2011 Vakantiereis Italië

Zoals u van ons gewend bent, ook dit jaar een verslag van onze reis door Europa 2011.

Dit jaar staat Italië op het program. Maar net even anders. Als “pensionado’s ” behoeven wij niet meer in het hoogseizoen. Meestal vertrekken wij zo rond 20-25 Augustus, voor een maand of meer. Dit jaar geeft onze dochter te kennen wel weer eens naar Italië te willen met man en kinderen. Wij bieden aan de caravan naar de plaats van bestemming te brengen en halen deze na hun vakantie weer op om onze reis te vervolgen.

Op de 28ste Juli 2011 zijn wij vertrokken met de caravan om deze op 7 Augustus op te stellen in Lazise aan het Lago di Garda. En zo maken wij er 14 dagen vakantie van en trekken van dag tot dag verder.

Zo zijn we op deze 28ste Juli neergestreken op een camping langs de Rijn, in

St Goar recht tegenover de Lorelei.

Het weer is sterk verbeterd, na al de regen die we hebben gehad in Nederland.

Als ik deze woorden aan het papier toevertrouw schijnt de zon uitbundig.

Ook hebben we ondanks de drukte van het hoogseizoen nog een plaats aan de oever van de Rijn. Het is hier een komen en gaan van Rijnaken, die hier in de gevaarlijke bocht gegidst worden door signalen langs de oevers in voor ons geheimzinnige tekens. Ook komen er aan beide oevers van de Rijn veel treinen, wat enig lawaai oplevert, maar al met al is het een uitzicht met veel "ruring".

Naast de Lorelei zijn er wijnbergen met bovenop een prachtig kasteel, waar in oude tijden "tol" werd geheven van stroomafwaarts varende boten en vlotten. Het is een fascinerend te zien hoe snel het water stroomt in de Rijn. De schepen hebben al hun vermogen nodig om tegen de stroom op te varen.

Soms lijkt het alsof ze stil liggen terwijl ze volle kracht op de schroeven hebben. Af en toe komt er hulp van een sleepboot die ze door de bochten van de Lorelei sleept. Zo heb je veel te kijken, al is het maar naar het koppel zwanen met hun 5 jongen.

Camping Loreleiblick ST Goar 28-07-2011

Route Amsterdam- Utrecht- Venlo- A61 afslag St Goar 399km.

Vrijdag 29-07-2011.

Vanwege een scheepsaanvaring op de Rijn, ( jawel in de bocht van de Lorelei bij Oberwesel), is alle scheepvaart gestremd. Het is overwerken voor politie en brandweer. Ook varen er allerlei hulpboten met hijskranen, die het gestrande schip moeten leegmaken om het vlot te trekken, want het schip maakt water.

De omgeving is hier leuk, veel kleine plaatsjes die voornamelijk leven van de wijnbouw.

Het weer is matig. Bewolkt met af en toe een straaltje zon. We blijven tot zondag, dan is er weer een verplaatsing. De bedoeling is; de Oostenrijkse grens.

Zondag 31-07-2011.

De zon heeft zich nog steeds niet laten zien. We besluiten te vertrekken richting Oostenrijkse grens bij Reutte. (499km).

Door het vele lawaai van de goederen treinen en Rijnaken dag en nacht hebben wij beiden slecht geslapen. Elly komt op het idee om “watten” in de oren te stoppen, iets wat weinig bijdraagt.

Om 8.45 rijden we weg van de camping Loreleiblick om via Oberwesel naar de A 61 te rijden.

Op de autobaan is het om deze tijd al redelijk druk met vakantie verkeer.

Bij Bingen vervolgen we de A 61 richting Ludwigshafen-Karlsruhe om dan op de A 8 naar Stuttgart te gaan. Het is hier erg druk, af en toe staan we stil in de file zonder aanwijsbare oorzaak. We besluiten, mede ingegeven door lichte vermoeidheid vroeg te stoppen en zoeken een camping even voorbij Ulm.

