Route Barrée

U kent ze vast wel, de borden “deviation” omleiding, wanneer u met de caravan of camper door Frans sprekende landen gaat.

Zo ook wij op weg naar het zuiden via de N 57 richting Besançon.

Bij het plaatsje Rioz staat langs de weg het bekende bordje “camping”, en het werd tijd voor een camping voor de nacht.

Richting aanwijzer uit en wij slaan af naar het dorpje Rioz, waar camping “du Lac” zich bevindt. De borden volgend komen we bij de weg die ons naar de camping voert.

Route Barée, geeft een hek aan met verboden in te rijden. We zien dat men druk aan het asfalteren is. Even verderop staat het gele bordje “deviation” en we rijden vol goede moed

het smalle straatje in met 5m caravan achter de auto. Even later rijden we het plaatsje al weer uit en volgen nog steeds de omleiding. Op een land weggetje komen wij een Nederlander tegen die ook op weg naar de camping is, maar al is omgekeerd en er geen geloof meer in heeft om ooit de camping nog te vinden. Even later houd ik een Franse auto aan bij een parkeerplaats, en vraag in mijn beste Frans naar de camping? De vrouw gebaard “deviation”, ja, ja, dat begreep ik ook wel, maar waar is het “Lac”? daar waar ook de camping zou moeten zijn?

“Do you speak Englisch” vroeg de man? Ik antwoord “yes”; en hij begint in gebrekkig Duits mij uit te leggen dat wij de gele bordjes die bij iedere kruising staan moeten volgen en dan komt het goed. Vooruit dan maar. Het hele spul weer opgang en wij rijden nog dieper het platte land “Le campagne” in. Er komt geen eind aan. Over smalle weggetjes en door boeren gehuchten komt er tot overmaat van ellende komt nog een grote tractor met giertank voor ons rijden. Met nauwelijks 10 km per uur rijden we met een slakkengang over de slecht onderhouden straatwegen, achteraf maar goed ook, want alles hotst en klotst door elkaar.

Uiteindelijk besluiten we de Tom-Tom te raadplegen om weer op de N 57 terecht te komen. Na zeker 25 km bereiken we de weg op enkele kilometers voor Rioz waar we een uur tevoren langs gekomen waren om nog vol goede moed een camping te vinden voor de nacht.

Uiteindelijk hebben we in Besancon een camping gevonden die wel bereikbaar was.

Hoezo, “met de Franse slag”!

Ariën Beersma

September 2008