Vegetarische Zuurkoolstoof
(idee uit Vomarblad)
4 personen:
500gr Zuurkool
50gr boter of margarine
250gr Kastanje champignons
1 grote ui
400gr aardappelen
Verse tijm en peterselie
½ liter bouillon
125gr Zure Room
Bereidingswijze:
Spoel de zuurkool af met koud water (minder zuur) en laat het uitlekken in het vergiet.
In een ruime braadpan met deksel de boter uitbruisen en bak hierin de doormidden gesneden kastanje champignons. Kort en stevig aanbakken.
Schep de kastanjes op een bord.
Fruit nu de gesnipperde ui in het overige braadvet of voeg een klont boter toe.
Hierna de “endee” (blokjes van 2 á 3cm groot) gesneden wortel en aardappelen toe en even doorbakken. De uitgelekte zuurkool met de gehakte tijm en peterselie (naar smaak) bijvoegen. Hierna de bouillon (kan ook van een bouillonblokje) toevoegen.
Op matig vuur aan de kook brengen met deksel op de pan 30 min. laten stoven totdat de aardappelen gaar zijn.
Nu de gebakken champignons en zure room bijvoegen en doormengen en alles nog even door warmen. Op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.
Serveer er volkorenbrood bij.
Dranktip: Rode wijn b.v Cabernet-Sauvignon-Grenache-Merlot-Rioja
of
Bieren van hoge gisting: Tripel-Duvel-Hoegaarden