Hier komt de zon door en van 15gr is het opeens 20gr. Lekker aangenaam.

Bij Illertissen komen we op een mooie camping. We blijven hier een dagje overstaan. De weersvoorspellers hebben 25gr beloofd. (400km gereden).

01-08-2011 Maandag.

De zon laat het weer eens afweten. Pas na het middaguur breekt ze door en veranderd alles in een prachtig aangezicht. Blauw met hier en daar een wolkje.

S,middags wandelen we naar Illertissen en zitten de rest van de dag gezellig onder de luifel met heerlijk glas Rijnwijn.

02-08-2011 Dindag-Reisdag.

Rond 9 uur uit Illertissen vertrokken in dichte mist.

De camping ligt niet ver van de autobaan en hier begint de zon door de nevel te schijnen. Het beloofd een prachtige zomerdag te worden. Op de camping heeft iemand ons getipt omtrent een camping op de route even voorbij Nauders in Oostenrijk.

Na de Fernpas, die overigens goed te doen is met de caravan strijken we na 218 km neer op de Alpencamping 5 km na Nauders gelegen bij een benzinestation. Na de aanmelding draaien we de pootjes uit en genieten van een drankje en een blokje kaas. De omgeving is prachtig, omringd door hoge bergen.

We zijn dicht bij Samnaun een belastingvrije staat in Zwitserland. Ook zijn we vlak bij de skigebieden van Fiss en Serfaus.

We overwegen wederom een dag over te staan, tenslotte moeten we pas zondag de caravan in Lazise brengen op Camping Piano di Clodia.


03-08-2011. Woensdag.

Bij het opstaan is het schitterend weer . We kunnen buiten ontbijten.

Na de koffie wat boodschappen gedaan bij de Mpreis in Nauders, en in de middag naar Samnaun (30km) om belastingvrij te shoppen en te tanken.Bij terugkomst begint het te onweren.

Morgen doorreis naar Merano Italië.

04-08-2011.

Na een korte rit over de Rechenpas (Resia 70km), wat overigens een prachtige route is, komen we al zoekend naar een camping terecht in Naturns. (Naturno), niet ver van Merano. Van hier is het nog 175km naar Lazise aan het Gardameer.

Omdat het hoogseizoen is, zijn alle campings mutje vol.

We vragen eerst bij een camping Adler, maar die heeft maar plaats voor 1 nacht. Het is er overvol en de plaatsen zijn klein. Bij de receptie vraag ik of er nog een camping in de buurt is?. “Even rechtdoor”, zegt de gezette man achter de receptie. 3 km verderop komen we bij Waldcamping Naturno.

Een vriendelijke dame wijst ons een prachtige plek van 100m2, waar wij 3 nachten kunnen staan. De camping is prachtig, een grasbodem met schaduw van verschillede soorten bomen. Uitstekend sanitair (je kunt er een cabine huren tijdens je verblijf) waar WC, douche en wastafel zijn.

Er is een overdekt zwembad wat uitermate geschikt is voor ouders en kinderen. Kortom een luxe camping.

Hoe luidt het spreekwoord ook alweer ? “Alle waar naar zijn geld !”

Route: Nauders-Resiapas-Merano-B 83.

O ja, de zon schijnt en het is warm na het onweer van gisteren.

05-06-2011.Zon.

Na een mooie zonnige dag begint het s’avonds te onweren en regent het bijna de hele nacht. Bij het opstaan is het bewolkt maar de zon breekt langzaam door. Vanmiddag gaan we nog wat boodschappen doen en morgen vertrekken we naar Lazise aan het Gardameer.

07-08-2011.

Rond 9 uur vertrokken uit een bewolkt Naturno. Via Merano komen we op de autostrada naar Venetië, waar op 175km de afslag is naar Garda-sud Lazise.

