2012 Vakantie Italië

2012-07-26.


Het is alweer een week geleden dat wij uit Zwanenburg vertrokken en ik deze woorden in mijn laptop stop. We zijn neergestreken in Luxemburg op een camping op loopafstand van Diekirch. De camping `Um Wirt` geheten ligt aan het riviertje de Sure, of Souer zoals het hier wordt uitgesproken. Het dorpje heet Bettendorf en bevat een camping, kerk, postkantoor en een echt kasteel uit vervlogen jaren. Ik las 1728 op één van de vestingmuren.

De bedoeling van ons vertrek ligt verscholen in de volgende reden. Gelijk als een jaar terug brengen we de caravan voor de kinderen en kleinkinderen naar een camping van hun keuze. Vorig jaar was dit Lazise aan het Gardameer, nu is hun keuze gevallen op Luxemburg, camping Fuussekaul in Heiderscheid. Een familie camping met animatie voor de kinderen, op slechts 25 km van Bettendorf.


5 Augustus komen de kids en wij zorgen dat alles piekfijn staat. Voortent ervoor en de bedjes opgemaakt. Dan reizen wij weer af om na een dag of veertien het spul weer aan de koppelen voor onze najaarsreis naar het zuiden. Nu nog een weekje genieten hier aan de Sure bij een mooi zonnetje en een temperatuur van rond de 30 gr. Eindelijk de regen ontvlucht.

Inmiddels zijn we nu ruim twee weken verder. Zondag de 19de zijn we wederom naar Luxemburg afgereisd om de caravan aan te koppelen om onze reis te vervolgen. Daaraan voorafgaand zijn we op dag dat heel Europa door de hitte bevangen is (33gr) bij de kinderen op camping Fuussekaul geweest en meegeholpen om tent en partyluifel op te ruimen.


Na een goed gevulde en gezellige BBQ zijn wij naar een hotel in de omgeving gegaan wat toevallig de naam ” Braas” (familienaam van mijn moeder) draagt. Na een goede nachtrust en uitgebreid ontbijt zijn we weer terug naar de camping gegaan. Waar we na een kop koffie de kinderen hebben uitgezwaaid. We besluiten nog een nachtje te blijven en morgen, dinsdag de 21ste richting de Pfalz te gaan in de omgeving van Kaiserslautern.

Tegen 3 uur komen we aan bij 30 gr op camping Waldfischbach-Clausensee, een camping gelegen aan een meertje wat bij deze temperatuur veel vertier geeft aan de kampeerders.


Vandaag heb ik een rondje gefietst van 43 km door de bossen van de Pfalz. Schitterend mooi. Vanaf de camping naar Leimen en door naar Johannis Kruez en toen links af naar Waldfischbach-Burgalben. Het weer is prachtig, niet meer zo warm als gisteren (33gr) maar nu zo’n 25 gr, blauwe lucht met hier en daar wat kleine wolkjes.


S’middags hebben boodschappen gedaan bij de Nettomarkt in het dorp. Morgen gaan we de omgeving verkennen en naar het plaatsje Elmstein waar Elly in haar jeugd een aantal malen op vakantie is geweest met haar ouders.

23-08-2012.

Op deze donderdag in “der Pfalz” is het prachtig weer, blauwe lucht met een licht briesje wat voor enige verkoeling zorgt. Met hulp van de “Tom-Tom” rijden we naar Elmstein om te zien of Elly nog iets van haar vakanties met haar ouders kan terug vinden. Het natuurvrienden huis is er nog, want in het dorp staat de richting goed aangeven.


Als we het natuurvriendenhuis naderen volgt er herkenning, en even later drinken we op het terras net als vroeger een drankje. De omgeving van het huis is in die vijftig jaar veranderd, bomen zijn groot geworden en hier en daar is er bij gebouwd. Maar de sfeer is er nog!

We rijden nog even door naar Neustadt an der Weinstrasse, een leuk stadje met typisch Pfalzer huizen en leuke pleintjes met vele terrasjes.

Vrijdag 24-08-2012.

S’morgens gefietst, na een nacht met onweer en veel regen. Om een uur of tien komt het zonnetje door. Na een lange klim naar Leinen buig ik af naar Clausen op een weg met nauwelijks verkeer. In de afdaling gaat het flink hard, de haarspeld bochten zijn goed en overzichtelijk. Ik waan mij in een afdaling van de Tour, en in een mum van tijd ben ik weer op de camping. Na een kop koffie even douchen en vanmiddag naar Pirmasens een stad in de buurt. Morgen gaat het richting Stuttgart voor een bezoek aan het nieuwe Mercedes Benz museum.

Zaterdag 25-08-2012.

