Ossobuco Milanese

4 personen:

  • 4 Kalfsschenkels met merg ( 3cm hoog)

  • 2 uien

  • 1 winterwortel

  • 2 stengels bleekselderij

  • 4 tomaten

  • 2 tenen knoflook

  • 3 eetlepels tomatenpuree of potje tomatenpulp

  • 2 blaadjes laurier

  • wat verse tijm en basilicum

  • olijfolie

  • 2 dl witte wijn

  • water/bouillon

  • peper/zout

  • bloem

  • peterselie


Bereiding:

Snij de schenkels aan de zijkant in Dit voorkomt omkrullen

Licht zouten en peperen

Strooi de bloem over de schenkels en druk dit aan

In een pan met dikke bodem de schenkels aanzetten in de olijfolie

De schenkel uitnemen en in het braadvocht de gesnipperde uien aanfruiten

(myoteren= aanzetten zonder te kleuren).

Hierna de mirepoix ( groenten en kruiden in blokjes (brunoise) gesneden) toevoegen en even mee aanzetten.

Hierna de geplisseerde (ontvelde) gesneden tomaten en tomaten puree/pulp in de pan samen met de bouillon en witte wijn.

Zorg dat de schenkels net onder staan in de saus. Nu alles op een zacht vuur garen.

Als de schenkels gaar zijn alles op smaak brengen met zout en peper.

Dit “slow cook” gerecht kost 2 á 3 uur. Serveer er pasta bij.

Tip: Bij Ossobuco strooit men Gremolata over het vlees.

(Gremolata is knoflook met geraspte citroenschil (zeste) en gehakte peterselie)


Wijntip:

Valpollicella

Gewürztraminer

Bardolino

Amarone


Ariën Beersma