Een prachtige skidag

Januari 2016-01-22 .

Met een aantal personen op de camping spreken we af om komende vrijdag te gaan skiën in Mühlbach-Diënten am Hochkönig.

De zon staat al aan een staal blauwe hemel wanneer we vertrekken richting Bisschofshofen om via een bergweg door te rijden naar de liften van Mühlbach. Een rit van een dik half uur. Daar aangekomen is het al behoorlijk druk.

De eerste parkeerplaatsen zijn al vol en wij worden door verwezen naar parkeerplaatsen hogerop.

Sommige auto’s hebben door de gladde weg al moeite om boven te komen, zeker nadat ze stil hebben gestaan.

Na het gebruikelijke schoeisel verwisselen stappen we op de ongemakkelijke skischoenen naar een bruggetje wat aansluiting heeft op een pad dat ons met aan geklikte ski’s naar de gondel brengt.

Gelukkig hoeven we geen skipas aan te schaffen, want er staat al een lange rij bij de kassa’s. Dat is het voordeel van een week of seizoenpas, je kunt vrij snel naar boven.


Met z’n allen in een “bak” zoals één van ons dat altijd plechtig noemt, komen we na een stief kwartiertje boven. Bij het aanklikken van de ski’s en het stellen van de schoen schnallen, genieten we nog even van het uitzicht.

Het is glashelder een het uitzicht is fantastisch. In de verte zien we de hoogste toppen van de Alpen en de uitzichttafel vertelt ons welke top zijn naam draagt.

Bij de Hochkönig, (2941m) zoals de berg hier heet, doet zich het fenomeen voor dat de hoog uitstekende rotsen altijd aan een zijde zichtbaar zijn. Dit maakt het geschikt om een ronde te maken, die als Königsrunde” uitgezet is d.m.v. een gele en oranje borden.


De eerste afdaling is een lange goed geprepareerde piste die ons naar een vrij nieuwe lift brengt wat in het jargon van skiers een “zespitter” heet met verwarmde zittingen. Hoe luxe wil je het hebben. Boven gekomen rusten we even uit en genieten van het uitzicht. Ondertussen discussiëren we over welke lift we nu moeten “pakken”, want verdwalen of verkeerd gaan in dit grote ski gebied ligt steeds op de loer.


Tegen elven is het tijd voor een kop koffie of een warme chocolade met sahne.


We genieten van de stralende zon en de dames onder ons stellen voor om van de ligstoelen gebruik te maken, zodat de mannen nog even door kunnen naar Maria Alm. Hier vangt de terug tocht van de “runde” aan. Het is nog een pittig stuk met behoorlijke “steilhangen”. Ruim een uur later zijn we weer bij de van de zon genietende vrouwen om onze terug tocht naar Mühlbach voort te zetten.

Het is al ver na de middag en de vermoeidheid doet zijn intrede, zeker op moeilijke “ausgerutste” gedeeltes. Op een lastige afdaling stellen we voor aan de dames om via het pad wat om de piste loopt en ook weer op de piste uitkomt te gaan, zodat we elkaar onder weer treffen. Maar hier gaat het mis. I.p.v. rechts gingen ze links en kwamen ergens onderaan bij de Burgstallift uit. Na enig wachten biedt het mobieltje uitslag. Gelukkig niets ernstig maar wel op de verkeerde plek. We overleggen over de oplossing en alles komt weer in orde.

Tegen vijven keren we terug op de camping in Altenmarkt im Pongau en hebben bij de afwas vele verhalen over deze Kaiserwetter skidag.


Ariën Beersma. Januari 2016.