2019 Frankrijk-Italië

Op 25 augustus 2019 de caravan aangekoppeld voor een reis naar het zuiden. Een vaste bestemming hebben we niet, maar de bedoeling is om via Frankrijk naar Noord-Italië, m.n. Torino te reizen.

Na een periode met veel regen in Nederland heeft nu een Atlantisch Hoog, prachtig weer over Europa uitgestraald met temperaturen van ver boven de 30gr Celsius.


Vanwege het mooie weer besluiten we om niet teveel kilometers te maken en kiezen we voor een camping in het Zuid-Limburgse heuvelland.


Na ruim 200 km melden we ons aan de receptie van camping Colmont in Voerendaal. Het is hier ondanks de aflopende vakantie nog vrij druk.


Bij 32 gr zetten we de caravan op de plaats 123, en draaien de luifel uit voor een verblijf van een dag of vier.

2019. Panorama Camping Colmont.

A2-A76 Voerendaal. Colmont 2 6367 HE Voerendaal. Tel. 045-5620057

Terrassen camping met vlak gemaakte grasbodem plaatsen van verschillende grote omzoomd met heggen en schaduw van hoge bomen. Sommige plekken zijn verhard en van comfort voorzien. (stroom en water-afvoer)


Schoon sanitair-Zwembad-Horeca en Speeltuin. WiFi gratis. Prettige receptie. Verhuur van stacaravans.


Wandelen-Fietsen. Omgeving: Limburgs heuvelland-België-Maastricht-Valkenburg.

27-8-2019.

De tweede hittegolf van dit jaar is een feit. Morgen is de warmste dag in het Limburgse land. 33gr C. Donderdag 29-8 wordt volgens de meteo voorspellers de hitte verdreven met onweer een veel regen en kans op hagel. We wachten af. Dit hebben we alvast te pakken.

Vouwwagen in Voerendaal

Tijdens de 2e hittegolf van dit jaar (2019) zie ik van onder de luifel een bejaarde kromgebogen man met een vel papier lopen om een plaatsje te zoeken op de camping Colmont.

Achter hem sjokte een oude dame met lang sluik haar, krom gebogen over haar rollator in een witte korte broek (althans daar moest het voor doorgaan), achter hem aan.

De oudjes waren allang de pensioen gerechtigde leeftijd voorbij. Een poosje later, niets vermoedend, stopte er een auto met vouwwagen tegenover onze caravan op comfortplaats nr 117.

De met bretels opgehouden, in korte broek getooide man, stapte uit en begon de vouwwagen los te koppelen en probeerde het al duwend op z’n plaats te krijgen, wat niet lukte.

Samen met de buurman zetten we gedrieën het oude maar nog in redelijke staat verkerende kampeermiddel op z’n plaats. “Heeft u nog meer hulp nodig?”, vroeg ik de in het zweet badende oude man. Het was 33gr Celsius. “Misschien bij het uitklappen”, zei hij “Ik heb de wagen van mijn dochter over genomen en dat is alweer een poosje geleden”.

Gezamenlijk klapten we het slaap gedeelte uit, wat tevens een walm van muffe lucht gaf die bij onze plek goed waarneembaar was. Even later hoor ik het gerammel van tentstokken en heeft de vrouw plaats genomen in de schaduw al zittend op haar rollator. Inmiddels is de temperatuur tot record hoogte gestegen.

De man probeerde enige orde in de vele stokken en verbindingen te vinden. Ik kon het niet langer aanzien, ondanks dat ik ook niet wist hoe het een en ander in elkaar moest steken. De man legt mij uit dat eerst de voortent aan geritst moet worden en dan teruggeslagen op het dak gedeelte, om daarna de stokken aan het slaapgedeelte te bevestigen.

Juist!!. Gezamenlijk gaan we aan de slag in de brandende zon. De rits is oud en gekreukeld, maar met vereende kracht laat de voortent zich vastmaken.

“Nu omslaan op het dak!”. “Gaat u eerst maar even wat drinken”, zie ik tegen de man, want het zweet gutste van zijn lijf. Zelfs zijn bruine korte broek was nat van het zweet. Uit een in de zon liggende warme Cola fles nam hij een paar slokken om zich daarna weer te wijden aan de tentstokken.

