Werkkamp

Kijken en bekeken worden is een aandoenlijke bezigheid op een camping.

Het is altijd een komen en gaan. S’morgens zijn er nog talloze lege plekken die s’avonds weer gevuld zijn met de meest vreemde uitdossingen. Het is dan luierend in de ligstoel, nog na genietend van de zon, een schouwspel van een soort dat alleen in de vakantie periode wordt opgevoerd.

Zo rolde er in het schemerdonker een “Brit “ de camping op met een mooie combinatie.

Een brand nieuwe Sprite 450 getrokken door een BMW uit de 7 serie. Het geraas van de koeling verraadt dat er onder de motorkap ruim voldoende “power “ aanwezig is om de combinatie over de “Andes “ te trekken. Na enig gezoek, en een paar rondjes over de camping werd er een

“pitch “ goed bevonden. De caravan wordt achteruit ingeparkeerd, net zo lang tot het goed staat. Heen en weer, onder luid geraas vanuit het vooronder van de BMW.

Er stapte een magere bebaarde man uit, en aan de linkerzijde een vrij gezette dikke mevrouw met rood haar, "real Englisch". Aan haar aanwijzingen kon je aflezen dat de caravan zo goed staat. Beide waren zo rond de zestig jaar.

Nadat de caravan is los gekoppeld komen er uit de BMW allerlei voorwerpen. Watertonnen, kussens, koelbox en plankjes voor onder de pootjes.

De caravan staat op een plek die schuin afloopt, en het is een hele toer om het zaakje een beetje waterpas te krijgen. Plankje er onder, draaien aan de steunen, neuswiel omhoog en omlaag en na een stief kwartiertje mag de gezette mevrouw in de caravan. De man heeft inmiddels zijn overhemd uit en loopt nu in z’n hemd.

Even later is hij bezig met het vullen van één der tonnen bij een water tappunt.

Deze wordt tot aan de nok toe gevuld, want uit mijn stoel zie ik dat het overstroomt.

De dop er op en de ton rolt vanzelf naar beneden, om zoals gezegd, de zaak daar schuin afloopt. Op een haar na mist de volle tank de nieuwe caravan. De man rolt de tank op z’n plaats, hangt de pomp er in en gaat vervolgens de stroom aansluiten. Dit gaat zonder noemens waardige problemen.

Even later zie ik hem op het opstapje met daarop een lege ton staan, om de TV antenne te richten. Zou hij niet weten dat er in Frakrijk een ander beeldlijn systeem is?

Mogelijk hebben zij een TV met PAL en Secam, gezien de status van hun combinatie.

Zonder ongelukken komt hij van de ton naar beneden, om even later een grote kist nabij de deur van de caravan te plaatsen. Een koelbox?

Zou de nieuwe Swift geen Electrolux 70 liter koelkast hebben? (t.w. Domectic)

De box wordt aangesloten op de stroom en voorzien van een schuif aflopend dak om eventueel regen water af te voeren.

Hé, hé, eindelijk is de man klaar maar inmiddels zijn we anderhalf uur verder.

Nog even de spiegels van de auto, en dan kan hij net voor dat het echt donker wordt nog even op de uitgeklapte met fancy kussens beklede stoel plaats nemen.

De volgende morgen, als wij net wakker worden zien we ze nog net weg rijden.

Hoezo? Camping, kamperen. Werkkamp zul je bedoelen!


Ariën Beersma

Camping Chateau Thierry Frankrijk 2000