2009 Najaar Duitsland, Italië, Frankrijk

16 augustus 2009

Begin. Vanuit Zwanenburg naar Schin op Geul daar waar de kinderen en kleindochter een weekje op vakantie zijn en wij de caravan van hun overnemen.

Droog maar bewolkt, s’middags zonnig en warm.

Alles ingepakt in de auto en s’middags de caravan gepakt na Bianca’s verjaardag te hebben gevierd met aardbeienvla en koffie.

17-08

Prachtig warm weer 28 gr. Lekker geslapen. Waren toch wel wat moe. In de morgen

50 kilometer gefietst door het Limburgse heuvelland. Via Gulpen naar Sibbe en langs de Heumendalerweg naar de voet van de Cauberg.

Deze beklommen op het kleinste verzet.

Is best wel pittig.

S’middags gewandeld naar en over de Sousberg ongeveer 1.5 uur.

Daarna boodschappen gedaan bij AH in Valkenburg.

18-08. Prachtig warm weer. Blauwe lucht 28 gr. Gelezen en koffie gedronken onder de luifel. Om 13 uur aan een wandeling begonnen door het Gerendal, van de stichting natuurmonumenten, en dan richting Scheulder. Daarna naar IJzeren en Sibbe om dan door het Genhoes weer terug te gaan naar Schin op Geul, camping Schoonbron. Wandeling 4 uur. Moe en voldaan maken we het avond eten klaar.

19-08

Prachtig zomerweer 30gr. Ben gaan fietsen over het parcours van de Amstel Gold race. Na 40 km de Keutenberg op met in het begin 22%, maar na enige tijd moest ik toch passen. Het ging niet meer. Te weinig lucht en kracht. Bovendien had ik niet de juiste versnelling onderaan de heuvel gekozen. Na weer een beetje bijkomen te zijn, opgestapt en rustig naar boven gereden en nog een rondje van 12 km gereden.


In de middag via de Geul lang kasteel Sjaloen naar Valkenburg gewandeld.

20-08

De warmste dag van het jaar.36 gr bloedheet met onweersdreiging.

S’morgens nog even boodschappen gedaan in Valkenburg en daarna de markt in Gulpen bezocht. Bij de vlaaien bakker een rijste vla gekocht voor bij de koffie. Gezwommen in een heel druk zwembad op de camping, maar wel heerlijk verfrissend.

S’avonds onweer.

21-08

Na een rustige nacht, het onweer was ondanks de weerwaarschuwing niet heftig.

Het friste lekker op. Gefietst met de over buurman een zijn dochter. 53 km.

In de middag naar Vaals drielandenpunt en nog wat boodschappen gedaan.

Mooi weer 20-22 gr. Licht bewolkt. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. 25gr.

22-08

Weer een prachtige zonnige dag 25gr. Eerst koffie gedronken met rijste vla. Daarna nog wat boodschappen gedaan in Valkenburg. S’middags wandeling gemaakt richting Wijlre en bij de visvijver op het terras gezeten. Na het eten alvast wat opgeruimd voor het vertrek van morgen.

23-08

Vandaag een reisdag. Na afscheid te hebben genomen van onze camping buren rond 9 uur vertrokken. Via Aken-Düsseldorf-Dortmund-Hannover op een Erholungscamping Blauer See terecht gekomen. 350 km.Een meertje waar je kunt zwemmen maar ook waterskieen.


Het weer is prachtig en derhalve zijn we om 15 uur gestopt om op een plek met mooi uitzicht van de zon te genieten. Nadeel: gehorige autobaan. Douchemuntjes.

24-25-08

Wederom een reis. Maar 150 km naar Magdeburg. Komen terecht op camping Barlbersee. Een erholungsgebied voor Magdeburg. Camping strand en verschillende eet tentjes. Goed verzorgt en duidelijk de orde en regelmaat van de oude DDR.


Slagbomen dicht. Aanmelden etc etc. Sleutel voor het nieuwe toiletgebouw.


In de middag de stad bezocht. Duidelijk waar te nemen dat Magdeburg in de 2e wereldoorlog veel te leiden heeft gehad. Veel weg gebombardeerd wat nu vertaald is in brede straten en grote pleinen afgewisseld met ultra moderne gebouwen afgewisseld met grauwe DDR blokkendozen.

S ávonds na warme dag dreigend onweer.

