staan. Het laatste nachtje van deze vakantie in Limburg. Morgen weer thuis na 49 dagen met mooi en minder mooi weer. We hebben veel gezien, heerlijk gefietst en vele ervaringen rijker!

Camping Park Heelderpeel-Narvik Home Parc. Heelderpeel, De Peel 13 6097 Heel, Limburg

Dit vakantie park bestaat uit 2 delen. Een vakantiepark met bungalows en een camping bestaande uit vele met struiken omzoomde veldjes met waterpunt en stroom aansluiting.

Prettige receptie met WIFI punt. Verhuur van fietsen.

Centraal gelegen sanitair gebouw.

Aktiviteiten; Wandelen-Fietsen-Midgetgolf-Zwembad.

Omgeving: De Peel-Roermond-Weert-Maasplassen

ACSI in voor en naseizoen. Tax: € 1.25 pp.

0031-475452211

www.heelderpeel.nl

info@heelderpeel.nl

Ariën Beersma

Oktober 2014.