Na veel gepas zaten de stokken aan elkaar en kon de voortent luifel er over getrokken worden.

“Wat was het geval ?”, Het doek was veel groter dan de stokken constructie. Deze zat verkeerd en moest worden omgekeerd. Na veel gedoe paste het doek later beter, maar het was niet mooi strak gespannen.

“Wacht maar!” , zei de man uit de omgeving van Nijmegen. “Ik pak even een hamer en dan sla ik de stokken naar voren om zo de boel te spannen”. Met een paar flinke klappen schoven de stokken een paar centimeter naar voren, voldoende om het doek te bevestigen aan de nokpennen van de voortent stokken.

“U heeft nog stokken over?”, opperde ik. ‘Die zijn van de keuken”, antwoordde de man, zwetend en vermoeid uit zijn ogen kijkend. Even later hadden ook deze hun bestemming bereikt.

De oude vrouw zat nog op haar rollator aanwijzingen te geven aan de man, die even later met een “coolbox” naar de vouwwagen liep. De oranje stroomkabel zat ook puur in de knoop, wat hem in deze hitte aardig tegen werkte. Langzaam maar zeker kwam het voor elkaar en zag ik de oude dame al haar keukengerei al zittend op haar rollator afwassen voor gebruik.

“Tegen de avond is er onweer voorspeld “ zei ik tegen de inmiddels wat afgekoelde man; “ Ik zou hem maar goed vast zetten, want als de wind er onder komt dan weet je het wel”. “Ja, zei de man, ik zal de voortent dicht ritsen en nog een paar scheerlijnen plaatsen”.

Toen het donker werd, scheen er een lampje in de voortent en zag ik de oudjes knus bij elkaar zitten. De volgende morgen zijn wij vroeg vertrokken en ik dacht nog, “Hoe zal het zijn als ze moeten afbreken?”

Wie zei ook alweer?, “Ieder voordeel heb zijn nadeel!” Kamperen is een werkkamp!


Ariën Beersma. 28 Augustus 2019. Camping Colmont Voerendaal.

29-8 Donderdag.

Onder lichte bewolking vertrokken van camping Colmont voor een rit van 460 km naar de Vogezen. Het is broeierig en warm en niet druk op de weg.


Zonder oponthoud bereiken we Steinfort net over de grens met Luxemburg om te tanken en gelijk de inwendige mens te vullen met een lekkere stokbrood lunch.


Via Nancy richting Epinal en bij de afslag Gérardmer rijden we naar de camping in Xonrupt-Longemer.


Tegen vieren melden we ons aan de receptie. De camping oogt behoorlijk vol, vooral de plekken direct aan het meer. Het is onweers achtig maar de regen blijft uit.


In de middag gewandeld in Gérardmer waar we 15 jaar geleden ook zijn geweest.

Vele punten van herkenning gezien. Bij Lidl boodschappen gedaan en bij mooi weer rond het meer gefietst.

2019. Camping Les Jonquilles (De Narcissen).

2552 Route du Lac. Xonrupt-Longemer. Vosges.0033- 329633401. ACSI

Vrij steil aflopende camping bij een klein mooi meertje tussen bergen en bossen.

Plaatsen zijn ruim maar ongelijk. Grasbodem met schaduw.

Matig sanitair. Vriendelijke receptie. Winkel met broodservice. WiFi in omgeving receptie gratis.

Omgeving: Vogezen-Col de La Schlucht-Gërardmer.

Wandelen-Fietsen-Vissen-Zwemmen-Kanöen.

( Er zijn 4 campings rond het meer)

30-8-2019.

Na 7 nachten op camping Jonquilles in Xonrupt, vertrekken voor een rit van 268 km naar de Bourgognestreek. Louhans om precies te zijn. Het is een tussen stop naar het zuiden. We zijn hier bekend en het ligt op de route.

Het is vandaag bewolkt weer maar het blijft droog. Via Epinal en vervolgens naar Poligny om bij Lons le Sonier af te buigen naar Louhans waar camping Les Trois Rivieres bij het sportpark te vinden is.


Louhans is bekend om zijn 157 Arcaden in het stadje waar je overdekt de winkels kunt bezoeken. Tevens is het beroemd om zijn giga Maandagmarkt die het gehele stadje omvat. Beslist de moeite waard

2014-2017-2019 Camping Trois Rivierers.