Met een zacht regenbuitje vertrokken van Camping Clausensee en via de A 8 naar Stuttgart gereden. Een afstand van ongeveer 170 km. Dwars door de miljoenen stad bereiken we de Cannstatter Wasen alwaar de stadscamping is gevestigd. De eerste indruk is, dat het voor één nacht wel kan. Hutje aan mutje zo gezegd, niet bepaald de indruk die hebt van een camping . Maar de faciliteiten zijn goed. Uiteindelijk zijn we voor het Mercedes Benz museum gekomen. Na een kleine 20 min. lopen komen we bij het prachtige nieuwe gebouw waarin de geschiedenis van dit merk is ondergebracht. Het voert te ver om er alles van over te vertellen, het is werkelijk overweldigend .Meer dan 100 jaar Mercedes Benz geschiedenis in één gebouw. Ik heb slechts één tip, “ga erheen en overtuig je zelf”. Na terugkomst op de camping (of wat er voor door gaat) besluiten we dat wij morgen vertrekken. Omdat het weer zeer mooi is besluiten we niet ver te reizen en zoeken een camping in de buurt van Leichingen om bij een MB dealer onze centrale portier vergrendeling na te laten kijken.


Deze functioneert bij tijd en wijle niet goed. We komen terecht op Camping Waldpark Hohenstadt een ACSI camping midden in de natuur. Het plaatsje Leichingen is ook de moeite waard en er zijn veel supermarkten. Na bestelling en montage van het onderdeel is de auto woensdag weer in orde. Morgen donderdag 30 augustus reizen we volgens plan weer zuidwaarts naar Reutte in Oostenrijk om in de omgeving Schloss Neuschwanstein te bezoeken, een sprookjes slot waar koning Ludwig van Beieren hoogtijd dagen beleefde.


Met een flauw zonnetje vertrekken wij rond 9.30 van camping Hohenstadt. Op de autobaan naar het zuiden pakken zich in de omgeving van Memmingen donkere wolken samen om even later ”pluvius” over ons uitte storten. Volgens de radio kan dit twee dagen aanhouden en men waarschuwt zelfs voor overstromingen hier en daar. Aangekomen bij camping Reutte is het net even droog, alleen de receptie is van 12-14 uur gesloten maar de slagboom staat open en we besluiten om ons verblijf op één van de vele nog beschikbare plaatsen op te stellen. De weersverwachting voorspelt veel regen voor de komende dagen en wij besluiten na het middag broodje gelijk naar Schloss Neuschwanstein te gaan, een toeristische trekpleister hier in de omgeving. Het begint hard te regenen en een tegenvaller is dat het slot van de Koning van Beieren in de steigers staat en is ingepakt om gerestaureerd te worden.


Ook is het in deze omgeving vergeven van andere toeristen, die in de rij staan om met een pendelbus naar boven te gaan om het slot te bezichtigen. Dat wordt dus uren in de regen staan om mee te kunnen. We besluiten om maar weer terug te gaan. Jammer maar helaas, zodat we in file weer terug rijden naar de camping. We tanken vol en kopen een vignet om morgen door te reizen naar Altenmarkt im Pongau, onze wintercamping van de laatste 20 jaar.


Na een nacht van zware regen vertrekken we via de Fernpass richting Innsbruck. Het regent noch flink en het zicht is matig. Alle bergen hullen zich in zware grijze regenwolken. We besluiten i.v.m het slechte weer om niet via de B wegen, maar via de autobaan naar Altenmarkt im Pongau te rijden, een afstand van 320 km. Tegen half vier draaien we de camping van de Passruckers op en worden begroet door Norbert, die vanwege de regen later komt om de stroom aan te sluiten. Het blijft regenen en op de camping zijn vele plassen. Onderweg zagen we al diverse rivieren die buiten hun oevers traden, zoveel water komt er naar beneden. Volgens de “wetterdienst” kan er plaatselijk meer als 100mm per m2 vallen. De verwachting is dat het zaterdag middag enigszins kan opklaren. Ook is het vrij fris, 8gr, dus kachel en vloer verwarming staan vol bij. Graag zou ik bij beter weer met de fiets naar Zauchensee fietsen, het skigebied van onze wintersport vakantie, maar bij deze weersomstandigheden is dat geen optie. Wel willen we naar een oude bekende van ons in Unter Tauern, Michael Haym, die daar een boerderij heeft en daar een speciale Alpenkaas maakt. Morgen maar eens kijken.

01-09-2012.

