Coq au Vin

4 personen

  • olijfolie

  • 1 grote kip of kipdelen.(b.v. Poularde de Bresse)

  • 1 ui-knoflook-wortel-prei-laurierblad-kruidenbuiltje

  • rode wijn

  • 100 gram lardons {spekreepjes}

  • 100 gram champignons-6 sjalotten-stengel bleekselderij

  • 1 dl room


Bereidingswijze:

Verdeel de verse kip in delen.

In een ruime pan de gesneden ui en knoflook aanfruiten zonder te kleuren. (myoteren)

Grof gesneden wortel, prei en kruiden bijvoegen en het geheel afblussen met rode wijn.

Leg hierin de kipdelen en laat deze een paar uur marineren.

Kipdelen laten uitlekken en snel aanbraden in de hete olie, goudbruin aankleuren, lardons en de plakjes champignons, sjalotten en klein gesneden bleekselderij bijvoegen en even mee laten kleuren.

Voeg dan de gezeefde marinade en wat bouillon of water toe.

Stoven op een laag vuur tot de kip gaar is.

Saus licht afbinden (liëren) met wat bloem te roeren door wat bouillon of de room

Opdienen met een kruimige aardappel of rijst.


Wijntip:

Rode bordeaux (zelfde wijn als voor de marinade)

Rioja

Nagenoeg alle rode wijn


Ariën Beersma