Camping Municipale de Louhans-Chateaurenaud.


10 chemin de la Chapelle 71500 Louhans 0033-385751902

Leuk gelegen camping aan de rivier. Tussen Lons le Saunier en Tournus.

In de streek van Bourgogne in het gebied van de Bresse. Daar waar het bekende pluimvee wordt geteeld.

De camping ligt naast het stadion en heeft 55 plaatsen met grasbodem en schaduw.

Sanitair is toereikend en schoon. Gehandicapten vriendelijk. In het hoogseizoen te weinig douches. Prima voorzieningen. WIFI gratis

Wandelen naar het leuke plaatsje Louhans bekend om zijn arcades. Fietsen door buitenwijken. Zwembad en tennis op loopafstand. Vissen in de rivier Le Soulan. Maandag marktdag. In 2019 geen ACSI camping meer.

7-9-2019 Zaterdag.

Na 2 nachten in het vertrouwde Louhans op camping Les Trois Rivierers draaien we de pootjes op en vertrekken op de N83 in de richting van Bourg en Bresse. Deze route hebben we meermaals gereden en sommige beelden herkennen we direct, zoals St Etienne du Bois en het kleine campinkje in dit plaatsje. Ook de doortocht van Coligny roept beelden van herkenning op.


Louhans Bourgogne.


Na Cuiseaux buigen we af richting Chambery om via Bellay en Yenne naar de camping in Lëpin le Lac te komen. De route is mooi, dwars door de campagne. Het is klimmen en dalen en de weg kent vele bochten en hobbels. Het schiet niet op, de gemiddelde snelheid ligt rond de 45 kmpu. Tegen 3 uur bereiken we Lac de AIquilette en melden ons bij de receptie.


(Note: Soms is het beter en veiliger met minder brandstofkosten en slijtage om via de autoroute te rijden, maar dan mis je wel de typische Franse dorpjes met hun, “Villelage Fleurie”)

2019 Camping Le Curtelet. Lépin le Lac. Lac d’Aiqueblette. A43 Lyon-Chamberry.

Deze aan het meer gelegen camping is ligt aflopend met grasbodem en schaduw van verschillende mooie bomen. (100m2). Stroompalen op de plaats. Sanitair is toereikend maar douche geeft weinig water. Broodservice door bakker op de camping. Snacks en frites bij receptie. WiFi tegen betaling.


Omgeving: Lac d’Aiquibilette-Chamberry.


Zwemmen-Wandelen-Fietsen op stukken fietspad of openbare weg. Camping Le Curtelet. Lépin le Lac. (Rondje om het meer 18km)

ACSI in voor en na seizoen.

10-9-2019.

We staan nu alweer 4 dagen op camping Le Curtelet in Lépin-le Lac, aan het meer van Aiquibilette. Het weer is goed, maar bewolkt en frisser dan de twee weken hiervoor. De natuur is hier overweldigend mooi. Hoge bergen met scherp hoge rotsen die soms meer dan 400 meter omhoog rijzen, met in de dalen de meertjes met blauw-groen water. De omgeving nodigt uit om te wandelen en te fietsen rond het meer (18km). Af en toe op een fietspad maar meestal op de openbare weg. Er zijn soms lange klimmen en dalen in het parcours. Op een klein verzetje kom je altijd boven en wordt je beloond met een mooie afdaling.

13-9-2019 Vrijdag.

Het is nu al een dag of 5 stralend mooi weer. Een hoge druk gebied heeft zich ontfermd over midden Europa. Staal blauwe hemel met een temperatuur van 24 á 25 gr Celsius.De dorpjes rond het meer zijn klein en er is weinig te beleven. In Pont de Beauvoisin zijn meerdere winkels en benzinestations. De grootste stad in de omgeving is Chambéry op ongeveer 18 km van de camping. Een oude binnenstad met typische Franse architectuur en autovrije straten met fonteinen gesierd met bloembakken. Het is hier fijn toeven. Waarvan akte!


