Keukentermen

Op vakantie  (zomer en winter) gaan met tent, boot, camper of caravan, houdt in dat er ook gegeten wordt. En omdat het comfort nu eenmaal niet zo is als thuis, dient er op een eenvoudige manier toch een (h)eerlijke maaltijd op tafel te komen. Want improviseren, vereist een andere aanpak van het koken. Op vakantie gebruik je een blokje, pakje en een blikje. Een pan bouillon trekken behoort tijdens de reis niet tot de mogelijkheden, dus komen deze voorbewerkte producten ons goed van pas.

Toch wil ik samen met u zo dicht mogelijk bij de basis blijven, en dat is vers. Verse groenten en kruiden. Vers vlees, vis en gevogelte meestal van de plaatselijk markt of winkel in het vakantie land. Voornamelijk beperken we ons tot éénpans gerechten en gerechten die eenvoudig zijn samengesteld. Gewoon ouderwets in de pan of koekenpan op de gas pitten van vouwwagen, caravan, boot of camper.

De recepten zijn samengesteld op basis van  4 personen. Tevens gebruik ik keukentermen om e.e.a een betekenis te geven en de liefhebber op kooktechniek wat extra's te bieden. Veel plezier en eet smakelijk.

Tip: Een buiten aansluiting voor gas en elektra  aan de caravan of camper is zomers praktisch. Buiten koken onder het genot van een glaasje is heerlijk.

Keukentermen

Accessoneren Op smaak brengen

Apereille Mengsel van geklopte eieren en room

A pointe Koken-Bakken-Braden tot de gewenste gaarheid

Blancheren Beetgaar koken en dan afspoelen met koud water

Bouquet garni Wortel-prei-ui-kruidenbuiltje-peperkorrels

Brunoise Aan kleine blokjes gesneden

Ciseleren Aan dunne plakjes gesneden

Cuisse Bout van gevogelte of klein haarwild

Coulis Is ingekookte saus van tomaten of vleesfond

Concassé Tomaat ontdaan van schil en pitjes aan grove stukjes gesneden

Croutons In boter gebakken blokjes witbrood

Dente Beetgaar

Dresseren Beleggen met garnituren

Endée Is aan grove stukjes gesneden

Fond Bouillon van vlees,vis of gevogelte

Glaceren Voorzien van glans d.m.v. doorverhitten

Julienne Aan reepjes gesneden (lucifer groot)

Roux Boter en bloem in pan verhitten voor het binden van soepen en sausen

Plisseren Tomaten van de schil ontdoen (kruislings insnijden en dompelen in kokend water en daarna dompelen in koud water)

Pocheren Gaar maken in heet water zonder te koken (tot aan kookpunt)

Sauteren Snel aanbakken en om en om wentelen

Lardons Gepekelde en lichtgerookte spekreepjes (kant en klaar in supermarkt)

Lièren Licht binden met b.v. eidooier-room-maizena-havermout-bloempapje-roux

Myoteren Aanzetten zonder te kleuren

Zeste Dunne reepjes schil van citrusvruchten