De Hongaar

Een paar dagen geleden, het dreigde te gaan stormen in Funtana op het mooie Istrië. (de Bura, een koude N O wind)

Er stopte een Hongaarse combinatie tegen over die de lege plaats als hun verblijf uitkoos. Op zich zelf niets bijzonders.

Met een oude VW golf diesel en een nog oudere Tabbert 390, ruim uit de vorige eeuw parkeerden ze hun combinatie op de lege plek.

Omdat het echtpaar ook de VUT gerechtigde leeftijd heeft, bood ik mijn hulp aan. Na op hun plek gezet te zijn, gaf de man mij in het Hongaars, althans zo begreep ik “te kennen” dat ik even moest wachten. Hij dook de deur van de overvolle caravan in, en komt te voorschijn met een fles drank en twee glaasjes, dat later “Slivovitsch” blijkt te zijn, en hij staat erop dat ik een glaasje met hem zal drinken.

"Proost", dat is het enige wat hij verstaat.

“Sprechen Sie Deutsch “? Vraag ik in de richting van de vrouw. Er komt een ontkennend gebaar.

In andere talen heb ik het niet verder geprobeerd, en sloeg de “snaps “ in één keer achterover, hun nog wijzend op de naderende storm.

De volgende dag is het weer prachtig. De zon schijnt volop. Onwillekeurig is m’n oog gericht op de aktiviteiten van onze overbuurman. Het is ook een soort camping vermaak.

Uit de kleine Golf komen tentzakken en stokken, de voortent wordt aan de Tabbert gemaakt. Gezien de verkleuringen van het doek door de zon, is deze even bejaard als de caravan.

De man bouwt en bouwt maar door. Als de voortent staat komt er een grote witte party tent, omzoomt door blauw wit rode windschermen. Daar binnen een tentkleed met een witte PVC tafel en PVC stoelen.

Komt dit allemaal uit het Golfje en de Tabbert ? Wel zeker, waar anders. Tot mijn verbazing, en ik had al vreemde stukken multiplex tegen een boom zien staan, komt er een vrij grote gele rubberboot uit het optrekje. Na het op pompen met de hand, haalt onze over buurman uit de achterklep van de auto een middelmaat buitenboordmotor.

Maken wij ons bezorgd om overbelading te vermijden en drukken we moeder de vrouw op het hart dat we nu aan onze “taks “ zijn, maken onze oosterburen uit Hongarije zich geen zorgen.

Een mud aardappelen heb ik niet gezien maar zij zouden toch minstens ergens een pan “Goulash “ hebben verstopt tussen al dat kampeer gerei.

Een paar dagen later, op weg naar het strandje van de camping, deed ik voorkomen dat het “spul “ er maar mooi bij staat.

“My Residence” is het enige wat ik er van versta. En gelijk heeft hij!


Camping Funtana Puntica

Augustus 2003A Beersma

Zwanenburg