26-08

Doorgereisd naar Berlijn. Op camping Kleinmachnov, gelegen aan een kanaal.

Warm zonnig zomerweer 29gr.

27-08

Weer een strak blauwe hemel 28gr. Vandaag naar Potsdam voor een bezoek aan Sansoucci. Een prachtig gerestaureerd paleis met even prachtig parktuin. Daarna naar het Höllandische Viertel, een wijk in Hollandse stijl. Huizen van rode baksteen en klokgevels. Best gezellig door de vele terrasjes en leuke winkeltjes. Via de autobaan naar Oraniënburg waar een slot van de oranjes is gerestaureerd en nu als museum is ingericht. Omdat het concentratiekamp Sachenhausen vlak bij is willen wij dit niet aan ons voorbij laten gaan.

Zeer indrukwekkend en tevens onbegrijpelijk wat hier in naam van de Fuhrer is geschiedt. Onbegrijpelijk dat mensen in staat zijn andere mensen dit aan te doen. Beduusd en met een wetenschap rijker zijn we via de stad Berlijn naar de camping gereden.


28-08

Vanmorgen licht bewolkt, maar later breekt de zon door. 30gr.

Berlijn is vandaag ons doel.

Met de auto naar station Wannsee. Prima verbinding met Berlijn. Uitgestapt bij het ZOO station, vandaar gewandeld naar de Gedächtniskirche en de Kufurstendamm. De plaats waar ik in 1991 gefinisht ben met de Berliner marathon. Een must in Berlijn is het warenhuis KADEWE, en het heeft onze verwachting geheel waar gemaakt, vooral de 6de etage met zijn cuilinere hoogstandjes. Onderweg tegen het middaguur wat gegeten. Doorgelopen naar de Stern, de zuil op der Strasse der 17e Juni om vandaar naar de Brandenburger Tor te wandelen. Daarop een terras wat gedronken want het is erg warm. Spaanse temperaturen in Berlijn. Rond de Reichstag gelopen en vandaar over Unter den Linden naar de Alexanderplatz. Onderweg passeren wij de Dom die door alle bombardementen op Berlijn toch gespaard is gebleven. Hoog boven ons doemt de Televisie toren op. Eens een prestige bouw van de DDR.

Op Alexanderplatz eten we in Galleria Kaufhoff. Wat ten op zichte van 20 jaar geleden een ware metamorfose heeft ondergaan. Vermoeid maar voldaan keren we teug via station Alexanderplatz naar station Wannsee. We schatten tussen de 12 en 15 km te hebben gewandeld.

29-08

Reisdag. Uit Berlijn vertrokken met goed weer, alleen wat minder warm als de dagen ervoor. Via autobaan Berlijn-Leipzig-Frankfurt naar Erfurt. 250km.Komen terecht bij een Stausee met een Freizeitpark en grote camping Hohenfelden. Morgen gaan we Erfurt bekijken.

30-08

Fris weer blauwe lucht met stapelwolken 20 gr. Na de koffie rijden we naar Erfurt, 15km vanaf de camping. We hebben gehoord dat Erfurt na “Die Wende” weer in oude luister is gerestaureerd. Omdat het zondag is kunnen we goed parkeren in de binnenstad, en zien gelijk de prachtige architectuur in de stad van Goethe en Schiller. Werkelijk prachtig.

Allerlei stijlen zijn vertegenwoordigd. Een lust voor het oog mede door de uitbundige bloemensier die de gebouwen een liefelijke uitstraling geven. Heel mooi, je komt ogen tekort voor alle details.

Morgen gaan we naar Weimar.

31-08

Vandaag rustig aan gedaan. Prachtig weer 25 gr. Koffie gedronken onder de luifel.

In de middag naar Weimar gereden, toch minder mooi als Erfurt terwijl de verwachtingen hoog gespannen zijn. Weinig terug te vinden van Goethe, Schilller en List. Doorgereden naar Erfurt om video opnamen te maken en boodschappen te doen.

01-09

Reisdag. 275km in de richting van Regensburg. Erfurt-Dresden.

Daarna autobaan Hof-Regensburg. Warm weer. Staalblauw geen wolkje aan de lucht 30gr. Komen op kleine camping terecht bij Wölfsendorf, omdat de Tom-Tom ons weer eens de verkeerde kant opstuurde, in ieder geval naar een weg die verboden is in te rijden.