De camping Piani di Clodia is snel gevonden, en na de receptionele afwikkeling draaien en keren we op de smalle straatjes van deze gigantische massale camping die is voorzien van ieder comfort waaronder maar liefst 7 zwembaden die terrasvormig zijn aangelegd met uitzicht op het Gardameer.

Met enig gemanoeuvreer staat de caravan op zijn plek. Via Babilonica nr 13.

Het is zwoel warm als we de voortent ervoor zetten, en na de partytent en het droogmolentje gaan we van onze rust genieten. Het is tijd voor een koud drankje!


Piani di Clodia

Via Fossalta 42

I-37017 Lazise (Verona)

Italia


www.pianidiclodia.it

0039457590456

09-08-2011. Dinsdag.

Weer naar huis (1200km) met solo auto. De caravan halen we over twee en een halve week weer op, om dan nog een reis door Italië te maken.

Bij vertrek is het nog ruim 30gr. Bij de Brenner (Oostenrijkse grens) is het zwaar bewolkt. 11gr met regen. De buien blijven hangen rond de Alpentoppen. Bij Durach in de nabijheid van Kempten vinden we een hotel waar we de nacht doorbrengen. Moe maar voldaan van de reis eten we een hapje om morgen nog 800km naar huis te rijden.

10-08-2011.

De zon schijnt en de autobaan ligt voor ons. Met solo auto rijden we niet harder dan 120km en dan nog word je op deze betonlinten met hoge snelheid gepasseerd.

Via Ulm-Stuttgart-Frankfurt-Köln passeren we rond 5 uur de Nederlandse grens.

Bij van de Valk in Breukelen eten we nog een hapje en zijn om 19.30 weer in Zwanenburg.

Woensdag 24-08-2011 reizen we wederom naar Lazise maar dan voor een langere tijd.

24-08-2011.

Voor deel 2 van onze vakantie vertrekken we deze woensdag om 0.700 uur uit Zwanenburg voor een rit van om en nabij 900 km. Het is zwaar bewolkt maar droog. Het KNMI voorspelt warm weer, nadat het gisteren pijpenstelen heeft geregend.

De route gaat evenals de vorige keer via Köln-Frankfurt-Stuttgart-Ulm-Füssen naar de Fernpas. Het is behoorlijk warm onderweg, 33gr en de airco maakt overuren. Er dreigt onweer. Op de Fernpas barst het los, regen als vlokken natte sneeuw spatten uiteen op auto en ramen. De ruitenwissers op hoge snelheid. Inmiddels zakt de temperatuur tot 18gr. Even later schijnt de zon weer. Omstreeks een uur of 5 vinden we het welletjes, en vinden een hotel in Nassereith, een dorpje in het Zugspitze massief.

Gasthof Gurtalerblick doet ons vriendelijk aan. Na een goede maaltijd gaan we vroeg slapen.

Morgen nog 300km naar Lazise.

25-08-2011. 36gr.

Tegen 12 uur arriveren we op Camping Piani di Clodia. Bianca en Eline staan ons al op te wachten bij de receptie.

Het is bloedheet, het loopt tegen de 40 gr.

Na een warm ontvangst met appelgebak en frisdrank genieten we even later onder de luifel van een koud biertje. (gekoeld in het vriesvak).

Mark en Bianca hebben de voortent al ingepakt. S,middags lekker gezwommen met Bianca en de kleinkinderen in een van de prachtige zwembaden die de camping rijk is. Mark heeft ondertussen de auto gepakt voor de terug reis. Na een zwoele nacht vertrekken zij met de kinderen de volgende ochtend rond 9.30 uur voor een rit van 650km naar een hotel in de omgeving van Heidelberg waar ze hebben gereserveerd voor de nacht. Ons plan is om nog een nachtje hier te blijven en dan zaterdag te verkassen naar de omgeving van Florence. (Firenze).


27-08-2011.

Volop zon. 34gr.

