Camping zoeken

Frankrijk is het land van de campings. Overal langs de route staan bordjes “camping 1 km á droite” of “Camping Municipale” in het eerst volgende plaatsje..

In het boekje hadden we gezien, "Camping Municipale Niort", op de route Nantes-Bordeaux.

Bij het Parc des Expositions zou de camping zijn, aldus de campinggids.

Na het binnen rijden van het stadje Niort staan er bordjes met de route naar de camping, ook bij de “rond pointes”, maar geen camping te zien, laat staan te vinden.

Dan maar eens gevraagd in ons beste Frans. "Die is opgeheven, bestaat niet meer", maken we op uit het snelle relaas van de Fransman.

Da’s mooi, maar laten ze die bordjes dan weghalen.

"Ou est une autre camping?" In de richting van La Rochelle, over ongeveer 10 km.

In het plaatsje Magné is naast een zwembad een camping.


Het regent en ik spoed mij naar de receptie. De mevrouw begint in rap Frans te praten en vraagt hoe lang onze caravan is?

Ik kijk haar vreemd aan, en antwoord, 5 meter zeg ik, hoewel hij iets langer is.

Om “Gypsy” te vermijden?, vraag ik aarzelend in het Frans. Non!, vanwege de regen.

En gelijk ging ze telefoneren met het gemeentehuis. Ik begreep uit het gesprek dat ze vroeg of ze mij mocht toelaten. Het werd steeds onduidelijker en weer ging ze bellen, en uiteindelijk mocht ik mij inschrijven, althans dat deed de mevrouw. Een hele ambtelijke toestand.

Zelfs het kenteken van de auto en caravan werden aan het formulier toevertrouwd.

Na veel invullen mocht ik de camping op. Een groot veld met vakken. Er stonden nog twee caravans en een toilet gebouwtje. Simpel maar voldoende voor 1 nachtje. Het veld is niet drassig en ik zak niet weg, zoals de “madame” had voorspeld.


Bureaucratie, zal ik maar zeggen, maar dan wel met de “Fransche Slag”.


Augustus 2007