Hongaarse Goulash

4 personen:

  • 750 gr runderlappen

  • 2 uien

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 grote winter wortel

  • 1 stengel bleekselderij

  • 2 paprika’s

  • 2 aardappelen

  • 2 eetlepels paprika poeder

  • 3 tomaten

  • 3 eetlepels tomaten puree

  • 2 blaadjes laurier

  • wat bloem

  • bouillon (blokje)

  • Olijfolie of boter (of reuzel)

  • Zout en peper


Bereidingswijze:

Snij het vlees in grove stukken en bestrooi dit met de bloem. Alles even doormengen

In pan met dikke bodem (juspan) olijfolie of boter (reuzel) verhitten en het vlees goed aanbraden.

Intussen uien grof snijden en knoflook persen en deze bij het aangebraden vlees voegen.

Wortel en selderij grof snijden en bijvoegen als het vlees en uien lekker zijn aangekleurd.

Dan in blokjes gesneden aardappel, tomaat en paprika in de pan en doorroeren.

Alles even aanzetten door te verhitten.

Paprikapoeder, tomaten puree, laurier, gemalen peper en zout bijvoegen en de pan opvullen met bouillon (water met een bouillonblokje) en geheel onder af en toe doorroeren enkele uren op een laag vuur gaar stoven.

Opdienen met rijst en doperwten, Pasta of vloer gebakken brood.

Tip: Gerecht kan dag van tevoren worden bereid en van het restant goulash is een heerlijke goulashsoep te maken door deze aan te lengen met bouillon, wat gesneden prei ringen en een garnituur van paprika, doperwten en knolselderij.

Eventueel soep wat af binden met een papje van water en bloem.

(in jargon “dikke willem” is water en bloem tot een glad papje roeren en dit al roerend in de kokende soep gieten tot de gewenste dikte).

Eventueel afgarneren met een eetlepel zure room en gehakte peterselie.


Wijntip:

Hongaarse Tokayer

Cahors

Valpollicella

Rode Bourgogne.


Ariën Beersma