Camping Anglernest, een kleine camping van een hengelsport vereniging.

Prima, en in geen enkele campinggids te vinden.

02-09

Wederom een reisdag. Vanuit de omgeving van Regensburg rijden we in de richting Munchen-Rosenheim-Kufstein-Innsbruck. Bij Natters op camping Nattersee. Bewolkt 26 gr.

sÁvonds onweer.

Morgen gaan we de Brenner over en zoeken een camping in de omgeving van Trento.

03-09

Van Camping Natterersee, wat een erg mooi gelegen camping is maar kleine plaatsen heeft zijn we na een nacht van onweer en regen doorgereden over de Brenner. In Italië klaarde het weer op, maar nog wel zwoel warm. Bij Lago di Garda sud verlaten we de autobaan een gaan naar Peschierea del Garda waar tot onze ontsteltenis Camping Bella Italia vol is. Als alternatief krijgen wij camping Cisano aangeboden waar het ook druk is maar toch een aantal plaatsen beschikbaar heeft, zij het niet al te grote plekken. We doen het ermee en blijven zeker een aantal dagen.

4 t/m 16-09 Camping Cisano di Bardolino

Inmiddels staan we enkele nachten op deze grote camping aan het Gardameer. Het weer is iedere dag prachtig. Strak blauwe lucht en een temperatuur van rond de 28 á 30 graden.

We zijn nu gewend aan onze plek en op de camping en weten de weg goed te vinden. We wandelen naar Bardolino langs de boorden van het meer. Vanwege een feest is het een gezellige boel met kermis en een markt. Ook kunnen we langs een boulevard naar Laszise lopen op 2 km afstand. Dit stadje is een van de oudste ommuurde plaatsen van het Gardameer. Werkelijk idyllisch en typisch Italiaans.

Maandag zijn we in Peschiera naar de markt gegaan. Het was wel druk met auto verkeer om er te komen. Ook zijn we naar Affi geweest een groot winkelcentrum, groot, massaal en er is van alles te koop.

Donderdag zijn we in Bardolino naar de markt geweest om souvenirs te kopen. Een fijne markt aan de oevers van het Gardameer.

Verbazend is het weer, de hele week hebben we al een strak blauwe lucht met in de middag een paar witte wolkjes en een temperatuur van rond de 28gr.

De volgende morgen ongeveer 45 km gefietst in de richting van de Monte Baldo

Het is erg warm en de route stijgt behoorlijk. Ik moet ook nog terug want aan de horizon boven het Garda meer pakken zich donkere wolken samen. s’ Avonds is er een korte regenbui. Verfrissend. Donderdag zijn we in de richting van Dezenzano gereden en vervolgens in de richting Mantova waar tussen deze twee plaatsen in zich een reusachtig winkelcentrum bevindt. Il Leone met een Iper supermercado. Modern en op Amerikaanse wijze gebouwd.

Tevens hebben we daar onze weekend boodschappen gedaan,

Zaterdag zijn we een toertje gaan maken in het achterland van Garda, We rijden in de richting van de Monte Baldo. Eigenlijk verwacht je geen hoge bergen vlak bij een meer, maar de bergen aan deze zijde van het water zijn 1500 tot 2500 meter hoog.

Monte Baldo; is “kale” , berg waar in de winter geskied wordt. Vanuit Malcesiné gaat een grote kabelbaan naar de top en vandaar uit diverse liften in het gebied.

Zondag wederom mooi weer. Eerst gefietst in de richting Verona met een vrij grote groep Italianen waar ik onderweg aanpikte. In mijn beste Italiaans begrijp ik dat het hier de laatste drie maanden nauwelijks heeft geregend, wijzend op de donderkoppen die zich boven de bergen vormen. In de middag gewandeld langs het water naar Lazise. Het wordt nu drukkend warm en tegen de avond begint het onweer dat de gehele nacht aanhoudt met de daarbij behorende neerslag. Gelukkig geen hagel, want het Gardameer staat erom bekend dat hier soms hagel zo groot als duiven eieren kunnen vallen.

Nu maandag is er bewolking en zit in de caravan dit verslag bij te werken, om het vandaag of morgen in het internetcafé te verzenden. Vanmiddag gaan we een rondje maken rond het meer.

