Zeppelin museum

Het “Graf Zeppelin” museum bevindt zich aan de oever van het meer “de Bodensee”.

In vroeger tijden deed het dienst als “Hafengebaude”. In deze omgeving ontwikkelde Graf Zeppelin zijn eerste luchtschepen. Het museum geeft een terugblik in deze geschiedenis die rond 1900 zijn aanvang neemt. Na talloze proef vluchten welke vanaf het water “starten” slaagde het concern “Zeppelin” erin, geholpen door “Maybach” die de motoren leverden, een luchtschip gecontroleerd te laten stijgen en landen.

Nu was de tijd daar om nog grotere luchtschepen te bouwen voor commerciële en militaire doeleinden.

In het museum zijn structuren te zien van de rompen alsmede de motoren in de gondels die voor de voort stuwing zorgden. Revolutionair voor die tijd is de technische ontwikkeling die het mogelijk maakte dat motoren “omkeerbaar” konden draaien d.m.v een “tandwielkast”.

Ook is er 33 meter van het inwendige luchtschip nagebouwd, zodat een goede indruk van het vervoer in die dagen. Na vluchten rond de wereld met de “Hindenburg” komt er na het disaster met dit luchtschip bij de landing op “Lakehurst” New York een praktisch einde aan de vluchten met deze luchtreuzen. Heden ten dage worden er nieuwe pogingen gedaan om luchtschepen opnieuw aan te wenden voor diverse doeleinden zoals reclame-milieuonderzoek e.d.

Het blijft een imponerend gezicht een “Zeppelin” over te zien varen.

A Beersma 09-06-2005.Fridrichshafen Bodensee.