Op TV zien we het noodweer in Spanje waar overstromingen tot een catastrofe hebben geleid. Tussen Tarragona en Valencia waren de straten in rivieren veranderd. Op het 8 uur journaal zagen we de auto’s door de vele regenval door de straten drijven. Er waren al doden te betreuren. 300mm regen is er al gevallen en er wordt nog meer verwacht.


Bij ons in de Savoie is het prachtig weer en heb mede daardoor al 3 keer een rondje om het meer gefietst en het is nog steeds geweldig mooi om als Nederlander door dit bergland te fietsen. Soms is het afzien, maar de afdaling is altijd een beloning.

Morgen reizen we door de Fréjus tunnel naar Pianezza een plaatsje in de omgeving van Torino. 220 km via de Tolweg.

14-9-2019.

Na 7 nachten verlaten we s ’morgens om 9 uur de camping Le Curtelet naar de autoroute. A43 richting Grenoble-Torino-Milano.


Een prachtige rit met flinke stijgingen. Via de Fréjus tunnel rijden we Italië binnen in de provincie Piëmonte. Onderweg zien we de borden die naar de vele Cols verwijzen op Frans grond gebied zoals de Glandon-Croix de Fer-Galibier en vele anderen. Het is warm en prachtig weer. Wat tegenvalt is de tol die we moeten afrekenen voor dit traject.

Bijna € 100,- waarvan € 60.40 voor de Fréjus tunnel. Wel enigszins begrijpelijk wanneer je bedenkt dat over de hele route meer dan 26 km uit tunnels bestaat, om nog maar te zwijgen over de lengtes van bruggen en viaducten.

16-9-2019 Maandag.

Om 10 uur vertrekken met de shuttlebus vanaf camping Bella Torino naar het Plaza Orano in het naburige plaatsje waar bus 59 ons naar het Piazza Solferino in het centrum van de Torino brengt.


De stad is zeker de moeite waard. Lange rechte straten met “Galleria’s” (overkapping) zijn er in overvloed. Het voordeel hiervan is dat je altijd in de schaduw kunt flaneren langs de vele restaurants en winkels. Vele mooie gebouwen ‘Palacio’s ” vind je op de grote pleinen. De stads bibliotheek is een prachtig staaltje van Middeleeuwse architectuur en schrijnwerk. Ook hebben we ons de Italiaanse keuken lekker laten smaken. Tegen 18.15 uur brengt de shuttle ons weer terug op de camping. Het bezoek was zeer de moeite waard!

2019 Camping Bella Torino.

Via Grange 71 Pianezza Piëmonte Italia. A4 -A5 afslag Pianezza-Alpigano.


Deze grote vlakke camping bestaat uit twee delen. Een gedeelte als grote stalling voor campers en caravans, al of niet overdekt, en een gedeelte als camping met grindbodem afgescheiden door hegjes. Alles is vrij nieuw en in opbouw. Jonge bomen zorgen voor enige schaduw.


Subliem nieuw en modern sanitair. Ruime douches en was ruimte met wasmachines tegen betaling.


Ruime kampeerplaatsen met elektra aansluiting. Om de 50 meter waterkraan.


Vriendelijke receptie met broodservice. WiFi gratis omgeving receptie. ACSI.


Shuttle bus tegen betaling naar busstation in omgeving .Per OV naar Torino. Omgeving: Pianezza-Torino.

Na 280km op de A4 van Torino naar Peschiera del Garda via Milano en Bergamo komen we op de vertrouwde camping Bella Italia. Onderweg is het vrij druk. Veel vracht verkeer en wegwerkzaamheden.

De parkeerplaatsen zijn als van oudsher overvol en veel te klein met stilstaande vrachtwagens, terwijl je ook nog moet betalen om de weg te gebruiken.

Het weer is bedomd en er is regen in de lucht. S’ Middags klaart het op en schijnt de zon volop boven het Lago di Garda.


2008-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-Camping Bella Italia

2-37019 Peschiera del Garda-Via Bella Italia 2-Verona-Italia


Deze super camping is groot en zeer massaal. Wel voorzien van alle voorzieningen.

U vindt de camping vanaf de snelweg A 4 afrit Peschiera del Garda, richting Sirmione.

De camping heeft een supermarkt en diverse restaurants.

Diverse winkeltjes, internet en fiets verhuur. Voorts zijn er meerdere zwembaden.