Het is onze bedoeling om a.s. Donderdag te vertrekken in de richting van het Lago Maggiore en van daaruit een dagje naar Milaan te gaan. Ook Turijn staat nog op het program maar het is een program dat iedere dag bijgesteld kan worden.


15-09

Gisteren het verslag verstuurd. Vandaag dinsdag de 15de is het weer van slag.

Door het onweer van eergisteren is het nu zwaar bewolkt en regenachtig. Het is ook een stuk kouder dan vorige week. Dan maar binnen een boek lezen of naar de TV kijken.

Tenslotte hebben we genoeg zenders om naar te kijken en de ontvangst van de satelliet is prima. Vanmiddag zijn we een toertje gaan maken aan de andere kant van het Lago di Garda. Via Peschiera naar Dezensano en vervolgens naar Salo. We willen naar Toscolano-Maderno waar we in onze verkeringstijd met onze ouders respectievelijk schoonouders op vakantie zijn geweest. Van enige herkenning is nauwelijks sprake. Het is ook ruim 40 jaar geleden.

Omdat er in Maderno een pontveer is besluiten we deze te nemen naar de overkant. We komen dan uit in de omgeving van Garda en dat is vrij dicht bij onze camping. Het weer is vrij slecht, en omdat wij vooraan staan op het pontje genieten we van de overslaande golven die overkomen en op het dek slaan. Door de voorruit van de auto met de wissers aan genieten we van het schouwspel. De boot schommelt en rolt over het vrij woeste Gardameer. In een half uurtje zijn we aan de overkant. Op de camping regent het inmiddels en we gaan in de caravan heerlijk genieten van de Vuelta d’Espagna. Mogelijk vandaag weer een Nederlands succes.

16-09

Regen, veel regen. Een groot lage druk gebied schuift over het Middellandse zee gebied en Frankrijk. In Nederland, zo zien wij op de TV is het goed najaars weer. Maar in Noord Italië regent het, en dat na 3 maanden van droogte.

Na wat leeswerk en televisie kijken besluiten om in de middag nog even naar Affi te gaan om in het winkelcentrum wat rond te kijken. Tja een mens moet toch iets doen? Tijdens het ritje er naar toe komt het met bakken uit de lucht. Morgen reizen we door en hopen dat het beter weer zal zijn.

17-09

Het is droog, en al vrij vroeg vertrekken we uit Bardolino. Reden is ook dat s’nachts de stroom is uitgevallen en wij mede daar door vroeg wakker zijn. Het vertrek gaat voorspoedig en rond 9 uur rijden we op de autostrada Venezia-Bergamo-Milano voor een rit van ongeveer 250 km naar Het Lago Maggiore. Het weer verbeterd zienderogen en de zon schijnt.

Het is 23 gr. Bij Verbania moet de camping zijn die we hebben uitgezocht maar de bewegwijzering laat flink te wensen over. Na een paar keer gevraagd te hebben komen we op camping Conca d”Oro aan de oever van het meer. Het is hier nog behoorlijk bedrijvig en Nederlanders en Duitsers vormen de meerderheid op deze mooie camping, met vele voorzieningen.

Er is ook WIFI, zodat ik deze week weer een berichtje kan versturen.

18-09

Wat gerommeld bij de caravan en de boel eens goed verkent. De camping is mooi en niet al te groot. Alle voorzieningen zijn aanwezig en zelden heb ik zo’n schoon sanitair mogen aanschouwen. Werkelijk subliem. Er is ook een restaurant met keurig gedekte tafels

een ijsbar en winkel. Voor de kinderen zijn er ook diverse voorzieningen. Maar in deze periode zijn de kinderen weer naar school. In de middag zijn we gaan wandelen langs het meer. Het is wat broeierig en er hangt regen in de lucht. Het Lago Maggiore doet anders aan dan het Garda meer. Het is wat lieflijker en minder ruig. Alles vloeit mooi in elkaar over en wanneer het donker is geven de lichtjes van de diverse plaatsjes een prachtig schouwspel. Ook heb ik samen met een andere Nederlander van de camping gefietst in de omgeving van het meer. Het was wel zwaar met al die beklimmingen maar de beloning komt in de afdaling.

19-09 Zaterdag

Er is markt in Verbania en waar markt is, is gezelligheid. Ook hier, werkelijk een mooie grote markt. Het is droog maar boven de bergen dreigen donkere wolken. Na het boodschappen doen barst de eerste bui los. Het regent behoorlijk maar even later is het droog.