Na een warme nacht met wat lichte regen vertrekken we na het ontbijt van de Camping Piani di Clodia aan het Lago di Garda. Het is druk met vakantie verkeer. Ook zijn er files bij de tolpoorten.

De autostrada A4, brengt ons naar Modena-Bologna-Firenze. In de omgeving van deze cultuur stad hebben we een camping uitgezocht midden in het Toscaanse land. In San Piero a Sieve vinden de camping snel. Villagio Mugello Verde.

De camping ligt tegen een heuvel, en ziet er goed uit. Veel groen en schaduw en een mooi zwembad. (Zwemmen met badmuts verplicht). Het sanitair is redelijk maar verouderd.

Het is wel een verschil met de woelige drukte van het Gardameer. Hier is rust en de temperatuur is aangenaam 26 á 27 gr. Het plan is hier een paar dagen te blijven en een bezoek aan Firenze te brengen. (Lazise-San Piero a Sieve 225km via tolweg).

Tegen 16.15 bellen Mark en Bianca dat ze weer thuis zijn, en dat het regent. Dat hebben ze snel gedaan van Heidelberg naar Santpoort.

Gelukkig zijn ze weer veilig thuis!

29-08-2011.

Na een dagje rust met wat lezen en zwemmen, nemen we de trein van 09.37 naar Firenze. Het stationnetje van San Piero a Sieve blakert al in de zon.

Het wordt wederom een warme dag.

Even over tienen lopen we in het prachtige marmeren hoofdstation van Firenze. De stad van kunst, cultuur en kerken. Drommen toeristen lopen al groepsgewijs achter hun gids aan. Japanners, Amerikanen, Fransen, Duitsers, overal hoor je vreemde talen.

Het voert te ver om alles te beschrijven wat er te zien is. Het is werkelijk een lust voor het oog. De vele basilieken, kerken, musea en overige bouwwerken zijn architectonische hoogstandjes.

Bedenk wel dat dit zo’n 600 á 700 jaar geleden tot stand is gekomen.

Na een heerlijke lunch met Italiaans ijs toe, keren we tegen de avond terug naar camping waar de caravan heerlijk onder de bomen staat.

Morgen wat fietsen en boodschappen doen. Woensdag verkassen we in de richting van de Middellandse zeekust in de omgeving van Livorno-Cecina.


31-08-2011.

We zijn nu exact een week op reis, en afgezien van enkele regen druppen hebben we iedere dag staalblauwe lucht met af en toe een wit wolkje.

Op de Tv zien we de weerman aankondigen dat 2011 het droogste voorjaar heeft, maar tevens de natste zomer van de laatste 100 jaar.

Hier in Toscane is het iedere dag tot nu toe zo’n 28 á 30 graden.

Op deze zon overgoten woensdag rijden we 174km van Mugello Verde naar de kust tussen Livorno en Cecina. Op camping Rifugio del Mare is er plaats genoeg voor een verblijf van enkele dagen. Morgen de omgeving verkennen en uitzoeken wat de volgende stop richting Roma wordt.

01-09-2011. Zon 28gr.

Alweer september. Het gaat snel, het jaar. Hier aan de kust is het nog volop zomer. Na het ontbijt op de fiets de omgeving verkennen. Cecina is een behoorlijke drukke stad met een oude kern. De stad ligt op ongeveer 4km van de kust, die hier uit een brede strook pijnbomen bestaat, wat voor een heerlijke verkoeling zorgt. Dan volgt er een smal zandstrand en de blauwe Middellandse Zee.

Overal staan campers in lange rijen in de brandende zon.

S’middags wandelen onder de pijnbomen en langs het strand, heerlijk koel.

Vanmiddag gaan we nog wat boodschappen doen. Ook besluiten we om hier tot na het weekend te blijven. De reden is de drukte, want deze week eindigt de vakantie voor de Italianen .

05-09-2011 Maandag.

