Gebonden Aspergesoep

4 personen:

  • 500 gr soepasperges

  • 2 kippenbouten of bouillonblokjes

  • 1 grote uien

  • 150 gr boter of margarine

  • 150 gr bloem

  • pakje aspergesoep

  • ¼ ltr room

  • peterselie

  • zout en peper en nootmuskaat


Bereidingswijze:

Trek een fonds van de kip of gebruik kant en klaarfonds of met een kippen bouillonblokje.

Snij de asperges in grove stukken. Bewaar de koppen apart.

In een ruime pan de grof gesneden ui en asperges in de boter licht aanzetten (myoteren)

Alles lekker aanzetten om alle smaak goed in de boeter kan trekken.

Bloem erbij en dan een roux maken. (Eventueel als versterking pakje aspergesoep bijvoegen)

Vuur nu laag en de roux laten garen.

(roeren, indien roux niet gaar is bindt het niet voldoende en gaat schiften)

Nu de koude fonds toevoegen en onder roeren met garde geheel aan de kook brengen.

Soep op zacht vuur laten koken. (30 min.)Let op voor aanzetten aan de bodem.

Soep zeven door bolzeef en de aspergekoppen toevoegen, opsmaak brengen met zout en peper en wat nootmuskaat.

Als garnituur in de aspergesoep de in blokjes gesneden kip en gehakte peterselie.

Bij het opdienen de room in het bord of kop toevoegen.

Bij gebruik van slagroom, deze half opkloppen en een flinke eetlepel op de soep.


Serveer ciabatta, of stokbrood.


Note: Gebonden champignonsoep op dezelfde wijze met als garnituur kip en champignons.


Ariën Beersma