Even later komt de zon weer door en zitten we lekker buiten en genieten we het mooie uitzicht op het meer.

20-09 Zondag

Het is prachtig weer en ik heb afgesproken met m’n fietsmaat om een tocht te maken. We rijden naar het noorden richting Zwitserland en komen uit in Domodossola, een stad met een belangrijk spoorweg knooppunt. Het is een ietwat onwezelijk om zo door dit prachtige landschap te fietsen, het is alsof ik mij in een droom waan. Het parcours is vals plat en niet zo zwaar als onze eerste rit. Via Gravelone Toce rijden we terug naar Feriolo en als we op de camping aankomen staat er 70 km op de teller.

Voor de rest van de dag hebben we van de zon genoten.

21-09

Wederom zonneschijn. 23 gr. Lekker in de zon wat gelezen en wat boodschappen gedaan. Naar het station kaarten gekocht voor de trein. Morgen gaan we naar Milaan.

22-09

We staan vroeg op want de trein gaat om 8.46 uur. Bij het station aangekomen blijkt dat de parkeerplaats al vol is. Met wat geluk vinden we nog een plek. Precies op tijd vertrekken we naar Milaan.

Het is een prachtig uit marmer opgetrokken Centraal station in Milaan, met onder het station de Metro waar we lijn 3 nemen naar de beroemde Milanese Dom. In tussen heeft de zon al veel kracht en staat aan een strak blauwe lucht. 25 gr. Als we uit de ondergrondse komen op het Dom plein rijst een geweldige kerk majestueus op tussen andere prachtige bouwwerken. De Dom is geheel uit marmer opgetrokken en heeft veel torens die allemaal zijn bekleed met beelden van het zelfde gesteente. Binnen, na uitvoerige check door de politie, is de pracht nog overdadiger dan buiten. Vooral de hoge gebrandschilderde ramen zijn werkelijk prachtig.

Voorts is de winkelgalerij Victor Emanuelle II een bezoek waardig. Hier vindt men de bekende merken voor de mensen met een ruime beurs. Niet alleen Ferrari en MB, maar ook Armani, Louis Vuitton en hoe al die anderen ook mogen heten zijn prominent aanwezig.

Ook zijn we nog in een groot warenhuis geweest waarop het dak terras een compleet restaurant met verschillende keukens is, zoals Shusi, Grill, Italiaans en andere delicatessen.

Ook waren hier alle duurdere merken aanwezig zelfs voor de kleintjes {kinderen}onder ons.

Tegen vieren keren we terug naar het Centraal station om later op de camping heerlijk nog even in het zonnetje te zitten.

23-09

Wederom prachtig zonnig weer. Om 10 uur afgesproken met mijn fietsmaat om een halve ronde om het meer te fietsen. Het gehele rondje is ongeveer 150 km, maar je kunt ook de helft doen en wel met een pontveer overvaren naar Verbania waar we in de buurt zitten.

Om 1 uur zijn we weer terug. Heerlijk gefietst. 72 km. Na een douche heerlijk onder de luifel gelezen.

24-09

Prachtig zonnig weer. Onder de luifel koffie gedronken en daarna de auto een schoonmaak beurt gegeven. In de middag naar Verbania een plaats aan het Lago die uit drie delen bestaat n.l. Pallanza, Senso en Intro. Voor een vakantie is het hier goed toeven.

Straks ga ik dit gedeelte van het verslag versturen en koop daartoe een password bij de receptie van de camping. Zondag is het plan om verder te reizen naar het Mont Blanc massief in de omgeving van Aosta.

25-26-09

Vandaag een rustig dagje. Het weer is ook minder en er is onweer op komst.

Vanmiddag gaan we een toertje maken in de omgeving en bij een super mercato wat boodschappen doen.

In de namiddag komt de zon weer door.

28-09

Reisdag. Vertrokken ut Feriolo aan het Lago Maggiore. Het is prchtig weer als we rond half 10 vertrekken van de camping Conca d’Oro. Via de autostrada Milano-Genova- Torino-Aosta komen we aan in Morgex. De route is werkelijk prachtig door de bergen. Vele tunnels en viaducten brengen ons naar de bestemming. Op camping Arc et Ciel (Arcobaleno) zitten we na 2 uur heerlijk in de zon en kijken naar de zuid kant van de Mont Blanc die werkelijk met sneeuw is bedekt. Morgen trekken we door de tunnel met de gelijknamige naam naar Frankrijk.

