Sepp

Skiën in Altenmarkt-Zauchensee

Al vele jaren komen wij in de winter in dit “gemutliche” winteroord. Omdat de “Hausberg”,de “Hoch-Bifang” op enkele honderden meters van de camping ligt, ski ik daar het meest. Door de jaren heen leer je de mensen kennen die de liften bedienen en bij de kassa de skipassen verkopen. Zo ook ieder jaar wordt ik verwelkomd door Jozef-Norbert, “ Sepp “ voor ingewijden. Hij is de lift-machinist van de Hoch-Bifang 4 zitter naar de Kemanhdhöhe.

In zijn lifthuisje verzameld hij modellen van vrachtauto’s en bij mooi weer is hij altijd buiten om de veiligheid in de gaten te houden en met een ieder een praatje te maken. Zo “plauderen “ wij wat en hij verteld dat hij een “Milchbauer” is met 7 koeien en dat zijn boerderij op het midden van de Bifang is aan de zwarte piste die hij de “Streif “ noemt.

Op mij vraag hoe hij e.e.a. combineert met zijn job aan de lift verteld hij, “Iedere ochtend sta ik om 5 uur op om te melken en ga daarna om half 8 naar de lift, maar dit is alleen in de winter”, als ik dan thuis kom worden de koeien weer gemolken samen met mijn vrouw. In de zomer doe ik "Holzslagwerke", bomen zagen voor de houtzagerij.

Zwaar en gevaarlijk werk.

Ik vraag hem; “ Duurt een dag nu niet lang, hier zo bij de lift tot half 5”? “Als er “ Leute “ zijn bij mooi weer gaat de dag sneller, is zijn antwoord. Soms bij sneeuwval of slecht weer is er weinig te doen. Dan kun je wat lezen en zo. Zolang er skiërs zijn moet de lift draaien. De mensen hebben er immers voor betaald.

Soms versta ik zijn “sappig “ dialect niet goed, en vraag hem beleefd dat te vertalen, “dolmatschen “ en dan schatert hij het uit terwijl hij bekenden groet die met “zijn” lift naar boven komen. Iedere keer als ik hem spreek weet hij weer wat nieuws en hij onthoud exact wanneer ik niet geskied heb. Dan smoes ik dat ik ergens anders ben geweest of ik vond het weer te slecht.

Nu “Sepp “ ik hoop je nog vele jaren bij de Bifanglift te ontmoeten in de wintersport. Wanneer ik paar dagen later de zwarte piste “Streif “ afdaal, stop ik bij de het “ Bauernhof van Sepp “ waarop vol trots een groot bord prijkt met;

“ Salzburg Milch von Familie Kirchgasser “

Ariën Beersma

Altenmarkt im Pongau

Februari 2018