Skiën bij -19 gr

Na 3 dagen met strenge vorst staat de zon op deze woensdag 28 februari 2018 aan een staal blauwe hemel.

Het is bitter koud. In de afgelopen nacht daalde het kwik tot – 21gr. De “Russische Beer “ heeft heel Europa in zijn greep. In Nederland heeft de Elfstedentocht de media al gevuld met grote verwachtingen over deze monster schaatstocht.

Met een aantal winter kampeerders spreken we af om te gaan skiën in Klein-Arl.

Morgen half 9 vertrekken , zo spreken we af. De volgende ochtend staan we klaar en rijden met goede moed en de kou trotserend naar Klein-Arl.

Daar aangekomen zijn de vele parkeerplaatsen nog leeg. De liften draaien wel, ondanks de bittere kou. Het is zeker 16 á 17gr onder nul.

“We hebben privé pistes”, opperde één van ons gezelschap. Geen “ kip “ te zien, lege mooie geprepareerde afdalingen. “Hoe lang zullen ze hiermee bezig zijn geweest”? , vraag ik aan de rest van de groep. “ De hele nacht”, denkt één van ons, want de pistes liggen er grandioos bij.

Zonder enig oponthoud glijden we van de ene naar de andere skilift naar boven.

De eerste lange afdaling deed ons krimpen van de kou, die door de rijwind nog eens extra koud aanvoelde, zodat onze wangen pijn deden. Bij de eerst volgende stop, snel de bivak muts op onder de helm en door naar de “Lumber Jack “, een nieuwe moderne lift met verwarmde zittingen voor 6 personen.,

Wat opvalt bij deze lage temperatuur is, dat de sneeuw minder snel glijdt. Dit komt door de structuur van het sneeuwkristal, zo vertelt één van ons groepje. Door de strenge vorst is de sneeuw droog en scherper dan sneeuw van b.v. -0 gr. Eigenlijk zou je de skies moeten waxen met een wax die geschikt is voor deze lage temperaturen.

Tegen 11 uur gaat het glijden steeds beter en sneller en ook wordt het drukker bij de liften in deze Hollandse vakantie week. De pistes blijven uitstekend door de lage temperatuur. Een prachtige skidag, welke kan worden bijgeschreven in de top 10.

Na vele afdalingen, goed ingepakt, keren we tegen 15.00 uur terug op camping waar een warme douche zéér welkom is.

Ariën Beersma

28-02-2018 Altenmarkt i/P