Vannacht is de eerste sneeuw gevallen op de toppen van de bergen rondom Altenmarkt. Het is s,morgens een graad of 4 en de kachel moet aan in de caravan. Na de middag gaan we naar de Hofer om wat boodschapjes te doen om daarna een oude bekende op te zoeken. Na enige navraag in het plaatsje Unter-Tauern is het bij de tweede persoon raak. Hij is zelfs bereid voor ons uit te rijden. Ze wilden toch gaan wandelen in de bergen. Bij de “Genadealm” een stukje voor Obertauern slaan we rechtsaf een bergpad op van zéér slechte kwaliteit. Steil en smal en overal diepe geulen en kuilen. De weg gaat zo zeker een km of 4 omhoog, door de mist, maar boven de wolken schijnt een flauw zonnetje. Boven aangekomen na scherpe haarspeldbochten op een pad met kuilen en gaten die het predikaat weg niet waardig zijn, doemt de oude almhut op,(hut van boombalken die met mos zijn dichtgestopt) , met bijstallen waar 30 koeien op stal staan. Na een hartelijke begroeting worden we naar binnen uitgenodigd, en voorgesteld aan vrouw en kinderen. In de ruimte zorgt een op hout gestookt fornuis voor de warmte, want het is op 1635m hoogte en slechts 2gr. Michael verteld dat het Bauernhof van zijn ouders is geweest en nu eigendom is van zijn broer. Na het winterseizoen sluit de Rauchkopfhütte op Zauchensee en gaat Michael met zijn gezin naar de Alm om er kaas en boter te maken. Dat gebeurt nog op de manier van vroeger. Melk wordt gekarnd in grote koperen ketels.

Tot begin september, dan worden de koeien van de Alm “vieabtreibung” naar beneden geleid om daarna 11 km naar Radtstadt te lopen, ( grote stal met woonhuis).

In de kleine ruimte van de berghut gaan we nog wat drinken en wordt het typisch Oostenrijks “gemutlich” in het Jausenstation. Na een uurtje vertrekken we en maken nog wat foto’s, en nemen afscheid van Michael Haym en zijn familie. Tevens danken we onze voorrijder, anders hadden wij het nooit kunnen vinden.

02-09-2012.

Na regen komt zonneschijn. Na een mistig begin komt tegen 10.30 de zon door wat alles in een ander licht zet. We maken een wandeling naar de Bifang, wat er nu groen bij ligt. s’Winters ziet het er toch anders uit. Vanmiddag willen we nog even naar Zauchesee en een kijkje nemen bij de Jägersee in Klein-Arl.

Maandag 03-09-2012.

Tegen 10.00 uur vertrekken we uit Altenmarkt van de camping waar we altijd de wintersport doorbrengen. Via de A 10 richting Villach. Bij de tunnels is het rustig en we kunnen na € 10.- tol lekker doorrijden. In de buurt van Arnoldstein hebben we een camping uitgezocht. Tip: vertrouw nooit helemaal op de Tom Tom, want bij Hermagor moesten we rechts af. Op een weggetje met steigingen van 18% en “farbahnschaden” hobbelen we richting de camping. Gelukkig zijn er weinig tegenliggers op het smalle weggetje. Op de camping aangekomen na een kilometer of 14, ruik ik de remmen van de caravan die het door de lange afdaling het zwaar te verduren hebben. Gelukkig zijn we goed aangekomen. Verstandig is om altijd even op een wegenkaart te kijken of de route geschikt is voor caravans.


Camping Alpenfreude is niet alleen slecht te bereiken, maar ook van weinig betekenis. Mogelijk komt het door het weer, want dat werkt bepaald niet mee. Het is mistig en er is geen zicht op de bergen. Alleen het zwembad is mooi. (gemeente bad met gratis toegang voor camping bezoekers). De Nederlandse camping beheerder verteld mij dat bij goed weer er een prachtig uitzicht is in het Gailtal en op de bergen rondom. We besluiten om 1 nacht te blijven op deze camping Wertschach bei Nötsch, en morgen door te reizen naar de omgeving van Venetië , een afstand van 225km.

04-09-2012.

Na een frisse nacht vertrekken we door mistflarden richting Italië. Al snel rijden we na 15 km op de autostrada. Er zijn vele tunnels op deze route, en tegen de middag bereiken we de lagune van Venezia. De zon schijnt en het is meteen 28gr.We hebben gekozen voor Centro Vacanze San Francisco in de omgeving van de plaats Caorle, een vissersplaats van redelijke grootte.


San Francico is een grote camping, eigenlijk een dorp op zich. Om een beeld te schetsen, het heeft maar liefst 5 zwembaden, supermarkt, ijssalons en diverse bazaars. Ook kun je naar de kapper. En een breed zandstrand op loopafstand. Ik weet dat vele kampeerders dit massale niet op prijs stellen, maar wij vinden een beetje “reuring” best aangenaam. Eigenlijk hoeft je niet weg van deze parkachtige camping, maar dat gaan we a.s. vrijdag wel doen. Je kunt hier tickets kopen voor een bus die ons naar de boot brengt, die vervolgens naar Venezia vaart en weer terug brengt. Tegen 18.30 ben je weer terug op het vakantie centrum. De auto heeft gewoon rust.

