Borsjt
Russische rode bietensoep
4 personen.
Flinke runderschenkel of 400 gr Runderborstvlees
Bouqet Garni van prei, wortel, ui, laurier, peperkorrels en kruidenbuiltje
400 gr rauwe rode bietjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
Halve knolselderij
2 stengels bleekceleri
100 gr wittekool
1 flinke wortel
1 eetlepel wijnazijn
Eetlepel grove mosterd
Flinke klont boter
Zout en peper
Zure room en wat dille
Bereidingswijze:
Trek een fonds (bouillon) van het rundvlees met een bouquet garni.
In ruime pan de mosterd, knoflook en gesnipperde ui aanfruiten in de boter
Snij alle ingrediënten in reepjes of blokjes (brunoise) en laat deze even mee fruiten in de boter. Vlees uit de fonds nemen , grof snijden en toevoegen
Fonds bij de groenten toevoegen en op een laag vuur de soep garen.
Wijn azijn toevoegen en op smaak brengen met zout en peper
Opdienen in soepkom met een eetlepel zure room en wat fijngehakte dille.
(ook wel gegarneerd met stukjes hard gekookte eieren)
Als bijlage: zwart roggebrood of geroosterd bruinbrood
Glaasje Wodka (ijskoud)
Ariën Beersma