Na enkele dagen op camping Rifigio del Mare, en van het strand te hebben genoten, zijn we vandaag door gereisd naar Folonica een dikke 60km zuidelijker. Het heeft nog moeite gekost om een geschikte camping te vinden op deze route langs de zee. Een ligt op een steile heuvel met kleine plaatsen, de ander is vol. Bij Follonica vinden we camping Parco Vacanza Il Veliero, een 4 sterren camping van enkele jaren oud. Zeer lux. Apart sanitair met keuken, koelkast en kookplaat. WC en douche apart .

Gelukkig zijn er geen steek muggen op deze camping, want daar heb ik even genoeg van gezien de vele bulten op mijn rug en benen.

06-09-2011.

Het is al warm als we de auto parkeren aan de Vecchio Porte in Piombino.

Om 11.10 vertrekt de ferry naar het eiland Elba. Na de inscheping van passagiers, auto’s , motoren, vrachtauto’s, campers en een enkele caravan combinatie, vertrekt de “Moby LaLy” van de kade om zijn reis in diep blauw water verder te vervolgen. De overtocht duurt 55 minuten.

Je waant je op een cruise, zo mooi, zoveel zon. Na een minuut of twintig is de boot op volle zee, getuige het licht slingeren en deinen.

Onderweg fotograferen we ferryboten en even zo vele prachtige jachten en zeilboten.

Het is redelijk druk aan boord, minder dan verwacht. Aan boord zijn vele winkels , bars en eetgelegenheden. Ook is er voor de kinderen zelfs een ballenbad.

Intussen komt Elba in zicht, groene heuvels afgewisseld met kale rotsen, en diepe inhammen. Hier van af de zee, zie je in de verte hoge bergen. Op een kaartje staan hoogtes aangegeven van 2600 meter.

We komen aan in Portoferraio, de hoofdstad van Elba. Even later lopen we op de boulevard waar veel winkeltjes en eettentjes zijn. De aanwezigheid van Napoleon is hier en daar waar te nemen.

Omdat er aan zee een heerlijk windje waait zoeken we een gelegenheid aan zee, direct aan het strand. Het is hier goed toeven. De lunch genieten we in een typische Italiaanse trattoria waar “la mamma” de bediening doet.

Tegen zessen nemen we de boot terug naar het vaste land, en genieten even later van een koud drankje onder de luifel, en kijken naar de ondergaande zon.

08-09-2011.

Het is donderdag en wederom stralend mooi weer. Op radio I horen we dat het in Nederland slecht weer is. Storm, met op de Wadden windkracht 9 en veel regen.

Om half 11 heb ik een afspraak met de kapper in het winkelcentrum van Follonica. Op de racefiets ga ik op pad. Via de Aurelia ben ik precies op tijd.

Na een kwartier is bij de kapper de klus geklaard en ga ik op pad voor mijn dagelijkse fietstocht. Hier in Italië zijn geen fietspaden, alles gaat langs de provincionale weg. Te zeggen valt, dat er goed rekening wordt gehouden met fietsers door het overige verkeer. Met respect voor wielrenners krijg je ruim baan. Met een heerlijk warm windje draai ik de kilometers weg onder mij door. Tegen 13.00 ben ik weer terug en geniet van een frisse douche.

Vanmiddag willen we nog wat rond kijken in Follonica waar we 40 jaar geleden met mijn schoonouders zijn geweest voor een vakantie in het park

“Golfo del Sole”, het is er nog steeds al zijn de bomen struiken nu groot en is het park verrijkt met een prachtig zwembad.

Morgen door naar Tarquinia, richting Roma.

09-09-2011.

Het is warm (30gr) als we na de koffie vertrekken voor een rit van 145km naar Tarquinia, een stadje dat op 80 km van Roma ligt.

De route gaat over de Via Aurelia, de oudste weg van Italië, door de Romeinen aangelegd. De weg loopt vanaf Roma naar Ventemiligia aan de Franse grens en 425km lang.