07-09-2012.

Vandaag staan we vroeg op. We hebben de bus van 09.30 die ons naar de boot brengt in Punta Sabionni, waar we de boot naar Venezia vaart. Het is stralend mooi weer op deze vrijdag in september. Tegen 10.30 meert de boot aan bij een steiger aan de kade in Venezia recht tegenover de Dogenpaleis, het paleis waar in de bloeitijd de heerser van de stad zijn intrek had.


Nu is het een museum. Wie nog nooit in Venezia is geweest zal onmiddellijk gegrepen worden door de schoonheid en verscheidenheid van de architectuur. Prachtige gebouwen en kerken gebouwd op en in het water. Na het bekende San Marcoplein met zijn galerijen lopen we dieper de stad in over de vele trapbruggen. Het valt op dat de straten smal zijn, dit was om het zonlicht geen kans te geven, schaduw, maar heden ten dage is het met de logistiek hard werken om alle goederen met een steekwagentje op haar plek te brengen. Dit alles met de hand. Na een rondgang door de stad en alle bijzondere plaatsen bezocht te hebben, zoals de Rialtobrug en Plaza San Marco, besluiten om met de stadsboot, lijn 2, een ronde te varen van ruim één uur. Dit is werkelijk mooi, vanaf het water is deze stad nog mooier en beter te zien.

Door het Canal Grande en door de grote zeehaven, waar cruise schepen ladingen passagiers uitspuwen naar deze prachtige metropool in de Lagune van Venezia.

Zaterdag.

Volop zonneschijn 30 gr. S´morgens naar de markt in Caorle. Een grote markt met vele diversiteiten. S,middags 30km gefietst naar Jesolo en terug. We besluiten om hier nog een weekje te blijven alvorens door te reizen naar Bella Italia aan het Lago di Garda. We vermaken ons met lezen, puzzelen en af en toe een training rondje in de omgeving. Het weer is nog steeds prachtig en in de middag maken we een lange wandelingen langs de boulevard met uitzicht op de blauwe Adriatische Zee. De volgende morgen fiets ik weer mijn rondje van ruim 30 km. De verwachting van het weer is, dat er een omslag in aantocht is, en tegen de avond wordt het boven zee behoorlijk donker. Even later flitsen de eerste bliksemschichten door het firmament, gevolgd door harde klappen. Een flinke regenbui en even later is het letterlijk wit van het water en staan de straten op de camping blank. Medewerkers doen hun best om de putten van bladeren vrij te houden om overstroming te vermijden. Onze kleden worden overspoeld met zand en modder en verdienen straks een flinke spuitbeurt met de slang.

Inmiddels schijnt de zon en droogt het kleed voorspoedig. Middags gaan we shoppen in het winkelcentrum van San Dona di Piave op 25 km van de camping.


Na 14 dagen San Francisco en omgeving vertrekken we morgen naar Peschiera del Garda naar Camping Bella Italia. Deze camping is voor ons vertrouwd, want het wordt de derde keer dat we hier naar toe gaan. Bekend terrein dus. Het weer is ons de laatste week zeer gunstig geweest, iedere dag stralend blauwe lucht en een goede temperatuur. 28gr. Ook het fietsen gaat steeds beter, afgelopen zondag reed ik de 33 km in 1uur en 5 minuten. Ook hebben we de caravan een goede schoonmaakbeurt gegeven en in de wax gezet. Hij glimt nu tegen je op.

19-09-2012

Gisteren tegen 12.30 aangekomen bij camping Bella Italia. De afstand van Caorle tot hier viel nog tegen, want in eerste instantie had de Tom Tom, (daar heb je hem weer) een afstand van ruim 80km aangegeven. Echter midden op de snelweg gaf zij aan “bestemming bereikt”, dus vertrouw niet altijd op dit hulpmiddel. Op een parkeerplaats de bestemming opnieuw ingetoetst en er bleek nog 100 km te gaan. Aangekomen bij de camping en de gebruikelijke administratie afgerond te hebben, een plaatsje zoeken, want het is hier nog volop seizoen. Het bleek dat er weer “huisjes” zijn bijgekomen en dus minder kampeerplekken beschikbaar. Na enig zoeken in de vele straatjes hebben we een plek gevonden niet ver van waar we vorig jaar stonden.

20-09-2012.

