Grijskoppen

“Grijskoppen” (met eerbied uitgesproken).

Er over nadenkend, hoe en op welke toon, zal ik nu eens m’n gedachten kenbaar maken over het fenomeen “de grijze golf” waartoe ik zelf ook toe behoor.

Het begint al op de eerste de beste parkeerplaats zo half Mei 2004, wanneer er al veel combinaties (auto met caravan) op weg zijn naar een bestemming ergens in Europa. Toen wij de eerste keer na onze pensionering op reis gingen, zijn we verbaasd dat het er zoveel zijn. Dit hadden we niet gedacht en verwacht, zovelen, die altijd van hun “ vakantie” en vrije tijd kunnen genieten. Gelijk hebben zij!

Tevens valt op dat de “grijze golf” rijdt in jonge en kwalitatief goede auto’s met dito caravan of camper. Ook in vergelijk met een aantal jaren terug zijn de caravans van de Nederlandse vakantiegangers groter geworden. Caravans van boven de 5 mtr. zijn geen uitzondering, natuurlijk uitgerust met een “mover” en de fietsen op de drager.

Men reist naar de meest uiteenlopende bestemmingen. In het voorjaar voornamelijk naar Frankrijk, Duitsland en Oostblok. De maanden juli en augustus zijn ze thuis of passen op de kleinkinderen of anderszins. In het najaar naar Zuid-Frankrijk, Portugal en Spanje, waarbij de “ACSI” en “cheque campings” favoriet zijn. De reisduur is meestal 1 maand tot 6 weken. Worden er in de voorjaar reis gemiddeld 4 tot 5 campings bezocht, is dit aantal in het najaar aanzienlijk minder. In Zuid-Frankrijk en aan de Costa’s in Portugal en Spanje is een verblijfsduur van 4 tot 6 weken vrij normaal, want langer blijven betekent een lagere prijs per nacht.

Al met al, de “grijze golf” geeft aardig wat geld (lees euro’s) uit in Europa, zeker in de toeristen industrie en detail handel en horeca, want er moet ook gegeten worden. En dit alles zal alleen maar stijgen. De pensionering van de geboortegolf zal in de komende jaren toenemen en zich ook op deze vakantie markt begeven. Iets om over na te denken.


Wij genieten er nog ieder moment van.


Ariën Beersma.
Frankrijk 13-06-2005.