4 personen
100 gram boter of olijfolie
2 uien en een teentje knoflook
100 gr ham
200 gr kolblaschworst of Gelderse rookworst
1 prei
1 paprika
1 winterwortel
½ bleekselderij
½ knolselderij
½ blikje doperwten
½ blikje witte bonen (mag met tomatensaus)
1 eetlepel paprikapoeder
klein blikje tomaten puree
2 a 3 eetlepels bloem
bouillonblokje
peper en zout.
Bereidingswijze:
Boter in grote pan en de aan blokjes (brunoise) gesneden uien aanfruiten met de knoflook zonder te veel te kleuren. De aan reepjes (julienne) gesneden ham en de plakjes worst een paar minuten mee laten fruiten.
Dan paprikapoeder, tomatenpuree en bloem mee laten garen (roux)
Koud water (bouillon) toevoegen maar zorg ervoor dat er ruimte overblijft voor de gesneden en gewassen groenten.
Alvorens de groenten, doperwten, wittebonen en paprika toe te voegen de soep al roerende aan de kook brengen. U zult merken dat de soep licht gaat binden. Wanneer het kookt alle ingrediënten toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met stokbrood of brood van de streek.
(Tip: Voor nog meer smaak;-voeg een pakje tomatensoep toe )
Wijntips: Hongaarse Tokayer, Cahors, Merlot
Ariën Beersma