Wandel en fiets mogelijkheden. Kinder animatie. WiFi tegen betaling.

Camping verhuurd ook vele bungalows en sta caravans van diverse organisatie. Kampeerplaatsen aan het meer.

ACSI-Best Deal-in laagseizoen-Watersport-Fietsen-Wandelen-Pretparken-Shopping-Malls

Omgeving- Gardameer-Verona-Sirmione-Nantua –Mantova-Brescia-Solferino-Vallegio sul Mincio-Borghetto di Mincio.


Tel: 00390456400688 www.camping-bellaitalia.it info@camping-bellaitalia.it

Feria in Vallegio sul Mincio

21-9-2019 Zaterdag.

Vandaag is het prachtig mooi weer, zeker voor een fietstocht.


Om de dag fiets ik een rondje van ongeveer 45km.


Omdat ik na vele jaren de omgeving aardig ken, weet ik ook de slechte toestand van de wegen die al vele jaren erbarmelijk slecht is. Grote gaten en afgebrokkelde wegkanten.


Het eerste gedeelte van 15km langs de Mincio naar Borghetto di Mincio is redelijk. Wel zijn er op dit traject vele oneffenheden door uitgroei van boomwortels. Dit jaar zijn sommige stukken zelfs opnieuw geasfalteerd, een verbetering die hard nodig was.


Bij de afslag naar Cavriana waar een klein heuveltje (collina) is volgt een korte smalle afdaling. Ik wist dat in de bochten de weg kapot was, vooral aan de rechterkant, en hield daar rekening mee. Met een snelheid van ongeveer 50km pu daalde ik af, maar er kwam van tegen gestelde richting een auto, zodat ik aan de kant moest gaan rijden. Bam, Bam, mijn fiets kraakte en protesteerde van de kwak door de kuil in de zijkant van de weg. Ik had nog niets in de gaten maar wel geschrokken van de harde beuk op de fiets. Een paar honderd meter verder merkte ik dat de voorband leegliep en even later plat was. Lek dus. Niet leuk, maar makkelijk oplosbaar. De fiets in de berm en een nieuw binnenbandje plaatsen, pompen met zo’n lullig pompje en door maar weer. Toen ik opstapte merkte ik meteen dat de band van het achterwiel ook lek was, Gelukkig had ik nog een reserve bandje bij mij, wel een z.g, “plakker” en ik kon weer aan de slag met het achterwiel. Dit lukte wonderwel en 10km verder arriveerde ik veilig en wel weer op camping Bella Italia. Gelukkig hebben we plakspullen bij ons en in de middag plakken we de binnenbandjes met een z.g. stootlek (snakebite).

Lago di Garda

28-9-2019. Zaterdag.

We zijn nu ruim 1 week op Bella Italia. Het weer is prima, alleen maandag voor een week terug regende het heel zacht. En dat op de marktdag in Peschiera . Tegen tienen lopen we langs het Gardameer onder de parasoldennen naar het dorp waar het al aardig druk is.

Het wordt zelfs droog en alles lijkt als vanouds. Steeds, “ruring” op zijn Amsterdams gezegd, “gezellig!”


4-10-2019. Wereld Dierendag.

De media bericht allerlei onderwerpen rond dit gebeuren, maar hier op camping merk je er weinig of niets van. Er zijn hier geen honden, (worden niet toegelaten) wel af en toe een verdwaalde poes die s ‘nachts de vuilniszak open krabt om nog iets van voedsel te vinden. Wel zijn er vele soorten vogels en kleine eekhoorns met gitzwarte staarten.


Ondanks een pittige onweersbui in de nacht is het de volgende dag weer stralend mooi weer. Het is druk en vol op de camping, mede door Duitsers die een aantal dagen vrij hebben vanwege de viering van de “wiedervereinigung” ( vallen van de muur).


Vanmiddag heb ik een afspraak met de plaatselijke tandarts, vanwege een kies waarvan bij het eten een stukje afbrak. We zullen zien hoe dat zich weer ontwikkeld.

10-10-2019. Donderdag.

