Stamppot Bruine Bonen

4 personen:

  • 500 gram aardappelen (kruimig b.v. Bintje-Biltstar-Andijker muizen)

  • 1/1 blik bruine bonen (bij gedroogde bonen eerst weken en gaarkoken)

  • 200 gram mager vers spek

  • 2 gedroogde worsten (Groninger)


Werkwijze:

Aardappelen schillen en aan stukken snijden.

Kort opzetten (net voldoende vocht om gaar te worden)

Ondertussen het spek aan lardons snijden en krokant bakken

Wanneer de aardappelen voor 2/3 gaar zijn de bruine bonen bij de aardappelen voegen. Zo ook de worst.

Als de aardappelen gaar zijn het geheel afgieten en het vocht opvangen.

Worsten afnemen en het geheel onder bijvoeging van het spekvet, wat zout en peper stampen

Bewaarde vocht gebruiken als de stampot te dik is om het geheel een weinig af te slappen.

Serveren met de warme worst en de krokante spekreepjes.

Apart: zilveruitjes en kleine augurken (cornichons)


Wijntip: Rode wijn uit alle streken.