29-09-09

Met de zon aan een strakke blauwe lucht, fel schijnend op de gletsjer van de Mont Blanc, vertrekken we uit Morgex. Via de Mont Blanc tunnel en een adem benemende rit van 180 km komen we uit in de omgeving van Aix les Bains. De camping is snel gevonden en we drinken een glaasje in de zon. We kijken uit op een meer dat groenblauw oplicht in de zon. Rondom ons zijn bergen waar je duidelijk kunt zien waar de boomgrens is. Daarboven zijn ze kaal en steken scherp af tegen de blauwe lucht. Morgen wil ik een rondje rond het meer fietsen.

30-09

Rustige dag. Eerst de caravan van binnen en buiten schoongemaakt. Nadat de mist is opgetrokken schijnt de zon uitbundig, geen wolkje aan de hemel. Het is hier mooi en rustig aan het meer van Aiquebelette op camping Les Peupliers. In de middag 2 keer het meertje rond gefietst 40 km.

01-10

Alweer oktober. Op de camping aan het meer van Aiquebelette is het rustig alhoewel

je toch Nederlanders tegenkomt. Er staan nog 4 anderen met hun kampeermiddel op deze camping naast de Fransen die druk doende zijn om hun spul klaar te maken voor de winter.

Het weer is nog steeds prachtig, vandaag ook weer 25 gr en volop zon. De natuur neemt al herfstkleuren aan en bladeren vallen alom.

02-10

Vandaag hebben we Chambery en Aix les Bains bezocht. Chambery is een vrij grote typisch Franse stad met een oud centrum. Vele terassen en leuke winkeltjes.

Aix is een kuuroord met geneeskrachtige baden. Overal zijn fonteinen en waterpartijen. Ook het Casino is “grandeur”. Vooral de omgeving van het meer Le Bourgets is prachtig met mooie vergezichten op het meer.

03-10

Boodschappen gedaan en de boel een beetje verzorgd. Het is hier leuk fietsen rondom het meer. Vanmiddag 2 rondjes gereden. 35 minuten per rondje. Totaal 36km.

Het weer is nog prachtig, s' morgens eerst wat mist door de afkoeling door het meer, en rond 10 uur komt de zon boven de berg en brengt een stralende dag. Morgen een reisdag naar Aubignan aan de voet van de Mont Ventoux. De route gaat eerst richting Lyon en daarna richting Grenoble-Valence om bij Orange-sud richting Carpentras te gaan. Ruim 280km.

04-05-2009

Via de autoroute (péage) aangekomen in Aubignan op camping Le Brégoux in de omgeving van de Mont Ventoux. Het weer is zonnig en er staat geen wind.

De camping ademt een leuke sfeer en je kunt vrijwel gewoon Nederlands praten want er zijn er vele. Vandaag maandag komen kennissen van ons hier naar toe en wij zullen ze verwelkomen.

06-10

Blauwe lucht en zon. Om even over 9 gaan we met Leen en Hanny naar Vaison la Romaine naar de markt. Het is een mooie artisanale markt met allerlei koopwaar van de streek een andere producten. Omdat ik een dezer dagen de uitdaging wil aangaan met de

Mont Ventoux fiets ik sinds wij hier zijn iedere middag een training van 40 km om de berg der bergen een keer te beklimmen. Daarbij heb ik de weg er naartoe al verkend.

Eerst naar Malaucene, een kleine 16 km van de camping en vandaag naar Bédoin , ook ongeveer 17 km. En dan begint de klim van 21 km naar de top van de Mont Ventoux.

07-10

Vandaag zou het gaan gebeuren, maar het regent. Wel goed voor de zuurstof maar niet goed voor mij. De verwachting is dat er de gehele dag plaatselijk buien en onweer tot ontwikkeling kunnen komen. Morgen vrijdag zou het weer opklaren. Dus maar een dagje uitstellen en wat computeren.

08-10

Rustig dagje, wat gewandeld en s’middags trainingsrondje naar Beaume de Venise.

Het is vandaag wat regenachtig maar voor morgen wordt mooi weer voorspeld.