Na 22 nachten op Camping Bella Italia vertrekken we rond 08.30 uit Peschiera del Garda. Via de parallelweg richting Affi, waar we op de autobaan Brennero-Modena naar afslag Bolzano-sud rijden en vervolgens naar Merano. Door Zuid-Tirol ( Alto-Adige) naar Oostenrijk. ( 281km). Het weer is prachtig op deze mooie route. Het schiet weinig op maar de natuur is prachtig. Vooral de klim over de Resiapas (Reschenpas) is mooi om over te rijden. Bij camping Prütz stoppen we voor één nacht en gaan morgen weer verder.

2008 -2013-2019 Aktiv-Camping Prutz. Oostenrijk

Route: Landeck-Reschenpas-Italië.

Pontlatzstasse 22 A-6522 Prutz/Tirol 004354722648 info@aktiv-camping.at www.aktiv-camping.at


Zomer en wintercamping gelegen langs de Inn. Langgerekte camping die uit twee delen bestaat, met middenin het toiletgebouw met alle sanitaire voorzieningen. Uitstekend geschikt voor wintercamping.


Grasbodem en schaduw door hoge bomen. In 2013 sanitair vernieuwd. Aparte douche voor huisdieren.

In voor en laagseizoen ACSI, In hoogseizoen en winter gelden andere prijzen. Tax en umwelt € 2.80 pppd. WIFI tegen betaling.

Prima uitgangspunt voor allerlei activiteiten, zoals rafting-parapenten-biken-wandelen en in de winter skiën-langlaufen en snowboarden. Bekende ski gebieden o.a. Nauders-Serfaus-Fiss-Samnaun en de Kaunderthaler gletsjer.

11-10-2019.

Na een koude nacht ( +1,2gr) vertrokken van camping Prütz na eerst de autoruiten ijs vrij te hebben gemaakt. Met wat ochtendmist en een stralend zonnetje rijden we naar de Fernpas, een pittige bult hoog door en langs de bergen. Via Imst richting Landeck. Een route waar je de tijd voor moet nemen, want door stijgingen en dorpjes met relatief veel verkeer schiet het niet snel op.

Bij Reutte rijden we Duitsland binnen waar de cruise-control op 90km gezet kan worden. Lang heeft dit niet geduurd, want bij Ulm was de eerste “Stau”, en ook niet de laatste. Overal zit het dicht. Stilstaan en weer optrekken over tientallen kilometers. Ik schat dat we zeker 6 á 7 van de 10 uur in file hebben gereden en slechts 471km hebben afgelegd.


Tegen zessen nemen we de afslag bij Hemsbach naar camping Wiesensee.

Camping Wiesensee Hemsbach

2019 Camping Wiesensee Hemsbach A5 Heidelberg-Frankfurt-Köln.

Vanuit noorden. Darmstaderkreuz afrit 32.


Grote camping gelegen aan een kleine recreatieplas. Camping is verdeeld in vaste en tourplaatsen, afgescheiden door hagen en bomen. Gras en grindbodem. Water, afvoer en elektra op de plaats. Het geheel doet wat oubollig aan.


Sanitair in groot centraal gelegen toilet gebouw. Sanitair is schoon en prima toereikend. Niet gehandicapten vriendelijk. Receptie is vriendelijk en behulpzaam.

Supermarkten op korte afstand. Camping is geschikt voor doorgang. Voor langer verblijf niet aantrekkelijk. WiFi tegen betaling. Omgeving: Zwemmen-Boogschieten-Golfen.

3-1-2019.

Met mooi najaar weer uit Hemsbach vertrokken. De natuur toont haar eerste herfst kleuren.


Het is rustig op de autobaan, een groot verschil met afgelopen vrijdag. Vandaag geen vracht verkeer, wat tevens inhoud dat er geen parkeerplaats meer vrij is. Alles staat propvol.


Het is de bedoeling om in Bad Honnef op camping Jilleshof te overnachten en daar de caravan van binnen schoon te maken, maar omstreeks het middag uur zijn we daar al in de buurt en besluiten toch maar om door te rijden.


Na 521km zetten we de caravan op zijn plek in de stalling om in de komende dagen weer reis klaar te maken voor een volgende gelegenheid.


Moe en terug kijkend op een mooie reis zijn we tegen zessen thuis waar de wedstrijd


Wit-Rusland – Nederland net is begonnen. ( Rusland 1- Nederland 2 ).


Ariën Beersma


Oktober 2019.