Poting

(Scheveningse Jan in de Zak)

4 personen:

  • 100gr Rozijnen

  • 100gr Krenten

  • 500gr Zelfrijzend bakmeel

  • 4 eieren

  • 4 dl melk

  • 2 zakjes vanille suiker

  • Mespuntje zout en boter om de kom in te vetten

Bereiding:


Rozijnen en krenten wassen en goed laten uitlekken

In een ruime kom.

Zelfrijzend bakmeel, melk, eieren, vanillesuiker, zout tot een gladbeslag kloppen.

Krenten en rozijnen doormengen.

Een kom of vorm in vetten met ruim boter en bestuiven met wat bloem. Deze voor 2/3 vullen en afdekken met b.v. aluminiumfolie.

Een ruime pan,waar de kom of vorm inpast, vullen met water (bain-marie) en aan de kook brengen.

Kom afdekken met alu-folie en in bain-marie plaatsen en 2 ½ uur laten garen.

Een ½ uur voor het einde baktijd met een satéprikker een aantal gaatjes prikken om de stoom te laten ontsnappen.

Ook met een prikker controleren of de poting gaar is.

Plat bord op kom plaatsen en samen omkeren zodat de poting op het bord komt.

Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel.

Ook een boter stroopsaus is hierbij smakelijk.

(110gr boter en 250gr stroop op laag vuur verwarmen en roeren tot een mooi sausje).


Ariën Beersma