Tolpoortjes

Wie met de auto door Europa reist komt ze tegen in enkele landen van dit continent. Frankrijk,Spanje en Italië hebben al jaren hun autoroutes hiermee voorzien.

Waren de tolpoortjes een aantal jaren geleden bemand door een aardige juffrouw of meneer, tegenwoordig op de meeste plaatsen, door de voortschrijdende technologie, zijn deze ingewisseld door automaten.

Dit geeft dikwijls allerlei ongemakken en ongelukken bij het afrekenen.

Bij het naderen van een “peage” moet je een keuze maken hoe je wilt betalen, contant of creditcard.

Opletten welk poortje open is, rijdend met bestelbus, caravan of camper de doorij hoogte etc.

Bij grote drukte leidt dit tot fouten en vergissingen. Vooral in de vakantie tijd. Men begrijpt de handelingen niet of men heeft per ongeluk een dicht poortje gekozen. Probeer maar eens achteruit te rijden, vooral als je een vouwwagen of caravan trekt. Ook is een caravan breder zodat je uit je raam de automaat niet kunt bedienen.

Zo bereikte mij een verhaal van een echtpaar waarvan de vrouw via een tolpoortje zwaargewond in het ziekenhuis belandde.

Omdat je eerst het trajectkaartje, daarna de creditkaart, in de daartoe bestemde gleuf moet stoppen en als je ook nog een bonnetje wilt hebben moet je op de knop drukken en de hele handel uitnemen.

Dat gaat wanneer je een brede caravan trekt lastig omdat je zeker geen gratis tolpoortje “striping” wilt hebben.( volgens statistiek a.n.w.b meest voorkomende schade aan caravan).

Aldus overkwam een Nederlands echtpaar het volgende. Omdat de bestuurder van de auto met caravan niet bij de automaat kon, biedt zijn vrouw aan om de betaling aan de automaat te doen. Zij stapt uit en loopt voor de auto langs naar de automaat. De slagboom is gesloten. Na de betalings handelingen gaat de slagboom open en uit vrees dat deze weer sluit (deze blijft open) trekt de man op, waarbij zij een klap van de caravan krijgt en met haar enkel onder het wiel van de caravan komt. Met een op drie plaatsen gebroken enkel en vele schaafwonden wordt zij per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis van Clermont-Ferrand waar ze geopereerd wordt en een aantal dagen moet verblijven. Zo komt een vakantie aan een voortijdig einde.

Tip: Wacht tot er hulp komt, maak je vooral niet druk. Of zet de auto in de vrijstand en op de handrem, open de deur aan de bestuurders zijde en bereik zo de automaat. Na betaling blijft de slagboom open en sluit pas als het gehele voertuig de slagboom is gepasseerd.


( Notitie: Gebruik een grote knijper of BBQ tang om de traject kaart te pakken. evenzo bij betaling.) Een tolpoortkastje aanschaffen bij de ANWB voorkomt veel ongemak en je kunt snel doorrijden bij deze automaat poorten.

A Beersma

Roybon Frankrijk 2014.