Bezoek aan “HYMER”


Bad Waldsee. Dld

Voor een rondleidng zijn we uitgenodigd bij de Hymer fabrieken van “Reise Mobils en Caravans”.Om 13.30 vangt de rondleiding aan. D.m.v. oortelefoons kunnen we de gids “Herr Kessler” goed verstaan. We gaan eerst naar de hal waar de zijdelen en daken worden geproduceerd. Met een computer gestuurde vol automatische machine worden de onderdelen op de mm nauwkeurig uitgezaagd. De beplating van aluminium, PUAL en board komt als gereed product in de fabriek en wordt dan seriematig op de juiste maat gezaagd, respectievelijk gefreesd. Aansluitend bezoeken we de afdeling waar het meubilair gefabriceerd wordt. 70% wordt gemaakt in Bad Waldsee, de overige 30% komt uit het buitenland.

In een soort wachtkamer magazijn worden alle onderdelen per serie op wagens samengesteld en vervolgens naar de productie banden gereden. Wat m.n. opvalt zijn de vele handmatige handelingen die worden gedaan. In z.g “Gruppen” medewerkers die nagenoeg alleen maar aan hetzelfde werk “werken”. Bijvoorbeeld het onderstel, het plaatsen van het meubilair, elektrische bedrading enz,enz…worden campers en caravans stap voor stap opgebouwd, waarbij kwaliteit steeds in het oog gehouden wordt. Dat vindt je overal terug, zo ook bij de kussens en tapijt afdeling. Precisie en kwaliteit plus eind controle is zeer belangrijk. Bij gereed product wordt alles nog een keer grondig nagelopen.

Krasjes of andere onrechtmatigheden worden keurig weggewerkt.

Al met al een interessante rondleiding.

Min puntje is de aandacht voor de potentiële klant of reeds bezitter van een Hymer product. Een drankje had er zeker afgekund, na 2,5 uur rondleiding.


A Beersma Bad Waldsee Dld. 01-06-2005.