Na een onweersbui is het morgens fris maar met een staal blauwe hemel. Na het ontbijt besluit ik om te gaan fietsen en omdat de omgeving hier voor mij bekend is besluit ik naar Solferino te gaan, een afstand van 22km. Solferino ligt boven op een heuvel en het laatste gedeelte is 16%. De burcht met “donjon” (verdedigingstoren), kerk en huizen die ommuurd zijn met gaten om de kanonnen af te vuren. Dit dorp en haar omgeving is het strijd toneel geweest van één van de bloedigste veldslagen van de late middeleeuwen. Oostenrijkers, Fransen en Italianen hebben hier zware gevechten geleverd met als gevolg duizenden doden en nog meer gewonden, om een stukje land. Het enige wat het heeft opgeleverd is: dat de slag aanleiding is geweest tot oprichting van het Rode Kruis waarvan een monument heden ten dage getuige is.

23-09-2012.

Een kleine week staan we nu op Bella Italia en het weer is prima, zon en 25 gr. We vermaken ons door naar Peschiera te wandelen een afstandje van nog geen kilometer. Lekker een Italiaans ijs eten en op een bankje over het meer kijken. Ook de markten bezoeken waar een keur aan Mediterane handel voor weinig te koop is.

Vrijdag 28-09-2012.

Het is inmiddels 10 dagen geleden dat wij op Camping Bella Italia aankwamen. Het weer is nog prima op een onweersbui na. Het is nog steeds druk want iedere avond zijn er nog maar weinig lege plaatsen beschikbaar. We vermaken ons met wandelen, lezen en af en toe een fietstochtje in de omgeving. Na de markt hier in Peschiera zijn we ook in Lazise naar de markt geweest. Ook bezoeken wij diverse Centro Commercials in de omgeving zoals `Il Leone` in de omgeving Decenzano richting Mantova.

01-10-2012.

Alweer oktober. Leuke dingen gaan snel. Na vannacht flinke regenbuien is het nu weer droog maar nog bewolkt. Vandaag is het marktdag in Peschiera en na de koffie wandelen we naar de markt op loopafstand. Italiaanse markten onderscheiden zich van markten zoals bij ons. Veel kleding, leer, aardewerk en relatief weinig groenten en fruit, maar wel weer met specialiteiten zoals pasta,kaas, vele soorten paddenstoelen (funghi) en artisanale producten als honing, noten en koekjes in allerlei vormen (cantuchinni).


S,middags wandelen we over de fortificatie waarop Peschiera is gebouwd. Vandaar heb je een prachtig overzicht over het stadje en de rivier de Mincio.

Bella Italia

Inmiddels heb ik weer een rondje gevonden met fietsen. Autoluw, want hier heb je nauwelijks fietspaden, en als ze er zijn houden ze zomaar zonder reden op en voel je het verkeer weer langs je heen razen. Vanaf het centrum van Peschiera rijdt je een korte klim naar boven in een buitenwijk van het stadje. Vandaar gaat het steil naar beneden naar de rivier de Mincio. Hier begint een hagelnieuw fietspad naar Mantova. Volgens de bordjes 45 km lang. Het pad loopt licht als vals plat naar beneden langs de rivier waar velen zitten te vissen. Na 20 km bereik je na over een dam gereden te zijn waar elektriciteit wordt opgewekt, Borghetto di Mincio, de naam zegt het al, een burcht als een waterslot midden in de rivier. Schilderachtig mooi. Vandaar 20 km terug via Momzanbano en Pozzolengo en door naar Peschiera en de camping.


08-10-2012. Maandag.

Al weer 3 weken staan we op Bella Italia. De dagen gaan snel en het weer is nog steeds goed. Gemiddeld 25 gr. Deze week zal onze laatste zijn en gaan we langzaam terug hoppen naar het noorden. Afhankelijk van het weer bepalen we de route naar huis. Deze week gebruiken we om de boel nog een schoonmaak beurt te geven en wat inkopen te doen.

09-10-2012.

Vanmorgen is het licht bewolkt na een regenbui in de nacht. Tegen elven breekt een flauw zonnetje door en we besluiten om een toertje te maken. We komen terecht in de middeleeuwse stad Mantova. Echt Italiaans, prachtige soms ietwat verwaarloosde oude gebouwen, stadsmuren met kantelen en hoge torens gelegen aan de rivier de Mincio. Na een wandeling door het autoluwe centrum worden we gelokt door een van de vele terrassen om de lunch te gebruiken. Elly neemt een salade maar zonder de Mozarella en ik een typische pasta Mantovese. Tegen vieren rijden we door de “campania” terug naar de camping om nog even met een glaasje van de zon te genieten.

11-10-2012.