Het is warm met een blauwe lucht met hier en daar een wit wolkje.

De Tom-Tom wijst ons de weg met de coördinaten naar de camping Tuscia Tirrenia gemakkelijk. De camping is aan het strand en heeft voldoende schaduw plaatsen van Eucalyptusbomen en bloeiende Oleanders.

Ook zijn de ligstoelen en parasols gratis op het strand dat hoort bij de camping. Het is de bedoeling ook hier een aantal dagen te verblijven.

Het stadje Tarquinia is bekend om zijn vele archeologische opgravingen van de Etrusken, een volk wat leefde in het oude Italië.

13-09-2011.

Het verblijf op Camping Tuscia Tirrena is best uit te houden. Iedere dag, tot nu toe, prachtig weer (het stormt in Nederland), warm 28 tot 30g. Om de zon een beetje in toom te houden, hangen we badlakens aan de voorkant van de luifel.

Ook is een stukje fietsen leuk in deze omgeving. Gister kwam ik bij toeval langs, wat eens zoutbekkens waren, en nu een natuurgebied is met allerlei vogels, waaronder flamingo’s.

s’middags doen we wat boodschappen in Tarquinia, een oude stad gebouwd op een heuvel door de Etrusken. Overal zijn monumenten en archeologische opgravingen die hierop wijzen.

Ook gaan we bijna ieder middag 2 uurtjes naar het strand, want er waait altijd een koel briesje. Het is de bedoeling komende vrijdag weer te verplaatsen naar Roma. Als camping hebben we uitgezocht “Tiber”aan de gelijknamige rivier.

s’ Middags wandelen onder de pijnbomen en langs het strand, heerlijk koel.

Vanmiddag gaan we nog wat boodschappen doen. Ook besluiten we om hier tot na het weekend te blijven. De reden is de drukte, want deze week eindigt de vakantie voor de Italianen .

16-09-2011.

We zijn in Roma.

Op camping “ Tiber” aan de rivier de Tiber in een prachtige omgeving. We hadden dit niet verwacht, want meestal zijn stadscampings voorzien van kleine plaatsen en overvol.

Deze camping biedt schaduw en ruime plekken. Overal zijn water en stroom aansluitingen en moderne sanitair voorzieningen.

Het is wederom prachtig warm weer als we uit Tucinia Tirrena vertrekken. Zonder problemen rijden we de 105km naar Roma. Het is wel druk als we de stad naderen. De camping is goed bewegwijzerd en snel gevonden.

Op de camping zoeken we een plek aan de rivier met schaduw van de hoge populieren.

Het toeval wil dat er vrijwel tegelijkertijd 4 Nederlandse dames op de fiets aankomen. In een kort gesprek blijkt dat ze uit Dalfsen komen en helemaal op de fiets met bepakking naar Roma zijn gekomen. Via Duitsland en Zwitserland naar Italië , een afstand van tegen de 2000 km. Chapeau, wat een prestatie over de bergen en passen door weer en wind. Oh, (zei een van de dames,) “We zijn ook al eens naar Santiago de Compostella gefietst, en nu zijn we op weg naar het Vaticaan, voor de foto, anders geloven ze niet dat we hier zijn geweest”, en lachend fietsen ze weg.

Wij genieten lekker onder de luifel en zoeken verkoeling in de schaduw.

Maar eens zien, wanneer we de paus in Roma gaan begroeten?

17-09-2011 zaterdag.

1e bezoek aan Roma.

Met de shuttlebus van camping Tiber worden we rond 10 uur bij het station Prima Porta gebracht, een buitenwijk van Roma. Bij het loket kopen we een openbaar vervoer kaartje voor 3 dagen. Via station Flaminio reizen we per metro door naar het Coloseum midden in Roma. Als we het metrostation uitkomen ligt voor ons in een stralende zon “de oude stad”, het Coloseum en het Forum Romana. Bouwwerken van ver voor onze jaartelling. Overal waar je kijkt zie bouwwerken of delen die daar van over zijn.

