Volendammer Zooitje

(gestoofde paling, door de vissers op de botters gekookt)

4 personen:

  • 1½ pond schoongemaakte jonge paling/aal (spiekers op z’n Volendams)

  • 200 gr echte boter (butter)

  • eierdopje azijn (eek)

  • wat paneermeel of beschuit

  • zout en vers gemalen zwarte peper

  • 1 kg vast kokende aardappels (piepers)


Werkwijze:

Snijdt de paling in stukken van vingerlengte

Dresseer deze in platte pan of vuurvaste schaal, voeg een weinig water toe, zout en vers gemalen zwarte peper en azijn.

Verdeel de boter in klonten over de paling

Bestrooi het geheel met wat paneermeel of verkruimel wat beschuit over het gerecht.

Met deksel op een zacht vuur langzaam gaar stoven.

Ondertussen de geschilde aardappelen koken (getourneerd=rondgeschild)

Gerecht opdienen in de pan (vuurvaste schaal, gottemiel in Volendams) en met vork uitnemen. Om en om aardappel die in de kooksaus (butter en eek) is gedoopt opprikken en eten.


Dranktip:

Bier van hoge gisting b.v Duvel of Grimbergen

Gewürztraminer

Riesling


Ariën Beersma