Skiën op kunstsneeuw

November 2016. Dit jaar zijn we al vroeg in de Alpen. Dit is vanwege een winter seizoenplaats op de camping in Altenmarkt.

Op 14 november, toen we aankwamen lag er een laagje sneeuw en het was koud. Overal op de skipistes staan de sneeuwkanonnen in vol bedrijf. Op 23 november gaan er een aantal liften in Zauchensee open. De volgende dag rijd ik naar het wintersport dorp en ga met de Gamskogelbahn naar de geopende pistes.

De kwaliteit van de sneeuw is matig en door regen zijn de pistes hard. Je kunt tot het Zauchensee centrum skiën en bovendien heb je de ruimte want het aantal bezoekers zijn op één hand te tellen. De volgende dagen schijnt de zon en overdag worden temperaturen van 18 gr bereikt.

In Flachau gaan er ook 4 liften open en s,nachts gaan de sneeuwkanonnen op volle kracht. Het skiën gaat hier stukken beter, mooi geprepareerd en vrij lange afdalingen, maar nog niet tot in het dal.

In de nacht van 27/28 november vriest het weer.

Aangekomen in Flachau bij de “Achter Jet” zie ik sneeuw kanonnen zover ik kan kijken in bedrijf. In de lift tot het bergstation is het ongeveer 15 minuten, en ik schat dat er zeker een 200 tal kanonnen in bedrijf zijn. Bij navraag aan de liftbedienden blijkt dat er van de 200 kanonnen er ”dreiviertel” in “einsatz” zijn. (150 stuks)

Hoge witte wolken van bevroren waterdeeltjes spugen ze uit over de pistes en samen produceren ze het geluid van een startende Boeing 747. Een hoog gehuil wat storend is en wanneer je door zo’n wolk van kunstsneeuw skiet, het remmend werkt en je vol zit met kleine bolletjes kunstsneeuw op bril en kleding.

Boven op de berg is het -5gr en het begint zachtjes te sneeuwen, wat een prachtig winters plaatje geeft. Ook de natuur past zich aan in dit winterse decor. Als door met poedersuiker bestrooid tooien de bomen zich als witte zuilen waar licht groen doorheen schijnt.

Op plaatsen waar boomkap is gepleegd voor de aanleg van het lift traject, zie je honderden kleine kerstboompjes groeien. Meestal zijn ze niet zichtbaar door veel sneeuwval, maar nu zo vroeg in het seizoen zijn ze prominent aanwezig. Ik begrijp daarom niet dat er skiërs en snowboarders zijn die het nodig vinden om langs het lift tracé af te dalen en daardoor de jonge boompjes van hun toppen ontdoen.

Er is toch ruimte genoeg! Zo ook vandaag. Prachtig mooie brede pistes, pluimen van spuitende kunstsneeuw en lege liften met af en toe een groepje skiërs.

Nu maar wachten op “Frau Holle” met depressies uit het noordoosten, geladen met sneeuw, om deze leeg te kiepen boven de Alpen. De bodem is reeds gelegd.

Ariën Beersma. 28 november 2016. Altenmarkt im Pongau.