De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn groot. We kopen een kaartje voor de touristbus, “Hop on Hop off”. Bij elke stop kun je uitstappen en het bezienswaardige bekijken om vervolgens weer op te stappen naar een volgend bouwwerk of fontein.

Het is druk met toeristen in Roma. Ook is het in de brandende zon behoorlijk warm. Morgen gaan we naar Vaticaanstad op audiëntie bij de Paus.

18-09-2011.

Het is 10.30 uur wanneer bij station Flaminio overstappen in de metro richting Vaticaan. Bij het station San Pietro stappen we uit en gaan eerst in een trattoria een cappuccino drinken. Na de koffie sluiten we aan in een lange rij voor een bezoek aan de St. Pieter. Na de veiligheid controle komen we in de basiliek. Onvoorstelbaar groot en allemaal marmeren beelden en pilaren. Werkelijk zeer imposant. Wat een rijkdom, terwijl buiten talrijke bedelaars om een aalmoes smeken. We maken vele foto opnames en stappen daarna op de touristbus want het kaartje is 48 uur geldig. Bij het Coloseum stappen we uit en gaan het Coloseum van binnen bekijken.

Er staat een lange rij, zeker een half uur wachten. Gelukkig hebben de paspoorten bij ons want 65+ hebben gratis toegang, terwijl anderen €12.- moeten neerleggen voor een toegang bewijs.

We vinden het wel een scheve verhouding.

Binnen in het Coloseum is het onbegrijpelijk en niet te bevatten hoe mensen (slaven) 100 jaar voor Christus dit hebben kunnen bouwen. Onvoorstelbaar. Ook wat de heersers en keizers van toen bedachten voor het plezier van het volk.

Gladiatoren gevechten, leeuwen en tijgers die slaven verslonden en zelfs zeeslagen werden in de arena nagebootst. Via aquaducten was men in staat om het bassin te vullen om de zeeslagen na te spelen.

Tegen vijf uur keren we vermoeid terug na weer een warme dag.

Touristbus in Roma

19-09-2011.

Na 3 dagen Roma besluiten we deze dag met een etentje in het restaurant van Camping Tiber. Heerlijk gegeten, prima restaurant.

We overwegen om morgen weer op pad te gaan, of nog een dagje te blijven en lekker rustig aan te doen. We kiezen voor het laatste. Ook wordt er onweer verwacht, het eerste in 4 weken.

Samenvattend: Roma is zeer de moeite waard.

Woensdag gaan we weer noordwaarts. Assisi bij Perugia is de volgende stop.

21-09-2011.

Vertrokken van camping Tiber in Roma. We kiezen de richting naar het noorden. Perugia en dan naar Asssi. 145km. De zon schijnt en de rit gaat voorspoedig. Wat opvalt is dat hele stukken van de wegen in Italië slecht zijn. Met name de provincionale wegen. De tolwegen zijn over het algemeen goed.

Tegen 13.00 uur bereiken we camping Village Assisi.

Een niet zo grote camping met schaduw van parasol dennen. Morgen gaan we Assisi bezoeken een stad met UNESCO bescherming die beroemd is door de Heilige Franciscus van Assisi.

25-09-2011.

Vandaag is het Wereld Vrede dag. Alles in de omgeving van Assisi is afgezet vanwege de Vredesmars. Perugia-Assisi. Wanneer ik rond 10 uur een stukje ga fietsen is de stad Bastia Umbre al vol met wandelaars. Ook op de camping zijn nu bussen uit diverse landen om deze vredes dag inhoud te geven.

We staan nu enige dagen op camping Village Assisi in de provincie Umbrië. De camping is goed geoutilleerd met sanitair en overige voorzieningen. Ook de schaduw van de parasol dennen is met dit prachtige warme weer heel prettig.