09-10

Ook vandaag wat boodschappen gedaan en in de middag nog wat getraind o.a naar Suzette een Col in de richting van Baumes de Venice. Een behoorlijke klim maar goed te doen. Ook laat de mistral van zich horen, er steekt een frisse noorden wind op die het hemelruim schoon blaast. In de zon is het heerlijk warm.

10-10

De dag van de waarheid. De zon schijnt maar de Berg der bergen is gehuld in wolken. De verwachting is dat deze zal opklaren. Omstreeks half tien maak ik mij gereed voor de beklimming van de Mont Ventoux. Eerst moet ik nog 17 km fietsen naar Bédoin, een plaatsje aan de voet van de berg. Het weer is mooi en de top laat zich af en toe zien. Bedrieglijk dichtbij, maar toch nog ver. Vanaf Bédoin is het nog 21 km naar de top.


Voor als nog gaat het prima ondanks het vele vals plat. Als ik eenmaal aan de klim begin prent ik mij zelf in vooral niet te forceren en rustig in een gelijkmatige tred te klimmen.


Al snel moet ik enkele tandjes terug, want het begin is gelijk 9.1% over enkele kilometers.


Als ik eerst maar bij Chalet Reynart ben, denk ik bij mij zelf, dan is het nog 7 km naar de top. Het gaat steeds moeilijker en de wind neemt toe. Ook de wisseling in de stijging is lastig te verteren. Mijn benen doen zeer en mijn hartslag is hoog, Als ik afstap sta ik te trillen op mijn benen. Langzaam komt mijn hartslag weer op een normaal ritme en ik stap weer op om door te rijden. Al gauw slaat de verzuring weer toe en ik voel dat ik volledig naar de “vaantjes” ga om in wieler termen te spreken. Helemaal kapot en “uitgewoond” besluit ik om te stoppen. Het is nog ver en dat zou ik niet halen. Ruim 14 km is te ver met steeds stijgende percentages. Niet gelukt dus, maar toch een ervaring rijker. In de bezemwagen; die gelukkig bij in de buurt is rijden we naar de top. Het is mistig boven en het monument van Tom Simpson is nauwelijks waarneembaar. Op de top is het dikke mist, geen hand voor ogen kun je zien.


We dalen af via Malaucen terug naar de camping voor een heerlijke warme douche.

11-10

Afgesproken is dat we vandaag een tour gaan maken. Eerst naar Isle sur le Sorgue waar een antiek en gewone markt is. Het is heerlijk zonnig maar met waait een mistral. Het plaatsje Isle is werkelijk idyllisch en de markt is leuk.


Daarna rijden we richting Fontaine de Vaucluse waar we wegens drukte geen behoorlijk parkeergelegenheid kunnen vinden. Door via het landschap van de Luberon naar Gordes, een werkelijk mooie route er naar toe. Dit dorp ligt als het ware tegen de rots aangeplakt en is zeer beziens waardig. Nog even een terrasje gepakt en via mooie toeristische weggetjes terug naar Aubignan,

12-10

Omdat we a.s. woensdag willen afreizen naar het noorden, omdat het na bijna 9 weken tijd wordt om weer eens huiswaarts te gaan, zijn we begonnen om schoon schip te maken.


Dat betekent dat alles uit de caravan naar buiten gesleept wordt om daarna van binnen de boel eens lekker te soppen en daarna de bedden en kussens te kloppen zodat de boel weer schoon is voor een volgende periode. Morgen als de mistral hopelijk wat geluwd is willen we nog een keer naar de top van de Mont Ventoux, de berg die ons vanuit alle posities uitnodigt om hem te beklimmen, nu weer gehuld in de wolken dan weer als het monument op de “Dam” hoog uitstekend in een strak blauwe lucht.


De route die we naar het noorden (huis) gaat via de autoroute in richting van Lyon daarna Lons le Saunier-Bourg en Bresse naar Vesoul-Besancon-Nancy-Metz-Luxembourg-Liége-Maastricht-Eindhoven-Amsterdam. Of afhankelijk van de weersomstandigheden en een tussenstop, tot Toul en dan vervolgens omhoog naar Maastricht. Ongeveer 1200 km.


Vanavond of morgen wil ik dit verzenden als ik internet verbinding heb.

Zaterdag de 17e hopen we weer veilig en wel weer thuis te zijn.


Elly en Ariën.