Erwtensoep

4 personen:

  • 500 gram spliterwten

  • 1 grote ui

  • 1 flinke prei

  • ½ knolselderij

  • 1 winterwortel

  • klein blikje doperwten ½ ltr.

  • 300 gram hamlappen

  • 4 kleine speklapjes

  • 1 gelderse rookworst

  • kruidenbuiltje.

Bereidingswijze:

Spoel de spliterwten af met koud water en laat deze een paar uur weken.

In een grote pan de hamlappen en de speklapjes opzetten in koud water tezamen met het kruidenbuiltje. Het geheel langzaam aan de kook brengen en afschuimen.

Uitgelekte spliterwten toevoegen en mee laten koken.

De gesneden erwtensoep groenten wassen en bijvoegen.

Alles op een zacht vuur garen.

De soep afmaken met de doperwten (uitgelekt) en de aan plakjes gesneden rookworst. Op smaak brengen met zout en peper.

Serveren met roggebrood of schwarzbrot belegd met {katen} spek.


Wijntip:

Côtes du Rhône

ChateauNeufduPape

Rioja

Valdepênas


Ariën Beersma