De stad Assisi, gebouwd tegen een berg is een bedevaart plaats gesticht door de Heilige Franciscus. Alles ademt dan ook de katholieke kerk. Het is er iedere dag druk met vele bezoekers. Busladingen vol, het is een mix van Volendam en Valkenburg. Souvenir winkeltjes afgewisseld met eet tentjes, maar wel heel apart. Het heeft allure, zeker als je bedenkt dat deze nederzetting omringt door dikke muren al eeuwen oud is.

Ook het plaatsje Spello is zo’n prachtig stadje wat een bezoek waard is.

Maandag de 26ste willen we weer een paar 100 km naar het noorden rijden, niet te snel naar boven want het weer is hier nog prachtig. 28 gr.

In de Alpen, zo zagen we op TV is er verse sneeuw gevallen, en dan moet de lange broek weer aan.

26-09-2011.

Na nog wat proviand te hebben ingeslagen bij de DICO in Santa Maria degli Angeli, zijn we vertrokken van camping Village Assisi.

Via Perugia en langs het Lago di Trasimeno komen we op de Autostrada

Roma-Firenze in noordelijke richting.

Het plan om via San Marino te gaan hebben we laten varen. Onderweg hoorden we van meerdere kanten dat het tegen valt. Alleen maar winkels met Louis Vuitton tassen, parfum en sloffen sigaretten. Een bakker is er niet te vinden, alleen maar dure merk spullen.

Op 40 km van Bologna vinden we een eenvoudige camping in Rioveggio vlak bij de autostrada, en dat is goed te horen ook. Het is maar voor 1 nacht.

Morgen door naar het Lago di Garda.

Naar Peschiera del Garda een oude bekende voor ons. Camping Bella Italia. 180km.

27-09-2011.

Na een frisse nacht vertrokken van de matige camping in Rioveggio.

De oprit naar de autoweg is steil en lastig te doen. Met een koude motor heeft de auto er moeite mee. Behoorlijk steil met korte bochten en dan meer dan 1800kg aan de haak.

Via Bologna en Mantova komen we op de Autostrada Milano-Venezia, om bij Peschiera del Garda de weg naar camping Bella Italia te vervolgen. Een voor ons bekende camping. In 2008 hebben wij hier ook gestaan. Het is nog behoorlijk druk, bijna geen lege plekken. We vinden een geschikte plek in een straatje waar vele Duitsers staan. Het weer is werkelijk fantastisch 26 á 27 gr. Net zo mooi als nu in Nederland. Oude wijven zomer. Mag ook wel na zoveel regen in de afgelopen tijd!

01-10-2011.

Na een dag of zes in het vertrouwde Peschiera del Garda, genieten we iedere dag van geweldig zomerweer. Overigens is heel Europa met dit groot hoge druk gebied wolkenloos. Elke dag is het een feest. Opstaan-douchen-buiten ontbijten, koffiedrinken en dan naar de markt in Lazise of Garda. Of heerlijk even 30 km fietsen in de omgeving. B.v naar Solferino waar in de 17e eeuw een grote troepenmacht van Oostenrijk en Italië een veldslag leverden.

Ter nagedachtenis aan dit bloed vergieten is een groots monument opgericht.

Ook is de camping gezellig. Bella Italia is een grote camping met diverse restaurants en winkeltjes. Ook zijn er bars en ijssalons. Het zwembad is meer een zwemparadijs, en de vegetatie op de camping bestaat uit vele soorten bomen en heesters met alle kleuren bloemen. Het uitzicht op het meer is vooral s’avonds in het donker een feeëriek schouwspel door de lichtjes aan de overkant.

Woensdag of komende donderdag is het plan te vertrekken en dan in 3 dagen naar huis te rijden mede omdat er herfstachtig weer is voorspeld. (1200km).

Groeten van Elly en Ariën Beersma

Peschiera del Garda 03-10-2011.