Hoognevel, de zon heeft grote moeite om door te breken. Na de koffie wandelen we naar het dorp om nog wat voor de kleinkinderen te kopen. Na de middag rijden we naar Brescia, een grote regionale stad op 40 km van het Gardameer. Op weg naar Brescia nemen de bergen weer toe en worden hoger. Bij de stad aangekomen vinden we al snel een parkeer garage, gebouwd na een tunnel in een berg onder de oude burcht van de stad. Door de grote gebouwen en kathedralen van de stad kun je zien dat het een stad is met een regionale functie. Vele overheid gebouwen en gebouwen van de Carabinieri. Ook de winkels met mooie maar zeer prijzige producten zijn niet op één hand te tellen. Op de terug weg hebben we nog even getankt bij “Il Leone “ want zaterdag willen we vertrekken na ruim 3 weken Peschiera del Garda.

12-10-2012.

De zon schijnt weer volop, mooi weer dus om de zaak even een poetsbeurt te geven. Omdat we hier water op de plaats hebben kun je met de slang de kleden spuiten en op de heg drogen. Dus weer schoon mee naar huis. Morgen zullen we vertrekken via de Brenner en bij Lermoos Zugspitze een camping zoeken.


We komen bij Biberwier vanaf de Fernpas op camping Biberhof, een zomer en wintercamping waar al vele Duitsers en Nederlanders hun seizoenplaats voor de winter gereed maken tijdens deze herfst vakantie. Het uitzicht op deze camping is adembenemend. Het zicht op de “Zugspitze” is grandioos nu het helder weer is. We blijven hier een dag overstaan want de verwachtingen zijn goed tot maandag. De volgende dag schijnt de zon met hier en daar een wolk. Met de auto rijden we naar Ehrwald waar de lift van de Zugspitze is. De omgeving is hier mooi en nodigt uit tot wandelen wat we dan ook doen. Ook is er een hele mooie camping met golf mogelijkheden voor de beter bedeelden onder ons. Omdat Garmisch-Partenkirchen op 20km afstand ligt is dit een optie om te gaan bezoeken. Jaren geleden zijn we hier ook eens geweest en er was veel herkenning in deze uit twee delen bestaande stad. De oude springschans heeft plaats gemaakt voor een nieuwe.

16-10-2012.

Maandag. Het regent en het is koud. Het kan snel veranderen hier in het hooggebergte. Bij het vertrek valt er natte sneeuw bij een temperatuur van 2 gr. De Tom Tom, (daar heb je hem weer) zegt na Bibberwier, rechtsaf, maar even verder op staat een bord “gesperrt”, op de smalle weg. Achteruit met de caravan is geen optie. Een behulpzame vrachtwagenchauffeur is ons behulpzaam bij het afkoppelen en keren in de stromende regen. Op een parkeerplaats hebben we droge kleren aan gedaan en onze reis vervolgt op de A7 Kempten-Würzburg om bij Rothenburg ob der Tauber af te slaan naar Geslau, Camping Mohrenhof waar het inmiddels droog maar fris is. Kacheltje aan dus!

Rothenburg o/d Tauber

17-10-2012.

Na twee nachten op camping Mohrenhof en een bezoek aan Rothenburg met stralend mooi weer en bussen vol Japanse toeristen vertrekken we na de koffie richting Würzburg om dan via de A3 naar Nederland te rijden. Een afstand van ruim 680 km. We willen nog tussenstop maken om morgen niet in het donker thuis te komen. Meestal kiezen we voor de camping bij Montabauer, maar dichterbij Köln zou beter zijn. Je hebt het laatste stuk naar de grens weinig campings die nog open zijn in de herfst. Bij Bad Honnef (Aegidienberg) is camping Jillieshof het gehele jaar open en ligt niet ver van de autobaan. Na de gebruikelijke plichtplegingen zetten we de caravan op de plaats en drinken een kopje thee. Voor het donker wordt ga ik nog even tanken om morgen ongestoord naar huis te rijden.

17-10-2012.

Na 78 kampeerdagen weer thuis, na een mooie vakantie met gemiddeld mooi zomer weer.


Lijstje van bezochte campings dit jaar.

2012 CAMPING um WIRT- BETTENDORF-LUXEMBURG

Langgerekte camping langs het riviertje de Sure. Klein dorpje met weinig beleving. Voor boodschappen aangewezen op Diekirch. Wandel en fiets mogelijkheden. Grasbodem-Diverse waterpunten-Goed sanitair-Restaurant.

Omgeving: Stad Luxemburg-Moselgebied-Vianden-Clervaux-Echternach.

Receptie: Nederlands gesproken. ACSI in voor en naseizoen.

2012 Camping Fuusekaul L-9156 Heiderscheid-Luxemburg GPS N 49.87788 E 005.99364

N 15 Bastogne – Ettelbruck. 340 km van Utrecht.

