Portugal 2010

Enige jaren geleden, om precies te zijn 2007 zijn wij ook in Portugal geweest voor een vakantie. Wat ons toen opviel was dat het een arm land was. Of het nu komt dat het gebied en stad nu anders is als in 2007, Porto, toen in vergelijk met Lissabon nu. Het kan hard gaan in 3 jaar. De wegen zijn verbeterd, geen kinderkopjes in deze omgeving van Cacais, dat was in vergelijk met Mathosinos 3 jaar geleden wel anders. Armoede straalde van de huizen, krotten en oude auto’s. Ook veel vrouwen die de straten veegden. Ondanks het zwerfvuil, al kom je dit nu ook hier en daar tegen.

In de omgeving van Lissabon nu, zie je de vooruitgang, ondanks dat het land gelijk aan Griekenland het afgesproken begroting tekort drastisch heeft overschreden (liquide middelen) en volgens de EU deze niet kan voldoen.

Hele nieuwe wijken zijn her en der gebouwd met een prima infra structuur, nieuwe wegen met even zoveel rotondes. Keurige villawijken en langs de kust statige nieuwe hotels en restaurants. Het Centro Commercial in Cascais is een van de grootste en modernste in haar soort. Alle grote merken van de wereld zijn hier vertegenwoordigd en de super-mercado heeft een geweldige uitstraling en assortiment.

Goedkoop?, Nee, niet meer, dat was enige jaren geleden nog het geval.

Het moet toch ergens van betaald worden!

Ariën Beersma

September-Oktober 2010