Douchen

Na al zovele jaren met de caravan kris kras Europa door getrokken, is er ook onvermijdelijk de “camping douche”, wil je nog enigszins fris door het leven gaan!


Het is altijd een van de eerste bezigheden, “het sanitair” bezoeken wanneer we weer eens ergens zijn neergestreken.


Douches, groot en klein, licht of donker, betegeld of betonnen hokjes, muntjes of drukknoppen. Kortom allerlei varianten en vormen kom je tegen.


Over het algemeen valt het best mee. Maar wat ons opvalt, is dat dikwijls op de iets duurdere campings de douches zijn uitgerust met muntjes, in de meest diverse soorten. Met gat, gleuf of anders. Vaak doen ze het niet terwijl je net in je nakie staat. Dan maar in een ander hokje, maar het muntje ben je kwijt. Ervaring leert ook dat je er altijd één extra mee moet nemen. Ook en vooral in Frankrijk heb je de drukknop douches. Zodra je los laat stopt het gelijk, of het geeft voornamelijk koud water. In een arm land zoals b.v. Tsjechië of Portugal zijn de douches soms niet mooi betegeld.


Het zijn betonnen hokjes met soms hier en daar wat spinnenwebben, maar wel net als thuis, twee kranen, één voor warm en één voor koud water met een behoorlijke straal.


Op de nieuwe moderne campings denken ze dat ze het hebben uitgevonden. De elektronische sleutel voor alles. De slagboom van de camping, warm water en de douche van de camping.

Het werkt meestal wel, maar onder de douche wordt je nauwelijks nat. Een nevel van waterstof, maar geen lekkere straal. Denken de campingbazen nu echt dat je zes keer op een dag onder de douche staat? ‘s Morgens en mogelijk voor het slapen gaan nog een keer, en dan alleen nog in een land waar het boven de 30 gr is.

Op een camping kwamen we eens het volgende systeem tegen. Wanneer je de deur van de douche op slot deed, begon de douche te lopen. Eerst snel uitkleden en zorgen dat je kleren niet nat worden. Dan blijkt de douche gloeiend heet en niet te mengen. Tijdens het aankleden loopt de douche gewoon door, zolang als de deur gesloten is. Hoezo zuinig?

Een nieuw fenomeen is de familie douche. Wel twee muntjes en twee douchekoppen maar met zo weinig waterdruk dat je heen en weer moet springen om nat te worden.


Tip voor camping houders: Wat minder grasmaaien maar meer onderhoud plegen aan kranen, douchekoppen en slangen. Controle van deuren en hang en sluitwerk.

A Beersma


Madrid september 2007.