4 personen:
500 gr runderlappen of sukadelapjes
100 gr magere spekreepjes (lardons)
1 runderschenkel met been
2 grote uien 4 tenen knoflook
1 grote winterpeen
rode wijn
2 eetlepels bloem
pot vleesbouillon of bouillonblokje
1 potje zilveruitjes of sjalotten
2 tenen knoflook, 2 blaadjes laurier,2 takjes rozemarijn,2 takjes tijm
peper en zout
grote bak champignons
boter en olijfolie
Werkwijze:
Snijdt het vlees in grove stukken. In kom of pan ½ ltr wijn , rozemarijn, tijm en knoflook het vlees marineren. (5 á 6 uur)
Vlees afgieten in vergiet en de marinade opvangen.
In ruime pan olijfolie en boter het uitgelekte vlees mooi rondom aanbraden.
Vlees uitnemen en de spek lardons en de en brunoise (blokjes) gesneden uien en wortel even mee aanfruiten. Vlees bijvoegen en bestrooien met de bloem. Even doorroeren en mee garen. Marinade en bouillon toevoegen. Doorroeren en de schenkel toevoegen. Dit alles laten stoven op zacht vuur.
Sjalotten schoonmaken en deze na een poosje bijvoegen samen met de in vieren gesneden champignons. (Bij gebruik zilveruitjes deze eerst even laten weken in water en daarna uitlekken (zuur) en dan bijvoegen)
Op smaak brengen met zout en peper en eventueel rode wijn.
Serveer gerecht met kruimige gekookte aardappelen.
Wijntip:
Neuf du Pape
Syrah
Rhône
Rousillon
Ariën Beersma