Grote familie camping met diverse staanplaatsen. Gewone plaatsen maar ook comfortplaatsen met water-stroom-afvoer en TV op de plaats. 110m2 . 16A stroomaansluiting. Bodem gras en aarde, bij regen snel een modderpoel.


Prima sanitair- Kind vriendelijk sanitair Sauna (douches zijn niet talrijk)

Openlucht Zwembad (capaciteit bij warm weer ontoereikend) Kinder animatie in hoogseizoen van hoge kwaliteit.Minigolf-Fietsverhuur.

Bowling – Biljart-Fitness.

Massage en fysiotherapie mogelijk.

Restaurant en Snacks- Supermarkt Delhaize aan de overkant. Campingwinkel.

Camperplaatsen en verhuur van accommodaties in diverse grote.

Vele mogelijkheden voor uitstapjes wordt aangegeven bij de receptie- Nederlands gesproken.

WIFI tegen betaling via creditkaart

ACSI in voor en naseizoen.

2012 Camping Clausensee. Waldfischbach-Burgalben. Rheinland-Pfalz.

Fraai gelegen camping aan een klein meertje op 6 km van het plaatsje Waldfischbach-Burgalben

Grote plaatsen op veld met grasbodem voor kampeerders en doortrekkers.

Verzorgd sanitair. Voldoende capaciteit. Was en droogmachines. Afstand tot sanitair vrij groot. Receptie vriendelijk.

Winkel en restaurant aanwezig. Camping is omgeven met kleine beekjes die uitmonden in meertje welke ook voor dag recreatie gebruikt wordt. Mooie omgeving met veel bos. Wandelen fietsen en waterpret.


Slagboom van 13.00 tot 15.00 gesloten. ACSI in voor en naseizoen. €16.00

2012 Camping Cannstatter Wasen. Stuttgart.

Stadscamping gelegen in een buitenwijk van Stuttgart. Vlakbij twee grote stadions en een groot terrein voor feesten. Op 10 minuten loopafstand van het nieuwe Mercedes Benz museum. Veel drukte door aankomsten en vertrek. Lastig te bereiken, gedeelte door stad bij aanrijden uit het noorden. Camping heeft vaste en doortrek plaatsen. Alle plaatsen met harde ondergrond. (parkeerterrein). Goed sanitair-Winkel-Vriendelijke receptie. Camping voor 1 nacht. Bezoek aan museum en stad.


Prijs, kampeermiddel-2 pers+stroom €26.-

2012 Camping Waldpark Hohenstadt Duitsland Autobahn Stuttgart-München.

Deze hoog gelegen camping heeft vaste en toeristenplaatsen. Rustig gelegen-Vriendelijke receptie-Restaurant-Broodjes service. Sanitair voldoende maar niet centraal gelegen voor de toeristische plaatsen. Gehele jaar open. Wandelgebied-Fietsen. Ook geschikt voor wintersport. Omgeving:Kastelen en Burchten. Kloosters en musea.Thermalbad Ditzenbach, Bad Boll, en Bad Überkingen. ACSI in voor en na seizoen.

2012 Camping Reutte . Füssen-Reutte-Fernpass. Oostenrijk.

Ehrenbergstrasse 53-A-6600 Reutte/Tirol

www.camping-reutte.at


Camping voor vaste plaatsen en doortrekkers. Wintercamping omringd door bergen.Grote vlakke camping met ruime plaatsen. Grasbodem. Bewegwijzerd, na afslag Reutte Sud. Nieuw en toereikend sanitair. Douchen €1.- voor 6min. Receptie van 12-14 gesloten.


Omgeving: Schloss Neuschwanstein en Königschlosse. Wandelen-Fietsen-Skien-Langlaufen. Kampeermiddel 2 personen en stroom € 24.00.In voor en na seizoen ACSI.

1982-2012 Campingplatz Passrucker Altenmarkt Oostenrijk (Notitie 2002)

Route: Salzburg-Villach-afslag Altenmarkt-Radtstadt.


Voorheen heette deze camping “Gotschl Au”. Sinds 2000 is deze camping overgenomen door fam. Passrucker. Na een grondige verbouwing van de camping voldoet deze aan de modernste normen. Goede sanitaire voorzieningen. Redelijk vriendelijk voor gehandicapten. Droogruimten voor ski-jacks-schoenen. Aparte fitness ruimte met zonnebank. Zomer en wintercamping. Naast vaste plaatsen zijn er voldoende vrije plaatsen. Gras/grintbodem.

Gedeelte versterkt met honingraat constructie voor winter.(waterafvoer)

Tevens is er een pension waar kamers te huur zijn. Mittagspauze 11-13 uur.

