Linzensoep (potage Esaü)

  • 4 personen:

  • Boter of olijfolie

  • 500 gram linzen (lentilles)

  • 150 gram hamlappen of varkenspoulet

  • 150 gram lardons (gepekelde spekreepjes)

  • 1 rode paprika

  • 1 prei

  • ½ knolselderij

  • 2 uien en knoflook

  • kruidenbuiltje en bouillonblokje


Bereidingswijze:

Spoel de linzen af en zet ze in de week.

Trek van de hamlap of poulet een fonds (bouillon)

Kruidenbuil en bouillonblokje toevoegen. (afschuimen)

In grote pan de gesneden uien en knoflook samen met de lardons lekker aanzetten in de boter of olijfolie en daarna de aan brunoise gesneden paprika en knolselderij toevoegen en even mee laten kleuren. Het gare vlees uitnemen uit de fonds, afkoelen en snijden. De uitgelekte linzen, vlees en fonds bijvoegen en aan de kook brengen.

Op een zacht vuur garen tot de linzen puree worden en de soep licht gaat binden.

Nu de aan ringen gesneden prei toevoegen en opdienen met b.v. schwarzbrot of roggebrood.

Tip: Aan plakjes gesneden rookworst aan de soep toevoegen.


Wijntip: Cahors, Spätburgunder

Ariën Beersma