Gulpen 2005

Nederland is het land met de hoogste caravan dichtheid van Europa (wereld?) Zo ook nu in het voorseizoen eind mei. De “checken camping” vult zich al aardig met 60 plussers en iedere dag komen er nieuwe combinaties bij.

Kampeerders die van de VUT of prepensioen genieten vinden rust in het brons groen eikenhout wat Zuid-Limburg heet.

Rust zou je denken?, Nou niet bepaald, “de hondjes moeten worden uitgelaten”. Nagenoeg heeft iedere caravan of camper een hond bij zich en sommige zelfs twee. Dat geeft een herrie van jewelste, als de dieren elkaar begroeten en beruiken, en is het geblaf niet van de lucht. Stil Fikkie, ik zeg stil, luisteren! En, “Ja, ze moeten even aan elkaar wennen”, het is vreemd hé!


Alleen vanmiddag zijn er in onze omgeving al drie echtparen bij gekomen, respectievelijk met 5 honden, en maar blaffen en grommen, het lijkt wel een asiel. Grote herders en kleine fikkies doen hun best om boven elkaar uit te komen, om even later voor “Pampus” onder de caravan in slaap te vallen, maar zodra er weer ergens geblaf optreedt, is het hele camping honden orkest weer in bedrijf.

Zou het soms te maken hebben met een actie van de campinghouders om in het voorjaar de dieren “gratis” te laten kamperen, c.q. blaffen. Het blijkt nergens uit. Grijskoppen hebben nu eenmaal dieren, want hun kinderen zijn groot en de deur uit. Je moet toch wat omhanden hebben.


“Dat doet ie anders nooit” , zegt de bevallige eigenaresse van een Macintosch hondje, wanneer ik dreigend aan gekeft wordt bij het water halen. “Hij wil spelen”, zie maar, hij kwispelt met zijn staartje. Het zal wel, ik ben geen dierenhater, maar ik wil er ook geen last van hebben. Soms ook, bij het joggen, komen ze al van verre op je afgerend. Zelf zou je nog harder willen rennen, maar voor je het weet staan ze al blaffend en grommend voor je. Hier!!, Hector, ik zeg hier en af! Sorry, hoor je in een enkel geval, maar even verderop lopen ze weer los.


Het is een koddig gezicht om s’morgens en s’avonds op het weggetje buiten de camping, te kijken, allemaal eigenaren met hun hondjes die worden uitgelaten. Het lijkt de rondweg van Eindhoven wel bij het begin van de vakantie uittocht. Een “file” van auto’s met caravans of vouwwagens en campers. Wij Nederlanders zijn in ieder geval ergens “koploper” in.


Vrijheid, blijheid!!


Ariën Beersma


Panoramacamping Gulpen 2005.