Goede stop op reis. naar Slovenie-Kroatie


Camping ligt midden in het wintersport gebied “Sportwelt Mozart Amade”


Radtstadt-Altenmarkt-Wagrain-Kleinarl-Werfen-St Johann in Pongau-Alpendorf.

Bezoek aan de Mozart stad Salzburg 60 km..

Prijs: 26 Euro p.n. (Winter) 24Euro (Zomer) excl Tax

2 pers-kampeermiddel-stroom- via mtr 0.70 pkwu. Gas verkrijgbaar.

e-mail: campingplatz.passucker@utanet.at

www.camping-passrucker.at

2012 Camping Alpenfreude. Salzburg-Villach-afslag Arnoldstein. Oostenrijk.

Route over Windische Höhe niet aan te raden met caravan combinatie

Wertschach 27 A 9612 St.Georgen bei Nötsch-Kärnten

004342662708 Nederlandse eigenaar


Email: camping.alpenfreude@aon.at


Afgelegen eenvoudige camping met mooi uitzicht op het Gailttal

Goed sanitair-Restaurant-Winkel

Mooi zwembad voor campinggasten gratis.

WIFI gratis.

ACSI in voor en na seizoen €14.- ex toeristenbelasting en vuilafvoer.

2012 Centro Vacanze San Francesco. Locatie Duna Verde. Caorle Veneto Italië.

Triëste-Venezia A4 afslag San Stino.


Groot vakantiepark aan de Adriatische zee in de omgeving van Venetië. (50km)

Receptie spreekt Duits en Engels. Middagspauze 13-15 uur.

Verhuur van bungalows. Alle faciliteiten. 5 zwembaden-strand-fitness-tennis-volleybal-fietsen verhuur.WIFI tegen betaling.

Supermarkt-Bazars-IJssalons-Kapper

Medische voorzieningen.-dag en nacht bewaking.-Geldautomaat

Grote plaatsen op leembodem. Veel schaduw.

Ondanks vele bezoekers, geen overlast van lawaai.

www.villaggiofrancesco.com

info@villaggiofrancesco.com

2008-2012 Camping Bella Italia, 2-37019 Peschiera del Garda-Verona-Italia

Deze super camping is groot en zeer massaal. Wel voorzien van alle voorzieningen. U vindt de camping vanaf de snelweg A 4 afrit Peschiera del Garda, richting Sirmione.

De camping heeft een supermarkt en diverse restaurants. Diverse winkeltjes, internet en fiets verhuur. Voorts zijn er meerdere zwembaden. Camping verhuurd ook vele bungalows en sta caravans van diverse organisatie. Kampeerplaatsen aan het meer. Wandel en Fiets mogelijkheden.

WIFI tegen betaling


CCheque in laagseizoen.ACSI-BestDeal


Omgeving- Gardameer-Verona-Sirmione-Nantua-Mantova-Brescia en vele watersport ontspanning.

Drie grote winkelcentrums in een straal van 20 km.


Tel: 0039056400688 Fax: 00390456401410 www.camping-bellaitalia.it info@camping-bellaitalia.it

Tips voor vakantie in Italië:


Koffie drinken in een bar of koffiehuis. Koffie is goedkoop in Italië. Het hangt af van de plek waar je deze drinkt. Op een terras het duurst, in het lokaal aan een tafeltje, middenprijs en staand aan de bar het voordeligst. Ook bij uit eten. Op vele terrassen dien je apart te betalen voor het bestek. Niet dat je het moet kopen, maar het is om de service van het buiten brengen van het bestelde. Het is maar dat u het weet.


Tanken: Men kent 2 prijzen voor brandstof. Tanken met service van een pomp bediende, dit is ongeveer € 0.10 duurder per liter dan self-service. Kijk dus goed uit.


Tolpoorten: Met bediening en zonder. Kies bij nadering een poortje waar boven een persoon is afgebeeld. Bij een automaat: houdt contant geld gereed en voer het ticket in. Dan geld of betaalpas invoeren. Zorg dat u de juiste zijde boven invoert.


Campings: Bij aankomst op een camping staan dikwijls portiers bij de poort. Zij vragen paspoort of ID kaart. Dan krijg je van hun een bewijs dat je deze hebt afgegeven. Vervolgens zoek je een plaats op de camping en ga je de volgende dag naar de receptie met het bewijs van afgifte onder vermelding van plaatsnummer en straatje waar je staat en ontvang je de persoons bewijzen terug. Tevens ontvang je dan een camping pasje en soms een armbandje zodat op alle uitgangen gezien kan worden dat je op deze camping verblijft. Dit gebeurt alleen op grote campings.


Ariën Beersma